Meny

Oppvaskmaskin

Dette kan du faktisk putte i oppvaskmaskinen

BRUKES TIL SÅ MANGT: En oppvaskmaskin kan hamle opp med mer enn bare kopper og kar. Visste du at du for eksempel kan vaske dusjhodet i den? © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skitne hårklemmer eller plastleker, eller kanskje et grisete kjøkkenvifte-filter? Hiv det inn i oppvasmaskinen, da, vel.

Oppvaskmaskinen er et selvsagt husholdningshjelpemiddel i de fleste norske hjem. Men denne maskinen kan gjøre mer nytte for seg enn å bare rengjøre kopper og kar.

Ifølge nettstedet Womansday og eier av American Maid Cleaning, Liz Trotter, er nemlig dette noe av det du kan putte i oppvaskmaskinen...som du kanskje ikke trodde du kunne.

1. Dusjhodet.

Selv om de færreste av oss husker på å rengjøre dusjhodet, er det ifølge Folkehelseinstituttet god grunn til å gjøre nettopp det.

- Dusjhoder er mørke, varme og fuktige – et ideelt miljø for veksten av bakterier, forklarer Vidar Lund hos Folkehelseinstituttet.

"Dersom dusjhodet sprøyter variabelt på grunn av tette hull eller fordi tappekranhåndtakene ikke er så skinnende som de pleide å være, plasserer disse i bestikkurven og kjør dem gjennom kopper og kar-programmet. Det er greit også å kjøre kokekar gjennom på samme tid, slik at du ikke kaster bort en vask for bare dusjhodet", skriver nettstedet.

Leder for Forbrukerservice hos Lilleborg, Malin Skaar, er ikke helt overbevist om at dusjhodet vil bli ordentlig vasket i oppvaskmaskinen.

- Dusjhodet har jo en tynn åpning, usikkert om det kommer vann inn (avhengig av hvordan man stabler), og usikkert om det blir ordentlig skylt.

Bilde

REN DUSJ: Dusjhoder, og særlig de i plast, kan være lurt å vaske i oppvaskmaskinen. For en ordentlig god rengjøring. © ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos


2. Børster, kammer og hårklemmer i plast

Disse gjenstandene har bare godt av å renses for å bli kvitt fett og støv.

3. Oppvaskkost- og svamper

- Vask disse sammen med resten av oppvasken, og plasser de gjerne i den øverste hyllen, er er rådet fra forfatteren av boken The One-Minute Cleaner, Donna Smallin, til Womansday.

Dette understreker også Skaar at er et bra tips.

4. Plastleker

Slike leker som ikke er malt skal gå fint å vaske i oppvaskmaskinen. Dette gjelder også utendørsleker som for eksempel spade og bøtte.

Skaar påpeker at ikke alle typer plast vil tåle maskinoppvask.

- Her må du eventuelt forhøre deg med produsenten/forhandleren av plastleken.

Bilde

UNNGÅ BAKTERIER: Oppvaskkoster og svamper blir ofte skitne og uhygieniske. Løsningen kan være så enkel som å vaske de i oppvaskmaskinen. © Unspecified

5. Filteret i kjøkkenviften

Kjøkkenviften din trenger å vaskes oftere enn du tror. For det første slipper du at det danner seg for mye fett som setter seg fast og som blir vanskelig å få bort, og for det andre er det skikkelig udelikat med en kjøkkenvifte som er full av fett og støv.

Matformilder og kokebokforfatter, Marit Røttingsnes Westli, har tidligere uttalt til Bonytt.no at dersom man rengjør kjøkkenviften for sjelden så vil du kanskje måtte vaske den flere ganger når du først tar fra hverandre delene.

- Dette er fordi fettet setter seg ekstra godt fast, og jo oftere du rengjør viften jo lettere er det å få den ren.

Dette filteret er ofte en drittjobb å vaske for hånd. Oppvaskmaskinen fikser det lett.

6. Kjøkkenutstyr

Det du gjerne bruker mye, men ofte glemmer å vaske, som for eksempel salt og pepperbøsse, skåler eller lysestaker.

lysestake

HIV DET INN: Lysestaker blir ofte mye brukt, men er også noe de fleste av oss vasker regelmessig. Løsning, hiv det inn i oppvaskmaskinen. © ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

7. Sko og tannbørster

Nettstedet Home Ever After lister opp 22 ting man kan putte i oppvaskmaskinen. Blant disse er sko og tannbørster.

"Putt tannbørstene i knivskuffen", er rådet fra nettstedet.

skitne sko joggesko bonytt.no

MANGE FORMÅL: Skal vi tro nettstedet "Home Ever After", er sko en av mange ting du kan putte i oppvaskmaskinen. © ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

8. Tilbereding av mat

Til og med matlaging kan ifølge Home Ever After gjøres i en oppvaskmaskin.

Både lasagne og fisk har med hell vært tilberedt i en oppvaskmaskin, og om du kjører maskinen flere ganger er det også mulig å tilberede kalkun. Det skal beregnes én sykel av 55 minutter per kilo.

9. Kjøleskapinteriør

"Oppvaskmaskiner er virkelig tidssparer for rengjøring av mange husholdningsartikler og personlige produkter", sier eieren av nettstedet American Maid, Liz Trotter, til Womansday.

Og en av tingene som kan spare mye tid er vask av interiøret i kjøleskapet.

"De fleste moderne kjøleskap har interiør som er laget for vask i oppvaskmaskinen. Er du usikker så kjør gjennom én del og sjekk resultatet", råder Home Ever After til.

Unngå dette i oppvaskmaskinen

Produktsjef hos Miele Norge, Stian Normann-Arvesen, påpeker at du definitivt bør unngå å putte treverk i oppvaskmaskinen, både lakkert og ulakkert.

- Treverket vil rett og slett ikke tåle de sterke kjemikaliene fra oppvaskmiddelet, og lakkerte produkter vil mest sannsynlig begynne å flasse.

Normann-Arvesen fraråder også mot å vaske skarpe, dyre kniver i oppvaskmaskinen.

- De sterke kjemikaliene vil med tiden gjøre eggen på kniven sløv. Det beste med slike kniver er å skylle de med varmt vann under springen, for så å tørke over.

Vask dette for hånd

Ifølge Beha Elektro AS bør du unngå å kjøre følgende gjenstander i oppvaskmaskinen:

  • Bestikk med treskaft, porselens- eller perlemorsskaft
  • Plastikk som ikke er varmebestandig
  • Gammelt bestikk med limt skaft
  • Bestikk med gummiskaft
  • Tinn og kobber artikler
  • Stålbestikk som ikke er rustfritt
  • Trefat
  • Artikler laget av syntetiske fibre

Bruk sunn fornuft

Katrin Ohlander er PR/Marketing Manager i BSH Husholdningsapparater. Hun forklarer til Bonytt.no at det vil lønne seg å sette av litt ekstra tid når du har investert i ny oppvaskmaskin.

- Du kommer langt med å sette deg inn i hvitevarens bruksanvisning og vedlikeholdsråd, samt bruke din egen sunne fornuft, understreker Ohlander.

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Stor guide til flekkfjerning

Disse rengjøringsfeilene gjør alle

Helse og livsstil
Populært