Inspirasjon på soverommet:Snakk sexen bedre

PRAT SAMMEN: En åpenhjertig samtale kan åpne for et nytt og spennende sexliv. Hvis du har lyst til å prøve noe nytt, eller lurer på om partneren kjeder seg i senga, får du som regel svar hvis du spør. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
PRAT SAMMEN: En åpenhjertig samtale kan åpne for et nytt og spennende sexliv. Hvis du har lyst til å prøve noe nytt, eller lurer på om partneren kjeder seg i senga, får du som regel svar hvis du spør. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gått i stå på soverommet? En liten prat kan være alt som skal til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tips for et bedre sexliv:
 • Ha det moro sammen i samlivet
 • Gi hverandre komplimenter
 • Gi hverandre en god klem hver dag
 • Gi hverandre overraskelser
 • Se hverandre
 • Ikke ta hverandre for gitt

(Kilde: Andreas Persson)

Ifølge spesialist i sexologisk rådgivning og kjønnsviter Andreas Persson ved Agora psykologkontor i Bergen, kan en liten prat være det som skal til, når sexlivet kjennes gjentakende og kjedelig.

– Jeg opplever at de aller fleste får orden på dette bare de prater sammen, sier han.

Kjedelig for hvem?

– Min erfaring er at man må begynne med å spørre seg selv «hvem sier at vår sex ikke er spennende?», sier han.

– Hvis svaret er «Det er jeg», kan du spørre deg selv hvorfor. Er det fordi du sammenligner med tv-serier, bøker, blader, film og så videre? Hvis du i bunn og grunn synes ditt sexliv er ok, må du slutte å sammenligne livet ditt med alle andres, sier han og henviser til det lykketyranniet som mange opplever via sosiale medier og andre medier i dag.

Les også: I Sverige selger flere unge menn enn kvinner sex

Hvis ja, ta en prat

Hvis du legger bort alle inntrykk fra mediene, men fortsatt mener at «ja, mitt sexliv er veldig kjedelig og jeg er misfornøyd», er ofte det eneste som trengs, en liten samtale med partneren din.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De kommer til meg først. Når jeg spør om de har snakket med partner, er svaret ofte «nei». Så oppfordrer jeg til det, og de drar hjem og prater sammen. Som regel løser det problemet, sier Persson.

BildeLEKENT: Hvis sexlivet oppleves gjentakende, kan det være lurt både å snakke om det med hverandre, men også forsøke å stimulere foroldet generelt, for eksempel ved å leke, flørte og overraske hverandre. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik introduserer dere noe nytt

Blant tingene dere kan prate om, er å introdusere noe nytt i sexlivet - som å forsøke nye leker , rollespill, nye stillinger , ha sex ute eller på uvante steder, alt etter hvor sexlivet deres befinner seg i dag.

Mange er klare for å prøve nye ting, det handler om å snakke om det på forhånd. For all del, ikke introduser noe helt nytt midt i akten. Ta en liten prat først, så dere er enige, råder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sexlivet gjenspeiler samlivet for øvrig. Er det gått litt i stå, har dere økonomiske eller andre problemer, kan det gjenspeiles i sengen. Forsøk å tenke på hva som må til for at det skal være spennende og godt å stå opp om morgenen, hva inspirerer deg. Kanskje det er å overraske partneren med noe?

Les også: Sjekk om underlivsplagene er ufarlige

Planlagt sex kan funke

Kate Elin Søyland, samlivsterapeut og daglig leder i privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes, mener planlagt sex er en god løsning for mange, og sier vissheten om sengekos til kvelden er en turn on.

Her er Søylands tips til hvordan dere kan bevare gnisten:

 • Dropp å vente på den «rette» følelsen. Sett heller sex og nærhet på dagsorden, i likhet med jobb, venner og trening. For eksempel kan dere ta hver sittt initativ til sex en uke. Da er dere i gang! Har sexlivet gått fullstendig i lås, finnes det ulike profesjonelle tilbud.
 • Snakk om sex – aller helst før det blir et stort problem. Snakk i vi-form «Har vi sesong- sex? Hvorfor? Og hva kan vi gjøre med det?». Og ikke minst sett de gode ideene ut i livet.
 • Stell pent med kroppen din. Vær stolt av din kropp og ikke kritiser den. Kjøp gjerne en ny parfyme eller noe lekkert undertøy. Et positivt selvbilde gir bedre sex.
 • Ikke mas og kritiser. I stedet for å krangle om sex (eller la det være et ikke-tema), snakk heller om hvordan dere kan være mer kjærester. Hva savner du?
 • Forandring fryder; små forandringer på menyen kan vekke sansene, og spenningen stiger.
 • Prøv å snakke begrenset og konstruktivt om det som klemmer.
 • Tenn gnisten: Hva trenger du for å få mer sexlyst? Skriv ned og bytt så liste, og vips så har du fasiten på hva din partner trenger. Ikke stress med følelsene, begynn å gjøre det du synes er lettest.
 • Plei kjæresteforholdet i mørketiden: Det enkle er ofte det beste. Riv deg løs fra Facebook og skru av pc og mobil av og til. Bare nyt hverandres selskap, sitt tett sammen i sofaen med levende lys og fyr på peisen mens det blåser ute. Skap små magiske stunder. Gevinsten blir mindre stress og mer kos.
 • Snakk ut om gammelt grums. Hva trenger du for å gi slipp på gamle, vonde følelser som ødelegger for den gode stemningen? Ta kontakt med en terapeut dersom dere ikke klarer å få til en åpen dialog på egenhånd.
 • Unngå foreldrefella: Gjør ting sammen som par, ikke bare som familie. Ha det gøy sammen. Det øker intimiteten i forholdet og gir energi.
 • Snakk mindre - gjør mer. Mange har en lei tendens til å snakke «hull i hodet» på partneren. Partneren siler bort denne praten – ofte ubevisst. Legg ned dine våpen: mas, misnøye, klaging, trykkende taushet, de hindrer følelsene i å blomstre. Si heller hva du ønsker mer av. Unngå for eksempel å si: «Sexen er elendig for tiden», eller «du er så egoistisk og tenker bare på deg selv når vi elsker». Snakk heller om unntaket: «Jeg elsker når vi har lange forspill». Og husk at for noen er litt husarbeid det beste forspill!

Les også: Disse fargene øker sjansene for sex

Lev i nuet

Et av Søylands råd for å bedre sexlivet er å leve i «nuet». Altså ikke tenke på morgendagen, jobb, barn eller andre ting, og skru av datamaskiner, tv og mobiler for å få fokus på hverandre

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å nyte nærhet, bør du være her og nå. Vi lever alle under et fryktelig tidspress der barn, jobb, søvn, fritidssysler og andre ting sprer oppmerksomheten vår og gjør det vanskelig å samle hodet, tankene og følelsene, sier Persson.

- Det er like viktig å skru av telefonen, som å skru på, sier Persson.

Les også:

Slik kjennes en orgasme

Se opp for pumpe-sexen

Her er forskjellene på kvinner og menn i senga

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.