Dette spiser vi til jul

Når det gjelder julemiddagen er det «same procedure as every year», ribbe og pinnekjøtt, som gjelder for nordmenn flest. Bare to prosent spiser lutefisk på julaften, men flere spiser retten på julebord. Foto: Gudrun Hoffmann og Ulla Westbø (H2W) / Godfisk.no
Når det gjelder julemiddagen er det «same procedure as every year», ribbe og pinnekjøtt, som gjelder for nordmenn flest. Bare to prosent spiser lutefisk på julaften, men flere spiser retten på julebord. Foto: Gudrun Hoffmann og Ulla Westbø (H2W) / Godfisk.no

Ni av ti spiser ribbe eller pinnekjøtt på julaften. Bare to prosent velger lutefisk på den store dagen, ifølge ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

55 prosent av nordmenn spiser svineribbe til middag på julaften, mens 37 prosent spiser pinnekjøtt den dagen, viser en ny undersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

- Vi har sett i flere år at ribbe og pinnekjøtt står ekstremt sterkt. I øst er det vanligst med ribbe og i vest er pinnekjøtt mest utbredt, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat til ABC Nyheter.

Når disse to er så dominerende, betyr det at andre middagsalternativer er lite utbredt på julaften. Fire prosent av de spurte sier de spiser kalkun, tre prosent spiser skinkestek og to prosent spiser lutefisk.

- Men lutefisk har kommet mer de siste årene. På julaften har det ikke etablert seg mer enn dette, men det er mange som har lutefisk før jul, for eksempel på julebord, sier Kringlebotn.

Se hvordan du lager lutefisk her.

Les også: Kokkens beste kålrabistappe

Romjulsmat

Seks av ti sier at de synes det er viktig å spise tradisjonell julemat også i romjulen.

Og i løpet av romjulen får de aller fleste spist både ribbe og pinnekjøtt, ifølge undersøkelsen. Halvparten svarer nemlig at de spiser begge deler til middag i romjulen.

Andre populære romjulsmiddager er laks, ørret og kalkun.

- Det vi har sett av endring er at pinnekjøttet har gått fra å være vanlig på Vestlandet og har bredt seg mer ut i resten av landet som middag både i romjula og på nyttårsaften. Før var det mer svinestek og oksestek, mens pinnekjøttet har økt de senere årene, sier Kringlebotn.

Les også: - Rødvin gjør julematen sunnere

- Julebrunsj er trendy

Seks av ti sier de spiser julefrokost eller brunsj første juledag med mange forskjellige retter eller påleggstyper. Øverst på påleggslisten er røkelaks, fulgt av eggerøre og sylte.

- Mange sier de har romjulsbrunsj og lange frokoster med venner og familie, det er en trend. Da sitter man lenge til bords og kanskje tar alle med litt forskjellige rester, sier Kringlebotn.

Les også: De beste vinene til ribbe

Kalkun storfavoritt på nyttårsaften

Sammenlignet med andre land spiser få nordmenn kalkun på julaften. På nyttårsaften er derimot kalkun storfavoritt.

32 prosent spiser kalkun står på menyen på årets siste dag.

18 prosent sverger til pinnekjøtt på nyttårsaften, ifølge undersøkelsen.

Ipos MMI gjennomførte undersøkelsen i januar da folk fremdeles hadde friskt i minne hva de hadde spist i jula. Et representativt og riksdekkende utvalg på 1000 mennesker deltok.

Personvernpolicy