Gjør du dette, trenger du aldri mer rydde

ALT PÅ PLASS: En nøkkel- og poststasjon i gangen gjør livet lettere. Det samme gjør smart oppbevaring på soverommet. © FOTO: Living, Ikea
ALT PÅ PLASS: En nøkkel- og poststasjon i gangen gjør livet lettere. Det samme gjør smart oppbevaring på soverommet. © FOTO: Living, Ikea

Lag orden en gang for alle. Slik får du et ryddig hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nøkler som aldri er der man la dem fra seg, fjernkontroller som forsvinner sporløst og lego strødd fra rom til rom. Eller hva med post som forsvinner før man får åpnet den, stabler av gamle aviser som truer med å velte og et vaskerom som ser bombet ut en gang og bestandig. Hvem kjenner seg vel ikke igjen i at det eksisterer mer rot og uorden på hjemmebane enn man egentlig kan tenke seg å leve med?

Men fortvil ikke om du har mer kaos enn kontroll hjemme, for ifølge nettstedet Good Housekeeping er det nemlig ikke mange minuttene og den helt store innsatsen som skal til for å få et mye mer oversiktlig og organisert hjem.

1. Kvitt deg med ting

Januar er måneden for å kvitte seg med dårlige vaner og adoptere noen som er nye og bedre. Og dette burde absolutt gjelde for rot og uorden også.

- Den mest effektive måten å beseire kaos i hjemmet på er uten tvil å være kritisk til hva som kjøpes inn, og hva man på død og liv trenger å beholde, forklarer grunnlegger av bloggen Organizing Junkie , Laura Wittmann, til nettstedet iVillage.

Og for alle som har sittet gjennom noen episoder av Ekstreme Samlere, vet man godt hvor ille det kan bli seende ut om man bare kjøper mer og aldri ikke kaster ut.

- Det er klart det har noe å si for hvor ryddig huset ditt ser ut det at du holder kontroll med unødvendig rot og skrot, forklarer Wittmann.

- Gå gjennom tingene dine regelmessig, både klær og utstyr. Kast eller gi bort ting som har blitt for små eller for store, kvitt deg med ødelagte ting og leker, og donér til venner og kjente ting du ikke lenger føler du har plass til eller bruk for.

Få orden hjemme en gang for alle

RYDD: Kvitt deg med alt du ikke lenger trenger og bruker. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Hold orden i gangen

Ikke bare er gangen et mye trafikkert rom som skal fungere for alle boligens beboere, men den er også det rommet man som gjest i huset aller først legger merke til. Da sier det seg selv at det ikke skaper et spesielt godt førsteinntrykk om alt ligger og flyter med en gang man tråkker over dørstokken.

- En ryddig og oversiktelig gang vil uten tvil gjøre morgenrushet i travel familier til en enklere affære, forklarer interiørstylist Birgitta Roald til Bonytt.no.

- Da vet alle hvor de kan finne klærne sine, hvor bilnøklene ligger og hvor paraplyene står en morgen hvor det regner.

Funksjon kan også være fint mener stylisten.

- Hold orden med smart oppbevaring, vis frem pene ting og bruk gjerne fine interiørdetaljer også i dette rommet. En kul krakk med en fargerik pute, et bilde du liker å se på og kanskje noen luktepinner; det er jo ikke bare stuen som fortjener å være fin.

Nettstedet Goodhousekeeping har også smarte råd for oppbevaring i gangen:

1. Paraplyer

- Paraplyer bør oppbevares stående, forklarer nettstedet.

- Liggende på siden kan spilene ødelegges. Pas også på at luft kan sirkulere rundt paraplyene når de settes på plass, slik at de får tørket skikkelig.

2. Nøkler

Alle har opplevd panikk over nøkler som ikke er der de skal være. Dette unngår du om du har en fast plass på innsiden av døren hvor nøkler alltid legges.

- Invester i et nøkkeloppheng, forklarer Goodhousekeeping.

- Og gjør det til en vane at nøklene skal hit.

3. Post

Det blir lettere å holde orden på posten om du har et system i gangen hvor du sorterer viktige ting og post som bare er reklame eller søppel, og kan kastes igjen.

- Et bord eller konsollbord i gangen er perfekt til dette formålet, forklarer nettstedet.

- Ha en posthylle stående tilgjengelig, slik at posten kan sorteres der og da når du kommer inn av døren.

Kalender på veggen og skoskap benyttet som postholder.

