Kjapp rengjøring:

Juks eller julerent? Lær deg triksene

ER DU KLAR FOR BESØK? Og enda mer viktig; er hjemmet ditt? Foto: Colourbox.com
ER DU KLAR FOR BESØK? Og enda mer viktig; er hjemmet ditt? Foto: Colourbox.com

Slik får du huset til å virke renere enn det er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange faller nok for fristelsen til å ta noen snarveier når det gjelder julevasken.

Men hvordan unngår du at gjestene legger merke til at du kanskje har måttet ta litt lett på årets storrengjøring?

Hvordan gjør du akkurat passe rent, og ikke minst; hva rekker du når gjestene sender en SMS og annonserer at de bare er et knappe kvarter unna?

Pust inn og slapp av. Interiørnettstedet Apartment Therapy har gode råd om kjapp rengjøring som får huset ditt til å fremstå som langt renere enn det egentlig er.

Les også: Derfor bør du rengjøre dobørsten

1. Bord

Vekk med smuler og rot fra alle bordoverflater, både sofabord og spisebordet, da dette er noe gjester umiddelbart legger merke til. Skitne frokosttallerkener som fortsatt står fremme på ettermiddagen gir ikke akkurat følelsen av et julerent hjem.

Tørk også støv av andre overflater i hjemmet - spesielt steder som er i synshøyde og lett vil legges merke til.

TIPS: Våtservietter, gjerne baby-varianten, er supre til kjapt og effektivt å tørke av overflater.

Slik jukser du huset rent.HUSK DENNE: I mange hjem er TV-en fokuspunktet i stuen - så husk at gjestene legger merke til støvet her. Foto: Colourbox.com

2. TV

Hvorfor TV-en? Ifølge Apartment Therapy bør alt som tiltrekker seg oppmerksomhet være med på listen av ting som må fikses før gjestene kommer.

– I de fleste stuer er møblene arrangert på en slik måte at man legger merke til TV-apparatet, selv om det er avslått, forklarer nettstedet.

Så finn frem støvkosten og gjør rent både på og rundt TV-en, og ikke glem hyllene under om du har det.

Les også: Det blir ikke rent når du vasker gulvet

3. Badet

Et skittent bad er om mulig enda eklere enn et skittent kjøkken. Når du gjør rent til gjestene skal komme, lønner det seg å fokusere på de rom og områder i hjemmet ditt de garantert kommer til å se.

Spesialrådgiver i Teknologisk institutt, Inger Dahl, mener absolutt at baderommet bør rengjøres jevnlig.

– Men dersom det ikke er syke mennesker i huset, vil det ikke av bakteriehensyn være viktig å vaske badet oftere enn én gang i uken, forklarer eksperten til Bonytt.no.

Men når det gjelder baderommet er estetiske hensyn nesten like viktige som når det gjelder bakterier.

Disse snarveiene gjør at huset ser ryddigere ut.DISSE MÅ TAS: Skitne kopper og kar i vasken ser ikke bra ut. Vask opp. Foto: Colourbox.com

4. Gjem rotet

I situasjoner hvor gjestene er like rundt hjørnet må man ofte ty til nødløsninger når man gjør rent.

– Har du virkelig dårlig tid til å få orden på huset, da ville jeg droppet vaskebøtta og heller satset på å rydde rotet unna, forklarer Donna Smallin, forfatteren av boken The One-Minute Cleaner, til nettstedet iVillage.

Bare det å få ting vekk fra gulv og overflater gjør at et rom umiddelbart ser både ryddigere og renere ut.

Les også: Slik holder du benkeplaten fin

Så her er det bare å kjappe seg ifølge ekspertene.

– Brett sammen klær som ligger og slenger, heng opp jakker og skjerf i gangen, kast gamle aviser og legg bøker og blader i pene stabler inntil en vegg.

Er du riktig smart, har du investert i møbler med skjult oppbevaringsplass, som gjør det til en lek å rydde opp i en fei.

Kjapp rengjøring før gjestene kommer.RYDD OPP: Et ryddig hjem ser renere ut enn et rotete. Foto: Alvhem Mäkleri (IKEA)

5. Dyrehår

TØRK STØV: Ofte er det ikke så mye som skal til for at huset ditt ser renere ut enn det egentlig er. Foto: Colourbox.com TØRK STØV: Ofte er det ikke så mye som skal til for at huset ditt ser renere ut enn det egentlig er. Foto: Colourbox.com

Har du husdyr i hjemmet, kan det absolutt lønne seg å ta en runde med støvsuger eller klesrulle for å fjerne hår etter de pelskledde vennene dine. Både fordi man ikke vet om det kan dukke opp gjester som er allergiske, men også fordi at det ikke er noe hyggelig å få penklærne sine dekket av katte- eller hundehår.

Les også: Roboter er de nye hushjelpene

6. Ta oppvasken

Eller, som nettstedet Apartment Therapy foreslår; gjem den bort.

– Har du noen minutter å gå på, er det absolutt å anbefale å ikke bare kvitte seg med all skitten oppvask som står fremme, men også å tørke over benkeplater og oppvaskkum.

Les også: Derfor skal du ikke re sengen

Står derimot gjestene med fingeren på ringeklokken, må det ifølge nettstedet kjappere løsninger til.

Gjem oppvasken inne i oven - om du da ikke skal bruke den til å lage mat til gjestene. Pakk de inn i sølvfolie, og når gjestene så er gått, kan du bare ta hele «pakken» ut og vaske alt. Det er ikke en ideell løsning, men i nøden må selv den beste vertinne ta noen snarveier.

7. Ta lærdom av stress-ryddingen

Om du kjenner at det kan bli vel hektisk å drive med panikk-rydding minutter før gjester dukker opp hjemme hos deg, kan det lønne seg å ta lærdom av opplevelsen.

Venner du deg til å bruke så lite som fem minutter daglig til å sørge for å holde det rent og ryddig på hjemmebane, slipper du kanskje unna flere slike stress-manøvre.

Les også: Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

Ikke gjør det med rengjøring til enten storrengjøring eller ingenting, forklarer rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther til Bonytt.no.

Venn deg til å gjøre en liten innsats hver dag, så slipper du å måtte skippertaksvaske i timevis av gangen.

Ifølge det amerikanske nettstedet iVillage er det en god start å lage seg en sjekkliste over alt som må gjøres og vaskes i huset - og så krysse av etter hvert som du gjør deg ferdig med en oppgave eller et rom.

– Om du deler opp gjøremålene til mindre, mer overkommelige oppgaver, kan det faktisk føles ganske fantastisk etter hvert som du kan krysse av for at flere og flere ting er gjort, forklarer renholdsekspert Laura Wittmann, grunnleggeren av nettsiden Organizing Junkie.

Les også: De vanligste rengjøringstabbene

Snarveiene til et rent hjem.DÅRLIG TID: Alle har det travelt i desember. Men du kan få det rent og pent på rekordtid - i allefall nok til at gjestene tror det er rent. Foto: Colourbox.com

Les også:

Disse rengjøringsfeilene gjør nesten alle

Slik vasker du kjøleskapet på 1-2-3

Her finner du de feteste interiørbildene

Slik vasker du klærne riktig

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy