Denne kan gi deg lavere strømregning

Siden spennstangen går fra 90 til 150 cm må du stille den inn. Tilpass den slik at den er en drøy cm bredere enn vinduskarmen, og stram til skruen. (Alle foto: Per Ervland)

Med spennstenger henger du opp gardinen på få minutter. Uten å måtte bore i veggen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Burde du bytte vinduer?

Er vinduene fra tidligere enn 70-tallet bør du seriøst vurdere å bytte, om boligen er kald. I verste fall kan vinduene stå for hele 40 prosent av boligens varmetap.

Og jo eldre vinduer, jo større er tapet. Dette kan føre til kaldras, nedkjølt luft som synker mot gulvet, og det oppleves som trekk. Bytter du til moderne vinduer, er mye gjort.

Fryser du? Det skal riktignok bli varmere en rekke steder i neste uke, men det hjelper fint lite om du hakker tenner i stuen allerede. Men visste du at tykke gardiner kan hjelpe å holde varmen inne, og jo flere lag, jo bedre?

Jobben med å sy, få sydd eller finne ferdige gardiner for oppheng er ikke den aller største, men har man verktøyvegring blir det gjerne vår og varmt før gardinstangen er skrudd opp.

Heldigvis finnes det smarte løsninger. Spennstenger tar få minutter å henge opp, og du slipper skjemmende skruehull om du ikke ønsker gardiner i sommerhalvåret.

Spennstangen som er brukt her er fra Kid interiør. Den kan benyttes i vindusrammer mellom 90 og 150 centimeter brede, og koster 89,90 kroner. Lignende løsninger får du også fra blant annet Princess og Kirsch - rett og slett de fleste velassorterte forhandlere og produsenter av gardiner og oppheng.

Les også: Fem smarte tiltak som gjør boligen din varmere

Pass på fukt

Det er smart å tette igjen for å holde kulden ute - men det bør ikke bli for tett. Avhengig av hvordan boligen er ventilert og isolert kan noen oppleve kondens eller dugg nederst på vinduet som ikke er der uten gardinene.

Det er derfor viktig at du passer på å sjekke dette til å begynne med. Tørk av om det blir vått, og ikke minst pass på at du lufter med jevne mellomrom . Glem heller ikke at ventilene bør stå åpne om vinteren, for å unngå fuktskader.

Les også: Temperaturforskjeller gir kondens- og fuktproblemer

Smart til våtrommet

Det er ikke bare til vinduer du får skrueløse spennstenger. Det finnes også løsninger med sugekopp til baderom, slik at du slipper å bore i flisene. Skruehull på badet kan fort bli dyrt om du borer på feil sted.

Flere av de ovenfor nenvte forhandlerne har også spennstenger til dusjforhenget, og det vil du også kunne få kjøpt fra rundt hundrelappen hos baderomsprodusenter.

Personvernpolicy