Meny

110 år gammel villa i Stavanger:

- Jeg er ikke så glad i den tradisjonelle julepynten

- Jeg er ikke så glad i den tradisjonelle julepynten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Null nisser, masse lys og glamorøse juletrær; slik er julepynten i dette Stavanger-huset.

Det hersker mange og delte meninger når det gjelder julepynt i norske hjem.

Der hvor flere og flere velger å følge trender og satser på både neon og knallfarger til både advent og jul, er det også mange som steiler ved tanken, og insisterer på at julen skal være rød, tradisjonsrik og full av norske nisser.

Nissefri jul

Hjemme hos Pia Wall og familien på Storhaug i Stavanger er det ikke en eneste nisse i sikte - likevel siver formelig den gode julestemningen ut av veggene i den gamle byvillaen.

- Jeg er ikke så veldig glad i den klassiske julepynten, forklarer Wall, som jobber som grafisk designer og illustratør, til Rom123.

- Ofte synes jeg det holder med små innslag, som mange tente lys i store staker, eller små kvister med granbar og noe godt i skåler rundt om på bordene.

Julepynt har stuen i det gamle huset så absolutt fått, men i stedet for juletre og et lass med nisser, har Pia valgt å holde pynten enkel og litt nostalgisk.

- Saueskinn i sofaen og på sittebenkene, og en annerledes julekrybbe fra Alessi, får frem den gode julefølelsen, uten at pynten tar over huset.

100 år gammelt drømmehus

Det er allerede 8 år siden Pia og mannen Olav, som er leder på Musikk- og Filmbiblioteket i Stavanger, kjøpte den gamle trevillaen på Storhaugen i Stavanger som de deler med barna Electra på 15 og Levi som er 6.

- Det var kjærlighet ved første blikk, forklarer Pia.

- Huset ble bygget i 1900, og det vi først falt for da vi så huset, var at det på en måte hadde en gammel sjel.

At gulvene var helt skjeve, og loftet stå der, urørt, med sine eldgamle blomstertapeter.

Pluss på store vinduer, skjeve gulv og rosetter i alle tak, som vitner om husets flotte fortid som stor byvilla, og det er let å skjønne at familien ble forelsket.

Personlig og uhøytidelig

Familien Wall NIlsens hjem er salig blanding av gammelt og nytt, dyrt og billig, moderne og nostalgisk. En stil alle er såre fornøyde med.

- Jeg synes det blir mest personlig om man er litt uhøytidelig når man innreder, og ikke tenker så mye på at alt skal passe sammen, forklarer Pia, som i den ene enden av stuen har klassikere som Piet Heins Elipsebord og Syvern stoler fra Arne Jacobsen, og i andre enden en eldgammel sofa fra Fretex, bestrødd med fargerike puter med blomstermotiver.

- Det skal jo være et hjem hvor vi alle føler oss hjemme, både barn og voksne.

For selv om designklassikere som både Montana-reoler, Bestlite lamper og Arne Jacobsen stoler er på plass, så er sofaen et kupp fra Ikea, og sofabordet et brukt-funn som det er fritt frem for å klatre på.

- Bordet er kanskje ikke det peneste å se på, men barna synes det er helt topp fordi de får lov til å leke og klatre på det, forklarer Pia.

- Og det er jo nettopp sånt som gjør et hus til et hjem.

Helse og livsstil
Populært