Ensomme fikk feire jul med nye familier

Mange enslige og eldre fikk feire jul med ukjente familier denne julen. Arkivfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Mange enslige og eldre fikk feire jul med ukjente familier denne julen. Arkivfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Røde Kors roser familier som inviterte ukjente gjester hjem på julemiddag i år, men minner om at ensomheten ikke forsvinner av seg selv når julepynten pakkes ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke Røde Kors-arrangementer i julen sørget for at ensomme mennesker fikk være sammen med andre.

– Vi holdt åpne arrangementer 40 steder i landet. Noen steder hadde man gjort dette også tidligere år, mens det andre steder var første gang at dette ble gjennomført. Tilbakemeldingene har vært veldig positive, opplyser Grete Herlofson, avdelingsleder for omsorg og foreningsutvikling i Norges Røde Kors, til NTB.

Les også: Alle sosialklienter får «julebonus» i Bergen

Noen av arrangementene ble holdt på formiddagen med blant annet servering av grøt, mens andre fant sted på julekvelden. I Oslo var 65 alenemødre med barn samlet til feiring julaften. I Haugesund deltok både ordfører og politimester på et arrangement.

Vond jul for barn

Røde Kors mottok dessuten henvendelser fra barn og unge.

– Mange under 18 år tok kontakt med oss. I løpet av julaften og første juledag kom det over 30 henvendelser fra barn og unge. Det er like mange som på vanlige helgedager, sier Herlofsen.

Les også: Fabian Stang får ingen ukjent gjest på julaften

Hun forteller at barn hadde behov for å prate med noen voksne fordi julen ikke ble som forventet.

– De hadde store forventninger til julen, men feiringen ble ikke som de trodde. De har ikke hatt kontakt med voksne på samme måte som de hadde behov for, og de trengte å dele erfaringer med noen, sier Herlofsen.

Kampanje mot ensomhet

Før jul kjørte Røde Kors i samarbeid med VG og Aftenposten en kampanje for å koble ensomme mennesker med familier som åpnet sine dører på julekvelden.

– Over 70 familier fikk besøk av en som ikke hadde noen andre å feire med. Vi har fått fantastiske tilbakemeldinger. Alle sier de har hatt det utrolig hyggelig, og at starten på nye vennskap har oppstått. De ser for seg at dette kan vare i år fremover, sier Herlofsen.

Hun roser alle Røde Kors-frivillige og familier som stilte opp for ensomme mennesker, barn og unge denne julen, men legger til at ensomhet ikke forsvinner av seg selv når julen nå er over. Behovet for sosiale nettverk er til stede også etter jul, forteller hun.

Les også: Fabian Stang får ukjent gjest på julaften

– Vi er fullstendig klare over at ensomhet ikke går over når julen pakkes ned. Mange er ensomme og isolerte hele året, og har behov for sosiale nettverk. Den største gleden vi har erfart er ikke bare koblinger gjennom julesentralen vår, men at folk ringer og sier de har bestemt seg for å kontakte naboer som de vet sitter alene. Folk er blitt litt mer bevisste. Det skal ikke mye til for å gjøre hverdagen annerledes for andre, og da er det fint å være bevisst på dette også ellers av året og ikke bare når det er jul, sier Herlofsen.