Rengjøring av mikrofiber

Mikrofiber-sofa før og etter

IKKE ET PENT SYN: Robin og Chris var klar for å kvitte seg med den seks år gamle flekkete sofaen. Så forsøkte de «alkoholtrikset»... © FOTO: chrisandrobinsnest.blogspot.no / Robin Rooney
IKKE ET PENT SYN: Robin og Chris var klar for å kvitte seg med den seks år gamle flekkete sofaen. Så forsøkte de «alkoholtrikset»... © FOTO: chrisandrobinsnest.blogspot.no / Robin Rooney

Flekker på mikrofiber som tilsynelatende ikke vil gå vekk? Da har du nok ikke prøvd «alkoholtrikset».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stell og vedlikehold av mikrofiber:
  • Støvsug regelmessig for å fjerne støv og tørre partikler. Tørk eventuelt over med en lett fuktig klut.
  • For å bevare det vakre preget i mikrofiber bør alle flekker fjernes før de får satt seg fast i stoffet. Dermed unngås langvarige og kraftige rengjøringer.
  • Unngå direkte soleksponering.
  • Sug opp søl med en ren hvit klut eller absorberende papir.
  • Benytt et flekkfjerningsmiddel som er anbefalt av leverandøren eller spør Bohus om råd.
  • For å fjerne flekker begynner man med sirkulære bevegelser i ytterkant av flekken og går inn mot senter. Vær alltid forsiktig dersom det er nødvendig å gni på fuktig stoff.

Kilde: Bohus.no

De fleste av oss som har møbler i mikrofiber, vet nok hvor vanskelig det kan være å holde de flekkfri . Og har flekkene først oppstått, kan de være virkelig vriene å fjerne. Men fortvil ikke; Robin Rooney, som driver bloggen Chrisandrobinsnest sammen med ektemannen Chris har funnet en enkel (og billig) løsning på dette.

Ekteparet var mer eller mindre klar for å kvitte seg med den seks år gamle flekkete mikrofiber-sofaen, før de ble tipset om en metode som kunne gjøre sofaen nesten så god som ny.

Les også: Sjekk hvilken klut som er best

- Vi fikk høre at alkohol kan fjerne flekker fra syntetiske stoffer(som for eksempel polyester), fordi den absorberer raskt og etterlater ingen flekker, forklarer Robin til Bonytt.no.

- Så jeg bestemte meg for å prøve denne metoden, som en siste utvei for å redde den skitne sofaen vår. Og jeg ble veldig positivt overrasket over resultatet.

Slik gjør du

Her er fremgangsmåten Robin Rooney benyttet seg av:

Steg 1: Støvsug sofaen med børste-munnstykke for å fjerne eventuelle hår, smuler, og lignende.

Steg 2: Spray desinfeksjonssprit (for eksempel Isopropanol) på de skitne områdene. Alkoholen vil ikke ødelegge stoffet, og det fordamper også mye raskere enn vann, så detn vil heller ikke etterlate merker. Test gjerne på et lite område først, hvis du er bekymret.

Steg 3: Gni kraftfullt med en ren skrubbesvamp. Bruk en hvit svamp for å unngå at farge eventuelt sverter av.

Steg 4: La det tørke. Stoffet kan så se stivt eller mørkt ut noen steder, men neste steg vil ta seg av det.

Steg 5: Gnikk med en ren, myk skrubbebørste (ogå denne hvit) i sirkulære bevegelser.

Les også: Slik vasker du kjøleskapet på én-to-tre

skitten sofa mikrofiber flekker

IKKE ET PENT SYN: Robin og Chris var klar for å kvitte seg med den seks år gamle flekkete sofaen. © FOTO: chrisandrobinsnest.blogspot.no / Robin Rooney

sofa i mikrofiber

ENKELT OG BILLIG: Så fant de en lettvint løsning på å bli kvitt flekkene, nemlig alkohol. © FOTO: chrisandrobinsnest.blogspot.no / Robin Rooney

Ta flekken med en gang

Når det kommer til flekker på møbler i mikrofiber er Sivert Lian Opdahl fra Marthes Renseri sitt beste råd å handle raskt.

- Ikke la skitten trekke inn i stoffet. Og tenk ikke på eventuelle skjolder i første omgang, bare få vekk flekken så fort det lar seg gjøre, forklarer han til Bonytt.no

Opdahl påpeker at om det er sølt vannløselige flekker, må det brukes vann.

- Da kan nemlig skjolder oppstå, så ta derfor hele områder om farven tilsier at det blir skjoldete.

Og har du vært så uheldig at urin har trekt inn i putene, anbefaler han gjentatt bruk av ekstraksjonsmaskin(tepperensmaskin) for at flekkene skal forsvinne.

- Men vær ops på at lukten kan komme tilbake ved oppheting.

Les også: Slik fornyer du hagemøblene

Fjerne ulike flekker fra mikrofiber

Bohus har en oversikt over hvordan du kan få vekk ulike flekker fra mikrofiber:

Sprit/likør

Vask med nøytralt fargeløst såpeskum for eksempel nylonvask. Fjern såpen med en blanding av 10 prosent fargeløs sprit og 90 prosent vann (forhold 1–10).

Mineralvann/vin

Bløt opp flekkene og trekk ut med en blanding av 50 prosent vann og 50 prosent fargeløs husholdningseddik (5 prosent). Vask deretter forsiktig med fargeløst såpeskum for eksempel nylonvask.

Kaffe/te

Vask med nøytralt fargeløst såpeskum for eksempel nylonvask. Dersom flekken fremdeles er der, fuktes den med en blanding av 1/10 fargeløs husholdningseddik og 9/10 vann.

Øl

Fukt med varmt vann (maks. 40°C) og tilsett 3 prosent sprit.

Oljeflekker

Tørk opp så mye som mulig med absorberende tørkepapir. Fukt flekken med en hvit klut tilsatt pHnøytral såpe. Få det til å skumme på kluten og bruk skummet til å behandle flekken. Rengjør deretter kluten og fjern skummet fra mikrofiberen. Tørk det fuktige området raskt og vær nøye med at all såpe er borte. Dersom det skulle være et svakt merke etter flekken, må den behandles med en klut som er fuktet med Perklortylen eller annen flekkfjerner. Perklortylen kjøpes på apotek.

Les også: Slik vasker du kjøleskapet på én-to-tre

Robin Rooney påpeker at tykkere mikrofiber-trekk også godt kan bli vasket(kaldt) i maskin, og deretter lufttørket.

Personvernpolicy