SYSTEM: Gjør gangen til et sted hvor du har full kontroll på familielivet. © FOTO: Ikea, Ferm Living

Slik holder du orden hjemme.

PÅ PLASS: Alt i huset bør ha en fast plass. © FOTO: Ikea, Alvhem Mäkleri

System og oversikt på hjemmekontoret

Det er mange grunner for å lage seg en liten arbeidsplass hjemme. Flere og flere jobber hjemmefra, og enda flere har nok muligheten til å gjøre det. Og har du først et hjemmekontor, vil nok alle som bruker det dra nytte av at det er ryddig og oversiktlig til enhver tid.

Ifølge nettstedet iVillage er det rot og uorden som stjeler mest plass, tid og effektivitet på hjemmekontoret.

- Et hjemmekontor, uansett størrelse, trenger smarte oppbevaringsløsninger, forklarer nettstedet.

- Er plassen liten, kan du være nødt til å tenke smart når det gjelder oppbevaring.

Interiør- og designnettstedet House to Home har også gode råd:

1. Bruk farger for system

Kjøp foldere og permer i forskjellige farger, så gjør du det lettere å huske på hva som skal hvor.

2. Utnytt veggene

Heng opp kroker og hyller som gir deg ekstra oppbevaringsplass.

3. Bruk flytende hyller

Disse finnes i alle farger og prisklasser, fra Montanas luksusversjon, til de rimeligere variantene du finner hos House Doctor eller Ferm Living. Åpne hyller gjør det enkelt å holde system, og gjør at du kan stille frem ting du synes er pene og dekorative.

4. Multifunksjonelle møbler

Er hjemmekontoret ditt kompakt, kan det lønne seg å satse på møbler som også har skjult oppbevaring og stoler som kan slås sammen.

Slik får du orden på hjemmekontoret.

KAOSKONTROLL: Du får garantert gjort mer jobb på hjemmekontoret om det er ryddig og organisert. © FOTO: Bolia, produsenten

Ro og orden på soverommet

De er de færreste forunt å ha et eget garderoberom i huset, så for de fleste er skap og kommoder på soverommet en realitet man må leve med. Så på soverommet skal man ikke bare sove, men også oppbevare både klær, undertøy og tilbehør.

- Det kan lønne seg å tenke litt over hvordan man gjør dette, og får plass til alt, forklarer interiørnettstedet Apartment Therapy.

- Et godt råd er å samle den oppbevaringen du trenger i 2-3 møbler, som ett garderobeskap og én stor kommode. På denne måten unngår du å fylle opp all vegg. og gulvplass med ulike typer oppbevaring.

Interiørarkitekt Solveig Baalsrud Svoor hos Dis interiørarkitekter i Oslo mener også at oppbevaringsplass bør ha høy prioritet når man planlegger et rom:

- Det er viktig å tenke oppbevaring med en gang man begynner å innrede, har eksperten tidligere uttalt til Bonytt.no.

- Generelt må jo innredning vurderes ut fra hvert enkelt rom og hvilke behov man har. Spesielt om man bor på en begrenset størrelse.

Tips til smart oppbevaring i soverommet:

1. Velg en seng med skjult rom under, eller skuffer som kan trekkes ut. Det er praktisk å kunne oppbevare sengetøy i det rommet du faktisk bruker det i.

2. En sittebenk med oppbevaring ved fotenden av sengen kan skjule ekstra pledd og puter.

3. En sengegavl med smart oppbevaring er perfekt for å holde bøker, vannglass, lesebriller, eller uansett annet du måtte trenge på sengekanten. På denne måten sparer man plass og kan unngå tradisjonelle nattbord. Mange satser også på en nisjehylle i veggen over sengen.

4. Har du plass oppe på garderobeskapet, vil kurver kunne gi mye ekstra oppbevaringsplass til mange ting, som for eksempler klær du har pakket ned for årstiden eller sesongen.

Nettstedet Goodhousekeeping foreslår å utnytte skuffeplassen på soverommet maksimalt.

- Benytt deg av skuffeinndelere, og få full oversikt over hva som skal hvor.

- Gruppér ting som hører sammen.

- Bruk gjennomsiktige plastcontainere for småting som smykker og ringer.

Slik får du det ryddig hjemme.

SKJULT OPPBEVARING: Smarte ideer til orden på soverommet. © FOTO: Ikea, Apartment Therapy

Kaoskontroll på barnerommet

Smart oppbevaring på barnerommet gjør det lettere å holde kontroll på kaos også her. Barns soverom skal nemlig ikke bare fungere for søvn, men også for lek, vennebesøk og lekselesing - i tillegg til at klær og utstyr skal oppbevares.

