Meny

Hjelp andre i julen:

Julen reddet for Hanna (6)

JULETID: Det var nære ved at julen ble ganske annerledes for Hanna (6). Heldigvis kom hjelpen. Foto: Thinkstock

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hanna (6) og moren fryktet en jul uten gaver og julemat. Men så kom hjelpen.
Vil du hjelpe?

Ønsker du å gjøre en innsats i år?

Her får du en liste over veldedige organisasjoner du kan ta kontakt med. Sjekk nettsidene deres for mer informasjon om hvor de holder til, og hva du kan bidra med.

Hjelp oss å hjelpe

Tlf: 41494608

Frelsesarmeen

Tlf: 22 99 85 00

Alternativ jul

Tlf: 982 53 515

Nettside: alternativjul.no

Fattighuset i Oslo

Tlf: 24 20 18 27

Røde kors

Tlf: 05003

Blåkors

Tlf: 22 03 27 40

Kirkens bymisjon

Tlf: 02005


Derfor bør du involverer du barna:

  • Barnet lærer både empati og evne til solidaritet.
  • Barnet lærer at det finnes andre miljøer og måter å leve på enn det de er vant til.
  • Barna blir mer tolerante for ulikheter.
  • Barna lærer å få medfølelse for andre.
  • Barna lærer at vi alle har et ansvar for å hjelpe hverandre.

Men pass på dette:

  • Ikke ta med barna dirkete ut i «felten». Det kan virke skremmende.
  • Unngå å male ut for mye detaljer.
  • Ikke fortell barna vonde historier uten å forklare hva de kan gjøre for å hjelpe.

 

(Kilde: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen)

Juletradisjonene taler om herlige måltider av ribbe og julepølser, og et hav av gaver under juletreet. Men hva gjør de som ikke kan gi barna sine dette til jul?

Selv om man vet at man burde verdsette de små tingene i julen, er det likevel ikke så lett å forklare en seksåring at det ikke blir så mange gaver i år, eller at julemiddagen blir satt på vent.

Les om Hedda (5) som er for fattig for å gå i bursdag.

Vanskelig periode

For Helene (29) og datteren Hanna (6) var julen nær ved å bli veldig annerledes dette året.

(Fordi de ikke ønsker å stå frem med navn og bilde, er navnene i saken ikke deres virkelige navn.)

Helene opplevde et samlivsbrudd som gjorde at økonomien virkelig ble satt på prøve. Med én lønn, og uten hjelp fra barnefaren, var det plutselig umulig både å betale regninger og samtidig gi Hanna en tradisjonell jul, med god mat og gaver.

– Jeg hadde ikke fått til begge deler i den nye situasjonen jeg plutselig var i. Skulle vi handlet julegaver og mat til julen ville jeg ikke klart å betale telefonregningen eller husleie, forteller hun til Foreldre & Barn.

Derfor satte hun seg ved dataen og begynte å søke.

Mange av forumbrukerne i vårt forum Barn i magen er opptatt av hvordan de kan hjelpe andre.

Se deres tips til hverandre i denne tråden!

Søkte hjelp

– Jeg fant ut at jeg måtte gjøre noe, og begynte å søke etter hjelp. Jeg måtte finne ut av hvilke muligheter vi hadde, forteller hun.

Selv om hun gjerne helst skulle klart seg selv, synes ikke Helene at det har vært vanskelig å be om hjelp. Det tror hun kan ha med mottakelsene hun har fått å gjøre.

– Jeg kom først i kontakt med organisasjonen Hjelp oss å hjelpe. Der ble jeg møtt med åpne armer, og jeg har fått utrolig mye god hjelp av dem, forteller hun engasjert.

– Gjennom Hjelp oss å hjelpe kan privatpersoner tilby å hjelpe andre, både med pengestøtte, handling av matvarer, gaver til bursdager eller andre ting som trengs. Vi har fått enormt med hjelp, og vi har også fått gode venner i enkelte av de som har hjulpet oss, fortsetter hun.

Støtte og gaver

Helene tok også kontakt med Frelsesarmeen, og mottakelsen her var også upåklagelig.

- Jeg har kun blitt møtt av positive og snille mennesker med masse omtanke og støtte. Hos Frelsesarmeen har jeg fått gavekort på mat og gavekort til å kjøpe julegaver for, forteller hun.

- Det finnes enormt mange, flotte tilbud avhengig av hvilke behov man har. Det er sosiale arrangementer og inngangsbilletter til aktiviteter, for de som ikke har råd til å ta barna sine med på så mye. Det er virkelig helt fantastisk hvor mye hjelp man kan få, fortsetter hun.

Mange vil bidra

Frelsesarmeen opplever at det er mange som trenger hjelp i julen, men at det også er veldig mange som ønsker å hjelpe.

