Rengjøring av madrass:

Slik rengjør du madrassen

HALVE LIVET: Vi tilbringer mange timer i sengen. Men hvor flink er du til å holde rent under deg? Foto: Colourbox.com
HALVE LIVET: Vi tilbringer mange timer i sengen. Men hvor flink er du til å holde rent under deg? Foto: Colourbox.com

Du tilbringer halve livet på den, men hvor flink er du til å vaske madrassen?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller fleste av oss er ganske så flinke til å ta et skippertak til helgevasken . Vi sveiper over gulvet, støvsuger og tørker støv. Er vi riktig flinke, har vi også rengjort de tingene vi vanligvis dropper.

Men hvor flink er du egentlig til å holde rent i sengen?

Svetter flere desiliter om natten

Om natten svetter alle. Huden fornyer seg og gamle hudceller faller av. Alt dette, samt annet støv og skitt fra rommet, samles nede i madrassen.

– I løpet av natta skiller vi faktisk ut så mye som tre til fem desiliter fuktighet og salter, røper May Anita R. Berg i Mascot Høie AS til Bonytt.no.

Puter og madrass har en tendens til å bli gulflekkete av kroppsvæske, bodylotion, selvbruningskremer, ansiktskremer og diverse. Væsken vi svetter og saltet i den binder ofte fyllet i hodeputer, og kan også trekke godt ned i madrassen.

Smart rengjøring av madrass.SVETT: Om natta skiller vi ut flere desiliter med svette, salter og skitt. Mye av dette blir igjen i madrassen. Foto: Thinkstockphotos

Bruk alltid overmadrass

De aller fleste eksperter vil alltid anbefale deg å bruke en overmadrass oppå selve madrassen.

– Det er absolutt å anbefale å bruke en overmadrass, forklarer Nina Stordalen hos Jensen Møbler AS til Bonytt.no.

– Da sparer du madrassen for mye slitasje og skitt. I tillegg er det selvsagt mye lettere å gi overmadrassen en vask enn å gå løs på selve madrassen.

Stordalen forklarer at alle overmadrassene de selger er vaskbare.

Overmadrasser kan vaskes på 60 grader. Men vær oppmerksom på angitt størrelse på vaskemaskinens trommel. Trekket består av høykvalitetsfiber som drenerer store mengder vann. Dette kan føre til overoppheting og krymp dersom maskinen er for liten.

Slik tar du vare på madrassen din.GI MADRASSEN ET LENGRE LIV: Bruk overmadrass, støvsug og - om det er mulig - vend på madrassen jevnlig. Foto: Produsenten

Er du i tvil, kan du levere trekket til et vaskeri.

– Pass også på å bruke små mengder vaskepulver og skånsom sentrifugering. Trekket må strekkes i fuktig tilstand, og bør henges til tørk umiddelbart for å unngå misfarging av tekstilet.

Stordalen anbefaler å bytte overmadrass på sengen hvert syvende til tiende år.

Tommy Kleven hos Norsk Sengesenter AS er enig:

– Hvor ofte man rengjør madrassen er litt individuelt, og kommer an på hvor mye man svetter og hva slags aktiviteter man bedriver i sengen. Heldigvis har de fleste madrasser og overmadrasser nå avtagbare og vaskbare trekk.

Du kan også ha et ekstra trekk oppå overmadrassen:

– Med en madrassbeskytter oppå madrassen bli jobben enda litt lettere. Det er enklere å ta av og kan vaskes hver gang man bytter på sengen, om man skulle ønske det.

Snu, vend og rist

Å vedlikeholde madrassen vil også bidra til at du kan nyte en bedre og sunnere madrass lengre. Det første du bør gjøre ifølge ekspertene, er å passe på å vende madrassen den hvor det er mulig.

Snu, vende og riste den regelmessig, forklarer Stordalen.

– Dette vil bidra til at madrassen din holder seg fin og fast lengre.

Ved å snu regelmessig på madrassen, bidrar du til at formen på madrassen holder seg bedre og du får brukt hele madrassen jevnt.

Ikke hopp over sengen når du vasker.INNBYDENDE: Det hjelper lite med lekkert sengetøy om madrassen din er full av svette og skitt. Foto: Produsenten/The Elm

– Madrasser med springfjær bør vendes tre-fire ganger i året. Ikke bare liggeflater, men også hode- og fotende, slik at du unngår at madrassen formes for mye etter din kropp og anatomi, sier Ian M. Landgren hos Jysk.

