Slik blir du klar for overnattingsgjester:Vet du hva som kreves når du skal ha gjester?

HAR DU DETTE PÅ PLASS? Skjem bort gjestene dine med pledd, lys og deilige badeprodukter denne julen. Foto: Produsenten
HAR DU DETTE PÅ PLASS? Skjem bort gjestene dine med pledd, lys og deilige badeprodukter denne julen. Foto: Produsenten
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vann, pledd, duftende lys og nettpassord; dette må til for å få lykkelige julegjester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For mange betyr jula ikke bare rundvask , julegaveshopping og pynting av treet, men også innrykk av familie og venner på juleferie.

Er det din tur å arrangere jul, bør du nå begynne å planlegge hvordan, du ikke bare skal gjøre fysisk plass til gjestene, men også hvordan du skal gjøre et godt inntrykk som vertskap.

Slik får du gjester til å føle seg både hjemme

Ifølge interiørnettstedet Apartment Therapy er det ofte ikke så mye som skal til for å sørge for at gjestene dine trives i hjemmet ditt.

1. Sett frem vannglass på nattbordet

Kanskje ikke det man tenker på først, men det kan være et hyggelig tiltak for overnattingsgjester, som da slipper å måtte tasse rundt i huset ditt midt på natten om de skulle bli tørste.

Det finnes mange fine karafler som er perfekte til å ha på nattbordet. Noen av disse har vannglass med, som også fungerer som en kork, slik at vannet i karaflen holdes rent og fritt for støv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal gjestene dine være hos deg i flere dager, er det fint med friskt vann hver kveld.

Gode tips når du skal ha gjester.RENT OG PENT: Badet er viktig å ha rent når du venter gjester. Skitne bad er rett og slett litt udelikat. Foto: Housetohome.co.uk

2. Legg frem litt lesestoff

De aller fleste synes det er hyggelig med litt lesing på sengekanten. Vær føre var og legg frem en liten stabel bøker eller magasiner du tror at gjestene dine vil sette pris på.

3. Heng frem en ekstra badekåpe

RYDD BORT: Skal gjestene sove på barnerommet, er det fint å rydde vekk litt leker først. Foto: Colourbox RYDD BORT: Skal gjestene sove på barnerommet, er det fint å rydde vekk litt leker først. Foto: Colourbox

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielt om det er litt avstand mellom gjesterommet ditt og badet, slik at gjestene dine må bevege seg mellom rommene når de skal dusje morgen eller kveld. En badekåpe gjør at man unngår pinlige snike-seg-rundt-i-bare-håndkleet situasjoner. Om vinteren er det ekstra deilig med en tykk og varm badekåpe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. La et par kroker eller hyller være fri

La det være litt plass slik at gjestene dine kan henge eller legge fra seg klær, både i yttergangen og også på rommet du planlegger at de skal sove på. Så slipper gjestene dine å måtte legge klærne tilbake i kofferten eller reisevesken hver gang de kler seg om.

5. En klokke på nattbordet er hyggelig

Det er en hyggelig gest å la det stå en klokke på nattbordet i gjesterommet.

6. Re opp sengen før gjestene kommer

Jo da, du har sikkert mye å gjøre før gjestene kommer, men det kan være en god idé å ha redd opp sengen i forkant, mener Apartment Therapy. Da slipper gjestene å stå å se på at du gjør dette senere, og kan legge seg nedpå til en liten hvil om de har reist langt.

Dette kan selvsagt by på utfordringer om gjestene skal sove på campingsenger i et annet rom enn soverommet, eller en seng som trekkes ut, men det kan uansett være en god idé å ha alt av sengetøy klart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik føler gjestene seg hjemme hos deg.VERTINNE: Det er ikke bare maten du skal ha på kontroll på, skal gjestene overnatte, må du nok regne med litt ekstra arbeid. Foto: Colourbox

7. Ha ekstra puter og pledd liggende fremme

Alle har forskjellige ønsker og behov når det kommer til hvordan man liker å sove. Noen liker å ha det kaldt om natten, og trives best under en tynn dyne, mens andre igjen er frostpinner som vil ha det så varmt som mulig. Spesielt på denne tiden av året kan det være en god idé å ha ekstra dyner og pledd liggende tilgjengelig for gjester, slik at ingen trenger å fryse eller sove dårlig om natten fordi de er for varme eller kalde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

8. Finn ut hvordan gjestene dine liker kaffen sin

Det er alltid hyggelig å bli tilbudt en frisk kopp kaffe om morgenen.

9. Sett frem en bukett med friske blomster

Ingenting sier "vi er glade for å ha deg her" som friske blomster. En hyggelig gest som helt sikkert blir satt pris på.

10. La det stå en leselampe ved sengen

Enten gjestene dine liker å lese før de sovner, eller må opp om natten for å komme seg på badet, er det absolutt en fordel med et lite leselys ved sengen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjør du plass til overnattingsgjester.SENGEPLASS: De færreste har et helt eget dedikert gjesterom. men en hyggelig sengeplass kan du likevel få til. Foto: Furniture 123

Andre smarte triks

Amerikas ukronede interiør- og hjemdronning, Martha Stewart, har også gode råd å by når det gjelder å gi gjestene dine et hyggelig opphold.

