Meny

Teknotiser

Denne mobilen har skjerm begge veier

BEGGE VEIER: Denne mobilen fra russiske Yota kommer med skjerm på begge sider. Foto: Produsenten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med denne mobilen kommer all informasjon fra epost, kalender og sosiale medier direkte på e-ink-skjermen uten at du trenger å anstrenge deg, ifølge produsenten. Her er flere nyheter fra teknologiverdenen.

Den russiske operatøren Yota lanserer neste år telefonen «YotaPhone», som har skjerm både på forsiden og baksiden. Skjermen på den ene siden er en 4,3-tommers LCD-skjerm med 720 x 1280 pikslers oppløsning. Kikker du på den andre siden av mobilen, finner du derimot en såkalt «electronic ink»-skjerm, à la det du finner på Kindle-lesebrett. Dermed kan du for eksempel ha handlelisten oppe på e-ink-skjermen når du rusler rundt i butikken, eller raskt finne ut hvem som har vært frekk nok til å tagge deg på Facebook.

– Hvis du vil sjekke epost, kalender eller sosiale medier i dag, må du først plukke opp mobilen, skru den på, åpne appen og først da kan du motta informasjonen. Med YotaPhone kommer all slik informasjon direkte på e-ink-skjermen uten anstrengelser, kontinuerlig og oppdatert i sanntid, sier administrerende direktør Vlad Martynov i Yota Device, som utvikler smartmobilen for moderselskapet.

Det er uvisst om telefonen kommer til Norge.

Les også: Her er glassmobilen

Ny trygghetsalarm

Den norske oppfinnelsen «SafeMate» er en liten trygghetsalarm som finner deg via GPS. Ved å trykke på en alarmknapp oppretter du en toveis talekommunikasjon med en eller flere mottakere. Kommunikasjonen skjer over mobilnettet, og GPS-koordinater vil fortelle hvor du befinner deg. Den vannavstøtende alarmen er utstyrt med geografisk varsling, fallsensor og temperaturmåler. SafeMate skal etter hvert kunne lades opp med en bordlader, men foreløpig kun via micro-USB. SafeMate skal kunne brukes enten man spaserer alene hjem fra byen, eller går på ski i fjellet. Du bør imidlertid være oppmerksom på at alarmen kun fungerer hvis du har GSM-dekning der du befinner deg.

Les også: I framtiden flyr vi gjennom rør

HBO i Norge

HBO Nordic er omsider lansert i Norge – foreløpig med 46 TV-serier via en TV-applikasjon på Samsungs TV-er (7- og 8-serien). Appen kan lastes ned fra Samsungs applikasjonsbutikk, men HBO er kun tilgjengelig for dem med en Samsung-TV kjøpt i år. Har du har nylig kjøpt en slik TV, har du antakelig fått med en promokode fra HBO Nordic, som lar deg prøve tjenesten i tre måneder gratis, mens resten av oss må binde oss i 12 måneder, for en månedspris på 79 kroner. HBO Nordic lager også applikasjoner for iOS og Android, men lanseringstidspunktet er usikkert. (Kilde: Hardware.no)

Sikkerhetshull i Galaxy

Samsungs toppmodeller trues av virus. En deltaker på utviklerkonferansen til XDA Developers har nemlig funnet et alvorlig sikkerhetshull som rammer flere av Samsungs Galaxy-modeller. Sikkerhetshullet er knyttet til prosessorene Exynos 4210 og 4412, som brukes i modeller som Galaxy S3, Galaxy S2, Galaxy Note, Galaxy Note 2, Galaxy Note Plus og Galaxy Note 10. Mannen som oppdaget sikkerhetsbristen kaller seg Alephzain, og vedkommende karakteriserer feilen som «en stor tabbe» fra Samsungs side, ifølge Idg.se. En tilfeldig app skal kunne utnytte sikkerhetshullet for å få full tilgang til hele mobilen, uten å behøve å be om tillatelser fra brukeren. Samsung har ikke kommentert saken foreløpig.

Les også: - De fleste mobilulykker skjer i hjemmet

Giga-TV

Den japanske TV-produsenten Sharp slipper snart en TV på enorme 60-tommer kalt «ICC Purios LC-60HQ10», som skal være verdens første 4K-TV (3840 X 2160 bildepunkter). TV-en skal ha THX-sertifisering (THX er en teknisk standard for lyd og bilde, red.anm.), og THX-sertifikatet skal bevise at TV-en har noe av det ypperste innen lyd- og bildekvalitet. Sharps 4K-TV benytter seg dessuten av et LED-baklyst LCD-panel, med et kontrastforhold er på 1:7000000. Innsynsvinkelen er på 176 grader, og TV-en benytter en teknologi kalt Integrated Cognitive Creation, som i hovedsak går ut på behandling av HDTV-signaler, samt å gi økt dybde og detaljrikdom i 4K-bilder.

Helse og livsstil
Populært