Når det gjelder boksmadrasser forklarer eksperten at man bør snu opp-ned på hode- og fotende tre-fire ganger i året, også for å unngå at madrassen ligges for mye ned.

Luft og støvsug madrassen

Det enkleste og ofte også mest effektive du kan gjøre for å holde madrassen din ren og fri for både støv og midd, er rett og slett å lufte og støvsuge den.

– Overmadrass og madrass burde regelmessig luftes og støvsuges. Men pass på at stopningsmaterialet ikke utsettes for unødvendig varme og direkte sollys, sier Stordalen.

Det mest effektive du gjør er å støvsuge madrassen grundig minst fire ganger årlig, forklarer Landgren. Og det er ikke bare på grunn av selve sengehygienen.

– Støv og smuler kan trenge inn i madrassen og ødelegge strukturen i quiltingen i madrassen. I tillegg burde du sørge for å få luftet både overmadrass og madrass skikkelig minimum to ganger årlig, og gjerne fire.

Lufter du på vinterstid, vil minusgrader sørge for at sengemidd dør raskt.

Tørk opp søl og flekker

Om du spiser og drikker i sengen er selvsagt madrassen utsatt for ekstra mye søl, men selv uten dette kan flekker forekomme.

– Svette, urin og blod kan alle selvsagt sette flekker på madrassen. Støvsug eller tørk opp så mye som mulig av søl eller med en gang. Er du raskt nok ute, kan du klarer å redde den fra at flekkene blir permanente, sier Landgren.

Benytt gjerne flekkfjernemiddel tilpasset hva som er sølt på madrassen.

– Og prøv først flekkfjerningsmiddelet på et lite synlig sted på madrassen, til du ser at det ikke setter flekker eller tar vekk farge. Bruk så lite rensemiddel som mulig.

Et annet godt tips ifølge eksperten, er å sørge for at det ikke oppstår et for skarpt skille mellom vått og tørt på madrassen når du renser.

Ikke re opp sengen

Her sier ekspertene at du skal glemme gammel lærdom om å re opp sengen så snart du spretter opp om morgenen. En tung dyne oppå en madrass som fortsatt er fuktig fra nattens svette gir nemlig ypperlig grobunn for både bakterier og sengemidd.

Om man rer opp med en gang man står opp, vil all «fuktigheten» som man har avgitt i løpet av natten trekke seg inn i madrassen og redusere levetiden, forklarer Kleven.

– Legg heller dynen ned til fotenden av sengen, slik at madrassen får luftet seg godt.

Gjør rent helt uten kjemikalier

Vil du gå mer grundig til verks og faktisk vaske selve madrassen din, ja så går det fint an det også.

Det er ikke spesielt vanskelig heller. Ifølge bloggen As we Grow går det nemlig helt fint å rengjøre madrassen helt uten bruk av kjemiske rengjøringsmidler og andre rensemidler.

Slik gjør du det:

1. Fjern alt av sengetøy og finn frem rent til å ha på sengen etterpå.

2. Løft opp madrassen og støvsug godt både oppå og under - ta gjerne en runde rundt sengen også når du først er i gang.

3. Lag en blanding av cirka en desiliter bakepulver, et par dråper vann og en til to dråper av lavendelolje i en liten skål med lokk. Sett lokket på boksen og rist godt.

4. Ha blandingen over i en sil, og sprinkle over hele madrassen. La blandingen sitte på i en time.

5. Ta hodet av støvsugeren og bruk bare slangen. Støvsug opp all bakepulverblandingen. Med den følger både midd og «sengedyr» som har gjemt seg i madrassen. Bakepulveret hjelper til med å «dra» skitt og støv ut av madrassen, og suger også til seg fukt. Lavendeloljen vil tilføre nydelig lukt, og sørge for at du sover som en baby.

Både madrass og overmadrass bør rengjøres jevnlig.SOV SØTT: Hvem vil vel ikke sove bedre om man vet man sover på en ren og pen madrass? Foto: Thinkstockphotos

Les også:

Slik renser du avløpsrøret på kjøkkenet

Her finner du lekker interiørinspirasjon i bøtter og spann

Slik vasker du håndklær

Slik vasker du undertøyet

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy