Meny

Skreddersydd snekring

MØBELSNEKKERMESTERE: Per Egil Bache-Wiig (44) og Thomas Reitan (41), som driver møbelsnekkerfirmaet Bache-Wiig & Reitan, pusser og flikker. Bache-Wiig (til høyre) holder på med en veggseksjon, Reitan med det som skal bli innredningen i et showroom. (FOTO: Berit Roald / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har man først brukt en møbelsnekker, kan man fort bli avhengig.
Konkurrerer og samarbeider
Oslo er det eneste fylket med et aktivt laug for møbelsnekkermestere. Flere av medlemsbedriftene holder riktignok til i Akershus, for eksempel i Bærum og på Romerike, opplyser Pål Hald, som er oldermann (leder) i Oslo Snekkermesterlaug.


– Det er konkurranse mellom bedriftene, men vi samarbeider også. Noen møbelsnekkere er gode på noe, andre på noe annet. Lauget er til for å styrke faget og gi alle medlemmene muligheter til å oppdatere seg på nye ting. Og vi anbefaler gjerne en konkurrent hvis vi ikke har tid til å ta en jobb selv, forteller Hald, som driver Møbelverkstedet Produksjon.

Selv har han nok å gjøre hele året. Akkurat nå holder han på å lage en museumsutstilling til Norsk Tipping på Hamar.

– Det er ofte sånne spesielle ting vi lager – produkter som ikke er katalogvare. Til private lager vi mange spesialinnredninger. For eksempel bokhyller som skal fylle en hel vegg, fra gulv til tak, forteller Pål Hald.

Bergen Snekkermesterlaug eksisterer ennå, men aktiviteten er i dag svært begrenset, forteller Willy Lundvang i Lundvang Byggservice. Det er ingen andre snekkermesterlaug utenom Bergen og Oslo, men det finnes møbelsnekkere over hele landet.

Finn møbelsnekker

* For møbelsnekkerbedrifter i Oslo og Akershus, sjekk oversikten til Oslo Snekkermesterlaug: www.osml.no.

* Det finnes også en del bedrifter og møbelsnekkere i Oslo og Akershus som ikke er medlemmer av lauget, for eksempel Spid AS i Oslo (www.spid.no) og Kris & Kjells Møbelsnekkeri AS i Bærum (www.mobelsnekkeriet.no).

* For å finne andre møbelsnekkere rundt hovedstaden, eller andre steder i landet, er det best å søke «møbelsnekker» og ditt nærområde på for eksempel Google, Gulesider.no eller Nettkatalogen.no.

Det er i hvert fall den oppfatningen kundene har formidlet til Thomas Reitan og Per Egil Bache-Wiig. De har laget to eller flere møbler til mange av kundene sine.

– En stund etter at vi har laget det første møbelet, tar de kontakt fordi de vil at vi skal lage noe til et annet rom i huset – eller noe til hytta. Det er det beste skussmålet vi kan få, at kundene er fornøyde med det vi allerede har laget og ber oss om lage nye ting, sier kollegene, som til sammen har over 40 års erfaring som møbelsnekkere.

Siden 2003 har de drevet sitt eget firma, Bache-Wiig & Reitan Møbelsnekkermesterbedrift. I dag består firmaet av de to eierne, samt møbelsnekkerne Jannicke Tamburstuen og Kasper Sveen.

Spesialtilpasset

De lager nesten alle typer spesialtilpassede møbler i tre, for eksempel bokhyller, TV-benker, bord, senger, garderober, kommoder, skap og kjøkken- og baderomsinnredninger. Eller mer spesielle ting, som gitarer, krykker, resultattavler, utstillingsreoler – og hele resepsjoner, blant annet til flere av departementene.

Ofte reiser de ut til kunden for å måle selv, for å være sikker på at baderomsinnredningen, veggseksjonen eller soveromsinnredningen får plass når den er ferdig. De lager også tegninger, i samarbeid med enten kunden eller en arkitekt eller interiørarkitekt kunden bruker.

– Det er mye å ta hensyn til, alt fra at målene blir riktige til at det blir den fargen og den finishen kunden ønsker. Vi tenker på alle detaljer, og bruker for eksempel bare de beste hengslene og skuffeskinnene som finnes på markedet. På det feltet har det skjedd utrolig mye i løpet av de siste fem årene. Det koster naturlig nok mer å bruke møbelsnekker enn å kjøpe fabrikkproduserte møbler, men hos oss får du unike objekter som varer i flere generasjoner, reklamerer Thomas Reitan.

Les også: Staten kan ta hekken din

Eik, ask og MDF

De bruker mye av sponplateproduktet MDF, blant annet til skuffebunner, møbelrygger og fyllinger i skapdører. MDF kan også brukes til å lage hele seksjoner. Av tresorter går det mest i eik og ask.

– Møbler i heltre er det morsomste å jobbe med, men det blir naturligvis en høyere pris. Heltre er jo en del dyrere enn MDF og andre typer trefiberplater. Det kommer an på hva kundene vil ha og hvilket prisnivå de ønsker å legge seg på, forteller møbelsnekkerne.

Jannicke Tamburstuen har hatt hovedansvaret for å lage en kjøkkeninnredning som nå skal leveres til maleren de samarbeider med. Det meste av innredningen består av ask, som skal få en hvitpigmentert overflate.

– Det har vært gøy å jobbe med innredningen, og jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Tamburstuen, som har fått litt hjelp av de andre.

Kasper Sveen har laget noen av kjøkkenmodulene, men den siste tiden har han vært opptatt med NM i yrkesfag, som nylig fant sted på Norges Varemesse i Lillestrøm. Det endte med tredjeplass i trevare- og møbelsnekkerfagene.

Les også: - Vi gjemte alle rommene i bokhylla

Benk med skjult TV

– På varemessa viste jeg også fram denne TV-benken jeg har laget. Den liker jeg godt, sier 21-åringen.

Han trykker på en knapp, en luke i benkeplaten åpner seg og opp heises en flatskjerm.

– Den er fin for alle dem som ønsker å skjule TV-en når de ikke ser på den. Dette er noe jeg tror mange kunne tenke seg å ha. Jeg må lage meg en sånn benk selv til å ha hjemme, fastslår Per Egil Bache-Wiig.

– Ja, det er på tide du skaffer deg det. Jeg har en sånn hjemme i kjøkkenbenken. Det er jo et must med skjult TV-løsning, smiler kollega Thomas Reitan.

De fire møbelsnekkerne har for øvrig boligene sine fylt opp med egenproduserte tremøbler.

– Vi er kanskje litt vel opptatt av møbler og hvordan de er laget. Vi vil jo gjerne ha det på vår egen måte. Stoler er det eneste vi ikke lager. Det vil si, jeg har planer om å lage noen barstoler nå. Men det er bare til hjemmebruk, altså, påpeker Bache-Wiig.

Les også: Smarte triks for deg som bor alene

Helse og livsstil
Populært