Meny

Fødsel:

Det flaueste jeg gjorde på fødestua

VILLE TILSTANDER: Noen har fødselshistorier som overgår andre hva rop og skrik angår. Men slapp av, sier jordmor; det er som oftest ikke så mye dramatikk på fødestua. Foto: Thinkstockphotos

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg stønnet som en hval og truet med å slå barnepleieren. Det er ikke bare bare å føde. I alle fall ikke når du blir minnet på hva du sa og gjorde i etterkant.

Blod, svette og tårer. Eller sinne og latterkrampe ? Det finnes like mange fødselshistorier som det finnes kvinner som har født. Og de aller fleste kvinner er skjønt enige: Å føde er slett ikke bare bare. Men for noen er fødselen - i alle fall i ettertid - tydeligvis litt mer flau enn hos andre.

På Foreldre og Barns forumssider går diskusjonene nemlig heftig om flaue sinneutbrudd og enda flauere bæsjehistorier. Ja, for ifølge de fleste mammaene på forumet så er det nettopp dette som er den store skrekken når fødselen står for døren: At det ikke bare skal komme en baby, men også bæsj. Eller oppkast. Og enda verre: At noen skal legge merke til dette.

– Når jeg ser bildene fra rett etter fødselen, så ser jeg at halve trynet mitt er dekket av spy

Selv om erfarne jordmødre trøster med at det for de aller fleste ikke er verken så grisete eller dramatisk som det kan høres ut som her, så mangler det ikke på fødeskrekkhistorier fra delelystne forumbrukere:

– Helt uten forvarsel kasta jeg opp på jordmora som sto rett foran meg og skulle sette på meg et sånt bånd rundt magen, forklarer en av forumbrukeren.

For en annen fødekvinne var det fostervannet som var problemet.

Når gynekologen klippet meg, sprutet det væske (fostervann håper jeg, ikke urin) rett i fleisen på henne... over briller og alt...«Oj» sa hun... husker jeg tenkte noe sånt som «hahaaa til pass for deg!» (selv om hun var veldig grei ellers)...

Dette har en tredje fødekvinne å si om fødselen:

– Å Bæsje og spy er vel det mest vanlige som skjer under en fødsel, så det brydde jeg meg ikke om. Men når jeg ser bildene fra rett etter fødselen, så ser jeg at halve trynet mitt er dekket av spy. Kaster mye opp på slutten, og lo ganske greit av bildene og etterpå. Husker jeg sa til mannen: "Nå har du sett meg på det vakreste!"

For andre igjen var det adrenalinet som tok overhånd, og opplevde å bli så sint, så sint:

En annen kvinne forklarer:

– Jeg stønna og bar meg som en stranda hval. Og så truet jeg i tillegg med å slå en barnepleier fordi hun tok fra meg lystgassmaska. Huff det var flaut. Men jeg sa heldigvis unnskyld etterpå.

– Og forresten, det stinker hvitløk av deg

Foreldre og Barn tok spørsmålet med flauser fra fødestua ut på Facebook, og responsen lot ikke vente på seg.

– Jeg ble liggende å vente på at det skulle komme en anestesilege da det var midt i et vaktskifte, og dette gjorde meg helt eitrende forbanna, forklarer Tonje fra Bergen.

Jeg ble så sint på både jordmor og barnepleier, og ropte og bantes at dette fant jeg meg ikke i - så til slutt måtte mannen min be meg roe meg ned. Da jeg endelig fikk epidural ble jeg plutselig kjempelei meg for at jeg hadde vært så sint, og begynte å strigråte og be om unnskyldning. Alle må jo ha trodd at jeg var helt på tuppa.

Veronika fra Alta var også sint under fødselen. Men ikke på jordmor.

– Mannen min hadde glemt å legge bagen min i bilen da vi skulle reise til sykehuset, forklarer hun.

