Tips til første date: Slik lykkes du med førstedaten

FØRSTEDATE: Ja, det hjelper å være kreativ, men viktigst av alt er å vise interesse gjennom å stille spørsmål, mener eksperten. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
FØRSTEDATE: Ja, det hjelper å være kreativ, men viktigst av alt er å vise interesse gjennom å stille spørsmål, mener eksperten. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Psykolog Frode Thuen forteller om triksene som funker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de store milepælene når det gjelder dating er det aller første møtet.

Mange er nervøse for ikke å skulle gi et godt førsteinntrykk, noen stresser over antrekk, samtaletemaer og hva man i det hele tatt skal finne på.

Det er godt mulig at man hadde vært mer avslappet på førstedaten dersom man visste hva som var viktig for personen man skulle møte. Selv om det varierer fra person til person, ser man likevel visse fellestrekk hos både kvinner og menn når det kommer til et førstemøte.

Les også: Snakk sexen bedre

Den gode samtalen

Datingtjenesten Match.com gjennomførte tidligere i år en undersøkelse blant 1600 single kvinner og menn hvor man blant annet ser at det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret fremdeles troner på datingtoppen.

- Kvinner setter pris på en mann som får henne til å le, som arrangerer en bra date og som oppfører seg sjarmerende og som en gentleman. Om mannen hinter om sex eller tydelig viser at han tror daten automatisk skal føre til sex, har han definitivt liten sjanse for å lykkes. Det som er spesielt interessant er at kvinner heller vil ha komplimenter når det gjelder personlighet enn sitt utseende, det håper jeg menn har i bakhodet, sier Hanna Bergholm, markedsdirektør i Match.com, i en pressemelding.

Ifølge undersøkelsen er det likevel den gode samtalen som er det viktigste for kvinner når de er på date. 53 prosent av single kvinner oppgir at de ønsker en date som er interessert og stiller spørsmål.

Og det er nettopp her at mange menn bommer kraftig.

Det mener psykolog og samlivsekspert Frode Thuen.

- Den gode samtalen kommer når man finner noe man er felles interessert i. Da er det viktig å ikke bare snakke om seg selv, noe som menn gjør oftere enn kvinner. Det varierer jo fra mann til mann, men menn er generelt mindre relasjonsorienterte og heller mer opptatte av tema, mens kvinner er opptatte av relasjoner og mellommenneskelige ting, forteller Thuen til Kvinneguiden.

Psykologen mener at man får i gang praten når man får daten til å føle seg avslappet og ønsket. Da er det viktig å vise interesse for ham eller henne og prate mindre om seg selv.

- Still spørsmål og vær på hugget. Det bør være et felles fokus på hva den andre er interessert i. Tenk på at daten din ofte er opptatt av om du ser ham eller henne som person, sier Thuen.

Les også: Disse menneskene er best likt

Dette ønsker menn seg på date

  • En kvinne som er interessert og stiller spørsmål - 52 %
  • En kvinne som sier at hun vil treffe ham igjen - 40 %
  • En kvinne som lukter godt og ser bra ut - 35 %
  • En kvinne som er sjarmerende - 30 %
  • En kvinne som får ham til å le - 25 %
  • En kvinne som gir komplimenter om hans personlighet - 24 %
  • En kvinner som ler mye - 22 %
  • En kvinne som byr på seg selv - 16 %
  • En kvinne som gir komplimenter om utseendet hans - 14 %
  • En kvinne som er høflig mot folk dere møter - 12 %

Kilde: Match.com

Ikke gjør dette

Single kvinner har, ifølge undersøkelsen, en klar formening om hva de ikke ønsker å oppleve på en date.

Og en uhøflig mann som bare prater om seg selv og bruker mye tid i mobiltelefonen vil neppe ha hellet med seg.

2 av 10 kvinner tipser også om at man bør unngå å drikke for mye, prate om sex eller forvente å få med seg daten sin hjem første kvelden.

Dårlig lukt er verst

På topp over irritasjonsmomenter for single menn troner vond lukt og dårlig hygiene.

Videre hevder 34 prosent av single menn at de blir irriterte hvis kvinnen de er på date med begynner å flørte med andre, og en av fem lister det som negativt om deres utkårede forteller om andre planlagte dater.

Hun bør også unngå å oppføre seg uhøflig eller bruke mye tid i mobiltelefonen om hun ønsker å bli bedt ut på date nummer to.

- For menn er det viktig å få bekreftelse og oppmerksomhet. Menn ønsker seg en kvinne som ler mye og som er tydelig på at hun har lyst til å treffe ham igjen snart, sier Bergholm.

Vær bevisst

For å virkelig skape en vellykket og behagelig atmosfære på førstedaten må man altså forsøke så godt man kan å være avslappet.

- Det er ikke så lett når vi har lyst å vise oss fra vår beste side og samtidig er anspent og urolig. Her handler det om å prøve å være seg selv og markedsføre seg selv på best mulig måte. For om man prøver å være kulere enn man er, selger man seg selv inn på feil premisser, som raskt vil oppfattes av den andre, sier Thuen.

Det som derimot kan gjøre førstetreffet lettere, er tanken på at menn og kvinner har et felles ønske om å kjenne på god kjemi, mener psykologen.

- Begge vil være opptatt av at de kjenner god kjemi ved at man er avslappet sammen og finner en god og munter tone. At man klarer å ha en morsom og engasjerende samtale uten at det blir kleint og anstrengt, vil hjelpe på dette. Da må man tenke på hva slags signaler man ønsker å sende ut til personen man prater med, sier Thuen.

Fnisete funker dårlig

Psykologen eksemplifiserer negative signaler som usikkerhet ved at man er overkul og brautende, eller veldig fnisete, noe som raskt oppfattes som utiltrekkende og plagsomt for den andre.

- Kroppsspråk sier ofte mer enn ord gjør. Negativt kroppsspråk som viser at man er fiendtlig innstilt og skeptisk er for eksempel når man sitter stivt, mimikkløs og lite levende med kroppen. Vil du sende ut positive signaler, mener Thuen at du skal prøve å være åpen og til stede. Dette kan du lett signalisere med kroppen ved at du sitter avslappet og smiler.

- Og er du deg selv så godt du klarer, vil daten din merke dette. Du er deg selv hvis du er ærlig med personen du møter. Det er lov å fortelle at man er utrygg og nervøs og at en førstedate ikke er din yndlingshobby, råder psykologen.

Personvernpolicy