- Benytt deg av kommoder og hyller som barna når frem til selv, forklarer Goodhousekeeping.com.

- På den måten blir det lettere for dem å hjelpe til med å legge på plass leker og klær.

Å benytte seg av to garderobestenger kan også være smart i garderoben på barnerommet.

- Gjør det også lettere for barna ved å sette merkelapper på kasser og hyller, noe som gjør det enklere å vite hvor ting skal.

Om barna er i skolealder, er det også flott å vektlegge organisasjon på skrivebordet.

- Foldere, posthyller og magasinholdere er alle fine for å holde ting i orden på lekseplassen, forklarer nettstedet.

Smarte råd om oppbevaring.

HYLLER OG KROKER: Fargerik oppbevaring gjør det morsomt for barna å holde orden. © FOTO: H&M Home

Smart oppbevaring.

HOLD ORDEN: Gjør opprydding og organisering til noe morsomt med kule opbevaringsløsninger. © FOTO: Produsentene

Rydd opp på baderommet

Tannkremtuber, sminkekoster, barberhøvler og balsam; det er nesten ingen ende på alt som hører baderommet til. Her skal hele familien kunne gjøre seg klar hver morgen, eller slappe av med et deilig bad når kvelden kommer, og da sier det seg selv at litt smart oppbevaring og organisering må til.

Nettstedet Apartment Therapy har følgende råd:

1. Bare lekre krukker og det aller nødvendigste bør få stå fremme

Alt annet bør settes ned i skuffer eller opp på hyller, hvor du lett kan få tak i det. Tenk praktisk; det du bruker mest må naturlig nok få stå fremst, mens ting du bruker sjeldnere kan flyttes bakover i skap og skuffer. Mange har skap under vasken, og her kan man fint plassere større ting som flasker med fluor eller munnskyllevann.

2. Kurver eller oppbevaringsbokser gir orden

Om du sliter med lite gulvplass kan det lønne seg å satse på vegghengte skap og hyller. Mer åpen gulvplass gjør at rommet automatisk føles større og mer romslig.

3. Samle ting som hører sammen

Morgenrutinen din blir både enklere og kjappere om du samler ting og produkter som skal brukes til samme formål på ett sted, eller i en beholder. Som for eksempel med hårprodukter, hårføner og hårstrikk. Har du alt dette samlet i en kurv under vasken, kan denne med største letthet tas ut og settes opp på benken mens du holder på med morgenstellet - og ryddes på plass igjen når du er ferdig.

4. Utnytt baksiden av døren

Kroker på baksiden av døren kan holde på både morgenkåper og håndklær som er i bruk, mens innsiden av skapdørene kan ha små kroker for oppbevaring av poser med bomullspads, smykker og lignende.

Full kontroll på vaskerommet

Her har Goodhousekeeping gode tips:

1. Sats på flere skittentøyskurver

Gjør det lettere å separere lyst og mørkt tøy, delikat undertøy og sportutstyr med flere skittentøyskurver.

- Det går for eksempel an å gi hvert familiemedlem en kurv hver, forklarer nettstedet.

- På den måten er det også lettere å sørge for at alle kan hjelpe til med å vaske sitt eget tøy.

2. Hyller og kurver

Gjør jobben enklere ved å samle alt utstyret du trenger til klesvasken nær vaskemaskinen.

- Hyller over maskinen er perfekt, forklarer nettstedet.

3. Lag deg en plass for å brette klær

Når du tar klærne ut av tørketrommelen, er det smart å ha et område på vaskerommet dedikert til å legge sammen og brette klærne på.

Gangen blir hyggelige og ryddigere med smarte oppbevaringsløsninger.

HENG OPP: I gangen lønner det seg å gjøre plass til alt som hører hjemme der. © FOTO: Living Etc/Housetohome.co.uk

Gjør badet til en oase.

RO OG ORDEN: Badet skal fungere til både morgenrush og avslapping på kveldstid. Slik får du orden. © FOTO: Produsenten/West Elm

Flere nyheter fra Klikk.no:

Her ligger Oslos best gjemte hus

Leter du etter inspirasjon til oppussingen? Da bør du bla deg gjennom disse bildene

Slik får du det ryddig i gangen

Her er møblene med smart oppbevaringsplass inni

Personvernpolicy