1. Sett frem litt frukt og snacks

– Jeg setter alltid frem et lite brett med forfriskninger på gjesterommet, forklarer Stewart på nettsiden sin.

Litt frukt og nøtter er alltid populært, og kanskje til og med en liten sjokolade.

2. Velvære

Et annet lite triks Martha deler med leserne sine, er å lage til en liten «baderoms-kurv» til husgjester. Her er det fint å inkludere toalettprodukter i reisestørrelse, kanskje en dusjhette, rene, gjerne nye, vaskekluter og ikke minst tannbørste og tannkrem.

– Har noen kommet på besøkt og glemt å ta med seg dette, eller om du plutselig skulle få overnattingsgjester; det er alltid smart å ha et par nye tannbørster liggende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Tenn et luktelys

Et velduftende hjem får alle og enhver til å føle seg hjemme, og gjør at gjester føler at de er satt pris på. Sett frem en velduftende lys på nattbordet til gjestene dine, selv om lyset ikke er tent, vil duften spre seg i rommet. Men pass på at du ikke gjør dette om gjestene dine lider av allergier eller astma.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Sørg for at gjestene kommer seg på nett

I disse nettbrett-tider kan det være fint å påse at gjestene dine kan benytte seg av wi-fi nettverket ditt. Legg frem en liten konvolutt med brukernavn- og passordinformasjon på nattbordet.

5. Tørk håndklær

Martha forklarer at hun hver morgen legger frem nye vaskekluter til gjestene, og at hun tørker håndklær som har vært i bruk i tørketrommelen før hun henger på plass på gjesterommet igjen.

Julegjester.MED OMTANKE: Sett frem litt vann og forfriskninger til gjestene dine. Foto: Colourbox/Produsenten

Juks frem et gjesterom

Det er de aller færreste av oss som har et helt rom til rådighet som bare står der og venter på at gjester skal dukke opp. For de aller fleste må man lage plass til husgjester, enten man nå stjeler et hjørne av hjemmekontoret, eller bruker et av barnerommene. Men like fullt vil du jo gjerne gjøre sengeplassen hyggelig for besøket ditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det første jeg ville gjort er å få ryddet bort ting som ligger rundt og slenger, forklarer boligstylist Birgitta Roald til Bonytt.no.

Få til om så bare en koselig krok i det som egentlig er et annet rom. Sjekk om du har mulighet til å henge opp et laken som en midlertidig skillevegg, slik at gjestene dine slipper å se på rot og utstyr som er stuet bort for anledningen. En skillevegg skaper også en litt mer privat sone for gjester.

Roald forklarer at man bare må bruke fantasien om de må trylle frem et gjesterom for anledningen.

Bruk din egen eller barnas lile krakk til nattbord, eller en liten stol. Da har du med en gang skapt en litt hyggeligere soveplass. En liten leselampe, et vannglass og noen friske blomster er ofte prikken over i-en.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stylisten mener også at man kommer langt med litt myk luksus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Deilig sengetøy, gjerne nystrøkent, vil gjøre soveopplevelsen lekker for gjestene dine. Legg også frem stabler med myke rene håndklær, en badekåpe og et par tøfler.

Rengjør særlig soner hvor gjestene vil oppholde seg

Hold fokuset på områder som er synlig og vil bli brukt av gjestene dine, som gjesterom, bad, stue og kanskje kjøkken.

Det er få ting som er mer udelikate enn et skittent bad. Gjestene legger raskt merke til både tannkremflekker på speilet og halvtomme dusjsåpeflasker som flyter rundt.

Vask over kraner og vask, puss speil og gi toalettet en real omgang med klut og børste. Fyll på med ekstra toalettpapir, og pass på at du henger frem tørre rene håndklær til å tørke hender på. Rydd opp i skap og skuffer, og pass på å oppbevare legemidler og lignende på en forsvarlig måte om du venter barn på besøk.

Slapp av og kos deg med gjestene

Selv om du selvsagt vil være både Nigella på kjøkkenet og Martha Stewart på vaskefronten for å imponere gjestene dine, er det viktig å huske på at det er ingen som synes det er hyggelig med en vert/vertinne som er utslitt og super-stresset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingenting dreper en fest raskere enn et vertskap som er helt utslitt av forberedelsene til festen, forklarer skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen, som er kjent fra diverse TV-programmer, til Bonytt.no.

– Husk på at gjestene i bunn og grunn kommer for å se deg - ikke for å sjekke om du har tatt julevasken, eller om sengetøyet ditt matcher putevaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helliesen mener du bør senke skuldrene og la være å satse så høyt som den perfekte vert/vertinne at du ikke klarer å nyte selskapet.

– Det verste man kan gjøre når man har invitert gjester, er jo å la dem se at du har stresset rundt for at de skal komme, forklarer etiketteguruen.

– Det viktigste er jo verken huset eller sengen eller maten, men at man har det trivelig sammen.

Bli den perfekte vertinne.RENT PÅ SENGEN: Det sier seg selv at man legger på rent sengetøy til gjestene. Stryker du sengetøyet, blir det nesten som å legge seg på hotell. Foto: Colourbox

Les også:

Her er bordskikkene du bør kunne før du går i juleselskap

Her finner du de lekreste interiørbildene

Sjekk de alternative juletrærne

Rent hus på 1-2-3: Denne rengjøringen tar bare noen minutter

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.