Gir daglige rapporter fra sykesenga:

Venner følger brannoffer June (23) på Facebook

BRANNOFFER: - Hun er sta og tålmodig så det holder, sier pappa Tor Stenerud om datteren som har gått gjennom en rekke operasjoner etter at klærne hennes begynte å brenne under en nyttårsfest. Foto: Privat
BRANNOFFER: - Hun er sta og tålmodig så det holder, sier pappa Tor Stenerud om datteren som har gått gjennom en rekke operasjoner etter at klærne hennes begynte å brenne under en nyttårsfest. Foto: Privat

June (23) ble forbrent på hele kroppen etter et uhell på en nyttårsfest. Nå hjelper en støttegruppe på Facebook henne og familien gjennom den vanskelige tiden på sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyttårsaften var June Kamilla Kvisla Stenerud og samboeren hennes fest med tre vennepar i Eidskog i Hedmark. June hadde på seg et nytt antrekk som hun hadde kjøpt under en ferie på Gran Canaria i romjulen. Noen sølte sprit på henne og like etter tok klærne fyr.

- Det var et uhell, men det har fått katastrofale følger for June, sier pappa Tor Stenerud til ABC Nyheter.

Han var selv på ferie i utlandet da han fikk beskjeden 1. nyttårsdag:

- Det var brutalt, jeg var i Tyrkia og moren hennes på Kanariøyene. Å få en sånn beskjed og være så langt unna er ikke trivelig, sier Stenerud.

Datteren som fyller 24 år 31. januar, ble forbrent over hele fremsiden av kroppen og fikk store skader på venstre arm. Hun ble først sendt til Kongsvinger sykehus, så til Ullevål sykehus i Oslo og 1. nyttårsdag ble hun fraktet til Haukeland sykehus i Bergen, der de har landets fremste ekspertise på brannskader.

Faren og moren sitter hos June annenhver uke. Samboeren hennes kommer til Bergen fra Sørumsand der paret bor, så ofte han kan komme fra jobb. Når de er der legger de ut nyheter på en Facebook-side som samboeren opprettet dagen etter ulykken.

Via siden følger flere hundre venner, familie og ukjente mennesker Junes fremgang og kommer med oppmuntrende kommentarer til henne.

19. januar 2013: «Hei. Ligger her og ser i taket. Kan ikke snu meg, eller vri på hodet. Må ligge helt stille frem til mandag. Har ligget slik siden onsdag, men har det bra. Er på bedringens vei. Ferdig med alle store operasjoner. Bare justeringer igjen etter hvert. Har fått tapperhets diplom.» Foto: Privat19. januar 2013: «Hei. Ligger her og ser i taket. Kan ikke snu meg, eller vri på hodet. Må ligge helt stille frem til mandag. Har ligget slik siden onsdag, men har det bra. Er på bedringens vei. Ferdig med alle store operasjoner. Bare justeringer igjen etter hvert. Har fått tapperhets diplom.» Foto: Privat

Pappa Stenerud forteller at siden er viktig både for June og familien – og at den hjelper dem alle med å komme gjennom en tøff tid på sykehuset.

- Jeg må lese fra Facebook-siden for henne hver dag. De hilsenene som kommer der motiverer henne veldig.

- Det er veldig fint å føle at folk støtter oss gjennom det som er en veldig vanskelig tid, sier han.

- Var sikker på at hun skulle dø

Første oppdatering som pappa Stenerud har lagt ut på siden er datert 7. januar:

«June var våken da vi kom frem til henne i ettermiddag. Jeg har både gruet og gledet meg til å se henne igjen. Hun snakket og var klar. Hun husket hva som skjedde, og sa at hun var sikker på at hun skulle dø. Jeg fortalte henne om denne facebook-gruppen, og hun ba meg hilse til alle dere som følger med her. Hun har ingen smerter, og er rolig i sine bevegelser. Hun ba oss skaffe tannbørste og hårbørste. Deodorant og sjampo og balsam. Men det er en lang vei igjen før hun er hjemme. Og mange operasjoner, treningstimer, fysioterapi osv. Men jenta har stålvilje når det gjelder.

Dette greier du June.

Stemmen hennes var veldig svak, men det var første dagen hun pustet for egen maskin, så for min del var det en gledelig dag. Hun vinket svakt med høyre arm da vi gikk, og gledet seg til vi skulle komme tilbake i morgen.»

Les også: Brukte HIV-virus for å kurere kreftsyke Emma

Mange operasjoner

I ukene siden ulykken har June fått transplantert ny hud på begge lår, hele hofte- og magepartiet, hele venstre hånd og arm og til slutt hele brystet og opp til haken.

Etter siste operasjon forrige onsdag måtte June ligge helt stille på ryggen i flere dager, for at ikke den transplanterte huden skulle løsne.

- Hun er sta og tålmodig så det holder. Hun har ligget rett ut i mange døgn, forteller Tor Stenerud.

Sårene gror fortere enn forventet og June har fått beskjed om at hun kanskje rekker å flytte over til rehabilitering på Sunnaas sykehus på Nesodden før bursdagen neste uke.

Les også: Tusener følger Lauren (12) på hennes vei tilbake til livet

- Jeg har begynt å skrive selv

Tirsdag kunne June for første gang skrive til dem som følger støttegruppa, helt selv.

- Nå har de tatt av bandasje på en hånd, så da klarer hun å skrive selv. I går skrev hun alt sammen selv for første gang. Det er et stort fremskritt, forteller pappa Stenerud til ABC Nyheter.

«Hei. I dag har jeg begynt å skrive selv på IPaden jeg fikk av Pappa. I dag har jeg spist mat selv, drikki selv, trena og hatt det daglige bandasjebytte. Jeg puster nesten hele dagen uten hjelp av pustemaskin. Stemmen blir sterkere og sterkere, men jeg er fortsatt veldig hes. Donald Dukk sier pappa. Fått nyheter om at jeg kommer kanskje tidligere til Sunnås sykehus. Sårene gror fort. Skal opp å stå på bena seinere i kveld. Da kommer fysioterapeuten for å trene meg mer. Jeg sover med bamsen min som jeg fikk av kjæresten min Stian. Da er han her hos meg. Snakkes. June».

Personvernpolicy