– Og blant annet ble jeg helt hinsides sint fordi jeg av den grunn ikke hadde mine egne hårstrikk å ha i håret. Helt sykt å tenke på i ettertid at det går an å bli så sint for noe så lite, men det ble jeg altså.

Lo så jeg tisset på meg

For Britt-Lise fra Oslo var ikke sinne et problem.

– Jeg hadde gått 11 dager på overtid da fødselen plutselig startet, og jeg hadde vært så redd for å måtte bli satt i gang at jeg ble helt sykt lykkelig av at ting skjedde av seg selv. Og jeg fortsette å være lykkelig, selv midt inne i fødselen - godt hjulpet av lystgass, så klart. Jeg sang og sang og må ha sett ut som en helt gærn dame på lykkepiller eller noe sånt. Tør ikke tenke på hva jordmor måtte ha trodd.

Flere andre rapporterer også om kniseanfall av lystgassen.

– Jeg klarte ikke å slutte å le, røper Tonje fra Lillestrøm.

– Jeg lo så jeg tisset meg ut og tårene trillet, og kjæresten min ble litt redd, for han trodde ærlig talt at jeg hadde blitt litt gal.

For Helene fra Oslo ble lykkerusen over at babyen endelig var ute også til knusende ærlighet ovenfor jordmor.

– Jeg var i lykkerus etter å ha født babyen - og ikke minst ruset på lystgass. Og etter å ha tenkt på det under hele fødselen, fant det tydeligvis nødvendig å fortelle jordmor: «...og forresten, så stinker det hvitløk av deg».

Ville fødehistorier.HEI DU: Tenk at det skal være så mye dramatikk før man endelig kan hilse på den nye verdensborgeren. Foto: Thinkstockphotos

Slett ikke alle blir sinte

At det å føde er litt av en opplevelse er noe som stemmer for de fleste, enten man roper og blir sint, eller biter smerten i seg i stille konsentrasjon.

– Det er egentlig en feilforestilling at alle blir sinte, og roper og skriker, forklarer jordmor Tonje Wessel Rummelhoff, som driver den private jordmorpraksisen Jordmortonje.no.

For de aller fleste krever det rett og slett for mye energi å bli sint, man har ofte nok med å konsentrere seg om det man holder på med, som jo er å føde.

Normalt å miste kontrollen

Den erfarne jordmoren forklarer at det er helt normalt for kvinner å føle at man mister litt kontrollen når man når et visst punkt i fødselsforløpet.

– Mange blir jo litt vippet av pinnen av smertene, og man føler seg kanskje litt overkjørt. Spesielt midt i en ri er det viktig å ikke forstyrre en fødende kvinne. Og det er ofte akkurat her, mens kvinnen har det som vondest, mannen føler at han vil hjelpe, og kanskje tilbyr drikke, eller vil stryke hår vekk fra pannen til sin kjære. Men i en ri er kvinne så konsentrert at alle forstyrrelser blir et irritasjonsmoment.

Og om man sier stygge ting, så er det ingen som tenker noe over det.

– Som jordmor har man hørt det meste, og skjønner fullstendig at det er smerter og utmattelse som snakker.

Når det gjelder å grue seg for dette med avføring og bæsj, har jordmoren også beroligende ord:

– For de aller fleste er dette også skrekkhistorier som ikke blir tilfelle når de føder selv. Og skulle noe skje, er det ofte ikke synlig for andre enn jordmor, som helt diskret vil fjerne og tørke bort.

Les også:

Jordmor advarer mot hårløse fødsler

Dette tør ikke gravide spørre om

Du trenger ikke slutte å være en moteløve selv om har baby i magen

Husmorporno kan føre til babyboom

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Derfor roper og skriker kvinner i fødsel.MISTER HEMNINGER: Store smerter og en skremmende situasjon gjør at man sier ting man nok ellers aldri ville sagt når man føder. Foto: Thinkstockphotos

Helse og livsstil
Populært