– Pågangen er stor, og vi syns det er veldig flott at det er så mange som ønsker å hjelpe. Vi skulle ønske vi kunne si ja til alle som ønsker å bidra fysisk. Men vi må faktisk ofte takke nei, på grunn av mangel på kapasitet, forteller Marianne Nybo, daglig leder ved Frelsesarmeens Slumstasjon i Oslo.

Hvert år deler de ut både gavekort, julegaver og matvarer til de som trenger litt ekstra for å få en hyggelig juletid. Og for å få til dette, er de helt avhengig av all pengestøtten de får hvert år.

Den viktige julegryta

– Julegryta, som finnes ute i gatene hver jul, er vi helt avhengige av for å klare å gjennomføre dette tilbudet. Derfor er vi veldig takknemlige for at så mange bidrar hvert år, og håper at mange også gjør det denne julen, forteller hun til Foreldre & Barn.

Selv om mange ønsker å stille opp som frivillige er det altså ikke plass til alle. Men et bidrag i julegryta kan gjøre like mye nytte. Og det kan dere kanskje gjøre en familietradisjon ut av?

– Ta gjerne med dere barna og la dem få gi et eget, lite bidrag i julegryta. Noen oppsparte penger fra bursdager eller lignende. Det gjør at barna får oppleve hvor godt det føles å gi, anbefaler Nybo.

Gir pepperkake-glede

Som så mange andre kjente også Thea Westby (15) på det sterke behovet for å hjelpe andre når høytiden begynte å nærme seg. Det er jo så mange som trenger en oppmuntring i juletiden. Mange som ikke har det like godt som henne.

GIVERGLEDE: Pappa Lars (43) er stolt av Theas (15) engasjement og hennes omtanke for andre. Foto: Privat GIVERGLEDE: Pappa Lars (43) er stolt av Theas (15) engasjement og hennes omtanke for andre. Foto: Privat

– For meg er julen er en tid hvor man viser kjærlighet ovenfor venner og familie. Men det gjør at jeg også tenker på de som ikke har så mange, for eksempel de fattige i Oslo. Derfor bestemte jeg meg for at jeg hadde lyst til å bidra, forteller hun til Foreldre & Barn.

Flere av våre forumbrukere velger å gi veldedighet i julegaver. Les tråden her!

Ideen var å gi 60 bokser med pepperkaker til de som trenger en oppmuntring i juletiden. En idé som, med litt hjelp fra pappa Lars Westby (43) og Frelsesarmeen, skulle bli til virkelighet.

– I utgangspunktet hadde Thea lyst til å dele ut pepperkaker til rusmisbrukere og hjemløse i Oslo. Etter å ha tenkt litt over hvordan vi kunne gjøre dette, tok jeg kontakt med Frelsesarmeen for å få noen råd. Sammen med dem fant vi en fin måte å gjøre det på, forteller pappa, Lars Westby.

I lokalene til Slumstasjonen i Oslo, ga Frelsesarmeen Thea sin egen stand, hvor hun kunne dele ut eskene med pepperkaker. Til slutt ble det hele 150 bokser som hun gledet andre med i førjulstiden.

Viktig å snakke med barna

Som far er Westby selvsagt glad for den omsorgen Thea viser andre.

– Jeg synes det er flott, og jeg er veldig stolt av Thea, sier Lars.

– Vi snakker så åpent og ærlig vi kan med barna våre om folk som ikke har det så bra som oss. Først og fremst tror jeg barn, ved å lære om de som ikke har det så godt, får et litt annet syn på “må-ha-kulturen” som dessverre preger mange i tenårene nå. Når vi ser hvor lite som egentlig skal til for å glede noen, så gir dette oss mye mer enn alle «ting» vi kan få til jul, fortsetter han.

Hvor mange gaver syns du barna skal få til jul?

Fire gaver er nok, mener barnepsykolog.

God jul for Helene og Hanna

For Helene og Hanna skulle den vanskelige julen de gikk i møte vise seg ikke å bli så ille likevel.

Takket være støtten de har fått fra organisasjonene og de positive og hjelpelystne menneskene de har møtt.

– Det er utrolig hvor mye hjelp vi har fått, og det er jeg enormt takknemlig for, sier Helene.

Nå går de en god jul i møte, med alt de trenger for en hyggelig juletid. Og Helene er veldig glad for å slippe den vanskelige samtalen med Hanna, om hvorfor det ikke ble gaver i år.

– Heldigvis kommer ikke Hanna til å merke noe til den situasjonen vi plutselig var i. Vi har ingenting å klage over, og kommer til å få en veldig fin jul, sier en takknemlig Helene.

Les også:

Alle vil hjelpe fattige Hedda (5)

Slik gjør du julen billigere

Disse foreldrene får de lykkeligste barna

Slik lærer du barna å takke for gavene

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Helse og livsstil
Populært