Meny

Nynorskbrukere er best i bokmål

Nynorskbrukere kjenner bokmål bedre enn rene bokmålsbrukere viser ny forskning (Foto: Illustrasjon Colourbox).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nynorskbrukere leser bokmål raskere enn bokmålsfolket viser ny studie.

NTNU har undersøkt hvordan evnen til å skrive både på nynorsk og bokmål påvirker språkoppfattelse.

50 deltakere fra hele Norge har fått i oppgave å kjenne igjen 540 forskjellige ord. Noen av ordene var ekte, andre var oppdiktede. Testen viste at undersøkelsespersoner som brukte nynorsk som skriftmål gjenkjente ordene raskest både på nynorsk og bokmål.

Les også: Krev slutt på Oslo som bokmålsby

De gjorde også færre feil enn de andre testpersonene.

Undersøkelsen viste at det var de som skrev på nynorsk som utmerket seg, altså holdt det ikke bare å lese det ofte.

Les også: Lever lengre i nynorskland

– Internasjonal forskning har vist at personer som bruker flere språk, blir bedre til å oppfatte språklige uttrykk. Den nye undersøkelsen fra NTNU viser at personer som skriver både nynorsk og bokmål, også får disse gevinstene. Dette understreker hvor viktig det er at skolen inspirerer elevene til å skrive på begge målformene våre. Lesing er ikke nok. Undersøkelsen bekrefter at nynorsk og bokmål er ulike nok til at man får tospråklighetsgevinster av å skrive begge, sier Arnfinn Muruvik Vonen, direktør i Språkrådet i en pressemelding.

Helse og livsstil
Populært