Guide til billig peisovn:

Kule peisovner til under 15.000 kroner

DESIGN-PEISKOS: Det har skjedd mye nytt med designet på peisovn-fronten de siste årene. Her er en minimalistisk, rimelig variant fra Rais. (Foto: Produsentene)
DESIGN-PEISKOS: Det har skjedd mye nytt med designet på peisovn-fronten de siste årene. Her er en minimalistisk, rimelig variant fra Rais. (Foto: Produsentene)

Fryser du? Her er 10 billige peisovner som også ser bra ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mørketiden blir så mye hyggeligere om du har en lekker peis eller ovn ved din side. Men, en peisovn skal ikke lengre bare varme opp huset – design og utseende er i dag vell så viktig som varmeeffekt.

Under viser vi deg 10 lekre peisovner, som ikke koster skjorta, og gir deg de viktigste tipsene til kjøp av peisovn.

Størrelsen teller

Det første du bør tenke på hvis du planlegger å kjøpe deg ny ovn, eller bytte ut den gamle - er å velge riktig størrelse på ovnen.

- Ikke kjøp for stor ovn i forhold til arealet den skal varme opp. Beregn ca 1 kW pr 15 m2, og noe mer hvis det er åpen himling eller forbindelse til etasjen over, forklarer Per Chr. Tellefsen, byggeteknisk ekspert for bladet Hytteliv.

Trond Paasche, energirådgiver hos Enova, er enig.

- Det viktigste tipset er å velge riktig størrelse. Mange installerer en for stor ovn med det resultat at det blir for varmt i rommet. For å kompensere på dette reduseres trekket i ovnen. Dette vil medføre dårlig forbrenning med høy andel svevestøv og ikke minst sot i pipeløpet som igjen kan føre til pipebrann, sier Paasche.

Han understreker at det ikke nødvendigvis er de dyreste ovnene som er best.

=

LITEN OG KOMPAKT: Conturas 800-serie er en serie peisovner i lite format, inspirert av ellipseformen på et klassisk designbord kalt "superellipsen". Den er enkel å plassere og har høy effektivitet i brennkammeret. Finnes i svart eller grå lakk, og du kan velge mellom topp i støpejern, glass, kleberstein, rustfritt stål eller lamelltopp. På bildet ser du Contura 810, som koster fra kr 11.900, hos Varmefag. (Foto: Produsentene)

=

STORE SIDEGLASS: Denne modellen er i samme serien som Contura 810, men er en litt dyrere variant. Her får du samme kompakte peisovnen, men på pidestall og med store sideglass og mulighet for dreieplate som gjør at ovnen kan dreies 360 grader. Den kommer i svart eller grå lakk, og du kan også her velge mellom topp i støpejern, kleberstein, svart glass, rustfritt stål eller lamelltopp. Pris fra kr 15.900 hos Varmefag. (Foto: Produsentene)

ProEXR File Description =Attributes= cameraAperture (float): 36.000000 cameraFNumber (float): 5.600000 cameraFarClip (float): 1000000015047466200000000000000.000000 cameraFarRange (float): 1000.000000 cameraFocalLength (float): 29.100002 cameraFov (float): 63.183308 cameraNearClip (float): 0.000000 cameraNearRange (float): 7.910000 cameraProjection (int): 0 cameraTargetDistance (float): 5065.586426 cameraTransform (m44f) channels (chlist) compression (compression): Zip16 dataWindow (box2i): [0, 0, 4999, 3741] displayWindow (box2i): [0, 0, 4999, 3741] lineOrder (lineOrder): Increasing Y pixelAspectRatio (float): 1.000000 screenWindowCenter (v2f): [0.000000, 0.000000] screenWindowWidth (float): 1.000000 tiles (tiledesc): [64, 64] =Channels= A (half) AO.B (half) AO.G (half) AO.R (half) B (half) G (half) MM_1-3.B (half) MM_1-3.G (half) MM_1-3.R (half) MM_4-6.B (half) MM_4-6.G (half) MM_4-6.R (half) MM_7-9.B (half) MM_7-9.G (half) MM_7-9.R (half) R (half) Reflection.B (half) Reflection.G (half) Reflection.R (half)=

