Meny

Slik fikk de utnyttet utsikten:

Hengte huset på kanten av stupet

UTSIKT: Denne familien ønsket å utnytte mest mulig av den spektakulære utsikten. Derfor måtte huset henge i et stup. Foto: Tomohiro Sakashita

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gravde huset ned i tomten for å holde det på plass.

Det er de færreste forunt å få både i pose og sekk når det gjelder hvor man skal bygge og bo. For de som ønsker å være nær naturen , er ofte byen et stykke unna, og vise versa om man aller helst vil bo urbant . Men for denne familien i Nagoya City i Japan var det nettopp et ønske om å kombinere både natur og by som fikk dem til å oppsøke arkitektene hos D.I.G Architects for hjelp med å planlegge og bygge sitt nye hjem.

Utfordrende tomt

Da klientene kom til arkitektene hos D.I.G Architects, var det ikke fritt for utfordringer som skulle takles.

– Tomten familien hadde kjøpt lå mildt sagt vanskelig til, forklarer arkitekt Akinori Yoshimura til design- og arkitekturnettstedet Dezeen.

– På det av byggeområdet som lå på flat grunn, var det ikke plass til stort mer enn en bil. Resten av tomten skrånet bratt nedover.

Arkitekten gikk så langt som å sammenligne skråningen med et stup.

– Det beskriver egentlig aller best den utfordringen vi stod ovenfor med denne boligen.

D.I.G Architects står bak det unike huset.HØYT HENGER DET: Arkitektene måtte grave ut tomten for å få hengt huset på plass. Foto: Tomohiro Sakashita

Den nøytrale baksiden står i sterk kontrast til den unike forsiden av huset.KJEDELIG INNGANGSPARTI: Baksiden av huset ligner mest på en garasje. Foto: Tomohiro Sakashita

Arkitekten forklarer at for denne familien i Nagoya var dette - selv om prosjektet bød på store arkitektoniske utfordringer - drømmetomten.

– De ønsket et hjem hvor de på samme tid kunne være nær naturen, samt nyte utsikten over byen de har tilhørighet til, forklarer Yoshimura.

På denne tomten var alle de mulighetene til stede. Vi måtte bare finne en måte å få et hus til å fungere her på.

Måtte grave plass

Det aller første arkitektene gjorde med tomten var å grave ut så mye plass innover i berget av de fikk plass til en stor stue. Denne er nedsunket på tomten, og nås via en trapp fra inngangpartiet som vender ut mot veien bak huset.

– Dette var den første ideen vi kom opp med, faktisk, forklarer Yoshimura til nettstedet.

– Vi følte at dette området korresponderte vel med den naturlige formen av tomten og berget rundt, og ville utnytte det aller beste tomten hadde å by på.

Lys og luft strømmer inn i huset gjennom de store vinduene.UTSIKT: Det var denne utsikten familien drømte om da de kjøpte den vanskelige tomten. Foto: Tomohiro Sakashita

Spennende arkitektur i Japan.MINIMALISME: Interiøret i boligen er holdt i sort, hvitt og grått. Skarpe kanter og rette linjer understreker det minimalistiske preget på huset. Foto: Tomohiro Sakashita

Arkitekten forklarer at målet var ikke å skape et hus som så ut som om det var bygget for å henge på klippekanten, men et hjem som på en naturlig måte passet inn med naturen og miljøet rundt.

Anonym bakside

På den siden av boligen som vender ut mot veien bak, har arkitektene droppet både vinduer og noen som helst form for dekor.

– Her var poenget av vi skulle ha et så nøytralt inngangsparti som mulig, forklarer arkitekt Maki Yoshimura til arkitekturnettstedet Arch Daily.

Overraskelsen skulle spares til man kom innenfor døren, og fikk se både interiøret og ikke minst den fantastiske utsikten over byen nedenfor.

Her bor man over to nivåer. TO NIVÅER: Husets laveste nivå er gravet ut av berget på tomten. Foto: Tomohiro Sakashita

Spennende løsninger i moderne bolig i Japan.KAN SELV DEFINERE BRUK; Arkitektene satser på en åpen planløsning som gjør at familien selv kan bestemme hva sonene skal brukes til. Foto: Tomohiro Sakashita

Utsikten har førsteprioritet

Det uten tvil mest slående med den i underkant av 90 kvadrat store boligen er ikke bare den unike plasseringen, men også ikke minst den flotte utsikten. Noe arkitektene har utnyttet til det fulle ved å kle hele husets bakvegg i glass.

På denne måten fikk vi innvilget familien ønske om å både kunne leve tilbaketrukket fra byen travle hverdag, samtidig som de hele tiden hadde byen nær, forklarer arkitekten.

– Å kunne se utover bylandskapet på denne måten er nokså unikt, og er jo absolutt det som definerer denne boligen.

Moderne interiør og åpen planløsning

Ifølge arkitektene er badet det eneste rommet i huset som er adskilt med dører fra resten av boligen. Resten av boligen nyter åpne flater og få vegger.

– Fra grunnflaten man kommer inn på når man kommer gjennom inngangsdøren, kommer man seg inn til et åpent område som strekker seg langs hele bredden av huset, forklarer Yoshimura.

– Derfra fører en metalltrapp ned til det området som er sunket ned i tomten, og hvor skyvedører kan åpnes direkte ut mot terrassen.

Moderne arkitektur i Japan.ÅPEN PLANLØSNING: Bare badet har vegger og er adskilt fra resten av huset. Foto: Tomohiro Sakashita

Moderne design og arkitektur i Japan.BADET: Skarpe vinkler og stram design råder også på badet, som er det eneste rommet med vegger i boligen.

Foreløpig sentrerer det meste av aktivitetene i huset seg på boligens nedsunkede nivå. Her finner man stue, kjøkken og andre oppholdssoner.

Boligens innside gjenspeiler de skarpe kantene og stramme eksteriøret på utsiden.

– Rene linjer og en nøytral fargepalett var også et ønske fra klienten, forklarer Yoshimura om det i hovedsak hvite, grå og sorte interiøret.

– I tillegg ønsket familien seg et hjem hvor de i stor grad skulle kunne definere bruk og levemåte selv.

Det siste må i stor grad kunne sies å være en suksess.

–De åpne rommene og sonene gjør at beboerne kan bevege seg uhemmet gjennom boligen, forklarer arkitekten.

Her kan bruken defineres av behov og intuisjon og ikke av fysiske vegger og begrensninger.

Smart unnyttelse av vanskelig tomt.SLIK GJORDE DE: Slik står huset på tomten. Illustrasjon: D.I.G Architects

Slik ligger huset til.UTFORDRING: Det var arkitektene fra D.I.G Architects som fikk jobben med å utforme dette huset. Illustrasjon: D.I.G Architects

Dette huset har svært få rom.PLANLØSNING: Slik fungerer boligen. Illustrasjon: D.I.G Architects

Les også:

500 år gammelt hus ble designerleilighet

Tonje og Kjetil bor i en trafostasjon

Sjekk ut det unike designhotellet

Her finner du de kuleste interiørbildene

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Helse og livsstil
Populært