Enkelt triks for å unngå vannskader

Enkelt triks for å unngå vannskader
Enkelt triks for å unngå vannskader

Gjør dette før du reiser bort, eller hvis du frykter vannlekkasje på hytta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vannskade kan fort bli en kostbar affære, og er noe de fleste av oss frykter som pesten, ikke minst etter rekordåret 2010 da frosten tok knekken på en rekke vannrør landet over. Er du redd for vannskader på boligen eller på hytta, er det ett enkelt triks du bør lære deg først som sist.

Les også: Dingsen som ringer til deg når vannet lekker!

Enkelt triks mot vannskader

Gamle kobberrør er utsatte for frost, og mange frykter vannskader på hytta når de forlater den på kalde vinterdager, eller hjemme i boligen når man reiser bort en helg.

Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk. (Foto: Sintef Byggforsk)Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk. (Foto: Sintef Byggforsk)

Selv om mange norske boliger etterhvert har gamle vannrør som gir større risiko for vannskader, trenger ikke frosne vannrør å gi problemer - hvis du har sikret deg før du reiser bort.

– Hvis du forlater huset eller hytta og du er redd for at vannet skal fryse, stenger du hovedkrana. Deretter åpner du alle tappesteder for å avlaste vanntrykket. Da er du ganske sikker på å unngå vannskader, sier Lars-Erik Fiskum, forskningsleder i Sintef Byggforsk til DinSide.
Les også: Disse moderne toalettene kan gi stor risiko for vannskader

Vannet renner ut av kranene

Årsaken til at du da ikke får vannlekkasjer hvis vannet skulle fryse i rørene, er enkel: Når vann blir til is, utvider det seg. Om du stenger hovedkrana, kan vannet i uheldige tilfeller fortsatt fryse og sprenge røret. Men den stengte hovedkrana gjør at det kun er restvannet i røret som vil lekke ut.

Er derimot alle kraner stengt, vil vannet som utvider seg forbli i rørene og gi ekstra trykk som kan få rørene til å sprekke.

Det er ifølge Fiskum spesielt kobberrør som var vanlige på 50- til 80-tallet som er utsatte for frost. Hus med moderne plastrør, såkalte rør i rør system, har en svært liten risiko for frostskader. Ifølge Codan forsikring er det ofte når det blir mildvær etter en frostperiode, at vannskadene dukker opp. De gir følgende råd for å unngå å bli rammet:

  • Ha på nok varme. Har du termostat på varmeovnen, bør den ikke stå på mindre enn ti grader.
  • Ikke ha rør mot yttervegg.
  • Isolèr rør som ligger åpent, for eksempel i kjellere.

Les også: En million boliger risikerer vannskader

Personvernpolicy