MINIMALISTISK: Liten, funksjonell og moderne vedovn for rom som krever et mindre varmebehov. Denne kubistiske ovnen fås med glass- eller ståldør, og finnes i tre ulike høyder; 57, 65 og 85 cm. De minste modellene kan fremheves ved å plassere ovnen på en benk eller betongsokkel. Peisovnen har luftavkjølt håndtak, rysterist og askeskuff. Kan leveres med Air-System, som tar forbrenningsluften utenfra. Ideell for hytter, leiligheter og mindre boliger. Pris fra kr 11.000 hos Varmefag. (Foto: Produsentene)

Ta med vedkubbe

I følge Tellefsen bør du alltid sjekke maksimal vedlengde ved kjøp av ny peisovn.

- Ikke stol på brosjyrene – det hender at de avviker fra bruksanvisningen. Ta med en standard vedkubbe på 30 cm+ og sjekk at du slipper å lirke den inn i ovnen. Det kan være trøblete hvis ovnen er brennheit, påpeker han.

Ved montering av nytt ildsted må du være nøye med å måle høyden på røykrørinngang på ovnen og hullet i pipa, slik at du får riktig røykrør.

- Du bør også sjekke at ovnen har flere muligheter til å regulere trekken på og bruke toppmontert røykrør, hvis du har mulighet. Det irriterende svarte røykrøret som går en meter opp fra ovnen før det knekker inn i pipa sparer deg for mange sekker ved. Regn 1000 W ekstra varme pr meter rør, sier Tellefsen.

Plate eller støpejernsovn?

Det er også forskjell på materialet ovnen er laget av.

- Plateovner er rimeligere, lettere og blir raskere varme enn støpejernsovnene. Men tyngre ovner – særlig de med steinmateriale på topp og sider holder lenger på varmen. Med de varmeisolerende platene i brennkammeret intakte, vil både plateovner og støpejernsovner ha lang levetid, sier Tellefsen.

I de fleste nye ildsteder består fôringen i brennkammeret av porøse, brannsikre plater som må skiftes ut etter noen år. Platene skal forhindre at varmen kommer i direkte kontakt med metallet i ovnen. Levetiden avhenger av hvor hardt du kaster vedkubbene inn i ovnen. Platene kan enten kjøpes som metervare og kappes til eller bestilles som reparasjonssett fra peisleverandøren.

Tenk på tilførsel av friskluft

Vær også obs når du skal motere ovnen. Krav til minsteavstand til brennbart materiale varierer fra ovn til ovn. Hvis du har mulighet til det, bør du føre friskluft til ovnen i egen kanal mener Tellefsen.

- Da slipper du å måtte trekke inn store mengder kaldluft gjennom stua for å mate bålet. Noen ildsteder har egen tilkobling for friskluftstilførsel. Planlegger du ny pipe, bør du vurdere pipe der friskluften tas inn ovenfra og ledes ned til ovnen.

Han legger til at røyken fra moderne ovner er kjøligere og har mindre hastighet.

- Det kan bety at pipa som fungerte bra med den gamle ovnen nå har for dårlig trekk. Er pipa klar for en ny ovn? Piper med sprekker har dårlig trekk og er brannfarlige i bruk, påpeker Tellefsen.

=

I NY DRAKT: Jøtul F 162 er en liten vedovner i støpejern, med nytt og unikt formuttrykk. Størrelsen og formen gjør at ovnene er lette å plassere både på rett vegg og i et hjørne. Koster fra 12.590 hos Ildstedet, og kommer også i en variant med sidevinduer. (Foto: Produsentene)

modern design of lounge room=

KUL LITEN PLUGG: Dovre Prelude er en peisovn med stor varmekapasitet, som tar vedkubber opp til 50 cm. Koster fra kr 15.000 hos Maxbo. (Foto: Produsentene)

Personvernpolicy