Rengjøring av jernpanne:

Støpejernpanne før og etter

TRO DET ELLER EI: Dette er faktisk den samme støpejernpannen. Vi viser deg hvordan du også kan få det til. © FOTO: Julia Frost / ibelieveicanfry.com
TRO DET ELLER EI: Dette er faktisk den samme støpejernpannen. Vi viser deg hvordan du også kan få det til. © FOTO: Julia Frost / ibelieveicanfry.com

De fleste av oss har en gammel støpejerngryte eller panne som har sett sine bedre dager. Slik får du de så god som ny.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gammel støpejernpanne som tilsynelatende er umulig å få ren? Da bør du prøve Julia Frost sin originale metode.

Frost som driver bloggen ibelieveicanfry, er selverklært elsker av matlaging med støpejern.

- De distribuerer varmen jevnt, og tåler veldig mye og vil derfor vare i mange år - noen av pannene i samlingen min er rundt 100 år gammel, opplyser Frost.

Jeg bruker mine til alt fra hjemmelaget kanelruller & eggerøre, til kylling. Det eneste jeg ikke gjør i min støpejernpanne er å koke vann.

Les også: Tipsene for å finne riktig rørlegger

- Og siden jeg foretrekker gamle støpejernpanner, er de ofte neglisjert, rustne, og belagt med innbrent mat og fettrester. Heldigvis kan disse pannene bli fullt restaurert for en billig penge...og litt tålmodighet.

Selv om denne rengjøringsprosessen tar noen dager, er fremgangsmåten lettvint og resultatet etter alt å dømme imponerende:

Slik gjør du

1. Dekk hele støpejernet med ovnrens(husk å bruke hansker). Legg støpejernet i en søppelpose og knyt helt tett for å forhindre at ovnsrensen tørker ut.

2. Det er her tålmodighet kommer inn. Du må vente flere dager for at ovnsrensen skal løsne og fjerne de gamle fastbrente restene. Sjekk gjerne etter to dager, tørk av og påfør et friskt lag og sjekk igjen etter tre dager.

3. Fjern luten og gamle rester ved å tørke av skitt med et papirhåndkle og deretter vaske med varmt vann.

4. Neste steg er å nøytralisere luten. Bløtlegg pannen i en to til en oppløsning av varmt vann og hvit destillert eddik i 30-60 minutter. Dette mykner enhver rustet overflate tilstrekkelig til at det kan være lett skrubbet vekk med stålull. Vask stekepannen med såpe og varmt vann og tørk den grundig.

Sliper ned jernet

Brand Manager hos Høyang-Polaris, Gro Flisnes, forklarer til Bonytt.no at hun har hørt om dette "trikset", og mener det skal fungere greit.

- Prosessen vil slipe jernet og etterlate grå, blank overflate. Dette er kun kosmetisk og produktet kan fint brukes.

- Husk å tilsett matfett, understreker hun.

Bilde

RUSTEN OG GAMMEL: Denne pannen var i skikkelig dårlig forfatning før Julia Frost begynte på rengjøringsprosessen. © FOTO: Julia Frost / ibelieveicanfry

søppelsekk

ORIGINAL METODE: Noen dager med ovnsrens innestengt i søppelsekker, gjør susen for støpejernet. © FOTO: Julia Frost / ibelieveicanfry.com

støpejern panne

STOR FORANDRING: Slik ser pannen ut etter fem dager med ovnsrens. © FOTO: Julia Frost / ibelieveicanfry.com

jernpanne støpejern

EDDIK GJØR SUSEN: Og slik ser den samme pannen ut etter å ha blitt behandlet med eddik. © FOTO: Julia Frost / ibelieveicanfry.com

Unngå at støpejernet ruster

Flisnes anbefaler alltid god vask i varmt vann og jevnlig innsmøring med matfett slik at ikke jernet blir tørt, for da kan det nemlig ruste.

- Du kan gjerne bruke kost og zalo, eller stålull om det sikker godt fast. Etter det er det spesielt viktig å smøre produktet godt med matfett og ”brenne det inn på plate eller i ovn”. Gjenta gjerne denne handlingen noen ganger.

Flisnes opplyser videre at det sorte i produktets overflate er innbrent olje fra produksjonen.

Personvernpolicy