Åpen for alle - alltid

OppdragelseSlik blir du barnets favoritt

FAVORITT. I perioder kan en av foreldrene være mer popoulær hos barnet enn den andre. © Foto: Colourbox
FAVORITT. I perioder kan en av foreldrene være mer popoulær hos barnet enn den andre. © Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette gjør deg populær hos de håpefulle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Disse foreldrene er barnas favoritter:
  • Har tydelige grenser
  • Forklarer hvorfor grensene er som de er
  • Leker med barna
  • Er flinke til å lese barnas følelser
  • Bruker god tid
  • Sier unnskyld hvis de gjør feil
  • Inviterer barna inn i den voksnes verden

(Kilder: Tilknytningsterapeut Heine Vihovde Vestvik og barnevernspedagog Bianca Tønnessen Vestvik)

Hører du ofte; “Jeg vil ha mammaen min!” eller “Jeg vil bare til pappa!”? Det er ikke unormalt at barn kan få en favorittforelder. Det er i enkelte tilfeller helt naturlig.

Men akkurat som at barn kan føle på søskensjalusi, kan også foreldre kjenne på sårheten ved alltid å føle seg nedprioritert til fordel for den andre forelderen.

Foreldresjalusi

– Det kan i høyeste grad være sårende eller smertefullt å være den forelderen som havner på andreplass i tilknytningshierarkiet. Det kan også være at du føler sjalusi i forhold til den andre forelderen, eller du kan til og med føle at det er den andres «feil» at det er slik, forteller tilknytningsterapeut ved barnevernet i Haugesund, Heine Vihovde Vestvik til Foreldre & Barn.

Det kan være naturlige årsaker til at barnet føler det på denne måten.

Også våre forumbrukere opplever barn som har en favorittforelder;

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

"Mamma skal gjøre absolutt alt, og han henger på fanget mitt hele dagen...", forteller en frustrert mor. Les tråden her!

– Vanligvis skyldes det den rollen man har i familien. At en har måttet jobbe, mens den andre har vært hjemme med barnet. Da har barnet fått utviklet tilknytningen først og fremst til den som var mest hjemme, forklarer Vihovde Vestvik.

Les også: De mest populære forbokstavene

Mindre involvering merkes

Men på tross av dette kan det allikevel være lurt å være bevisst på hvordan du er sammen med barna dine, hvis du først skulle føle at du blir nedprioritert av de små. Det kan nemlig også skyldes din oppførsel og væremåte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan også ha sammenheng med at du i mindre grad involverer deg i barnet, tar mindre kontakt med det, sjelden smiler, leker med det, eller trøster og holder det, sammenlignet med favorittforelderen, forteller tilknytningsterapeuten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan du selv opplevde omsorg som liten kan ha vært med på å forme din måte å være på. Og det er som regel den forelderen som best klarer å lese barnets følelser og forstå dets behov, som blir mest populær som tilknytningsperson.

Les også: I Norge klager fødende på fargen på veggen

Sett grenser

Har du først kommet ut som den mindre populære forelderen er det enkelte ting du bør unngå for å øke populariteten din, selv om det kan være fristende.

Barn kan i perioder sette stor pris på manglende grenser, for eksempel når det kommer til godteri, is og tv-titting. Men i lengden vil dette være veldig lite gunstige måter å øke populariteten på, mener barnevernspedagog og kurs- og foredragsholder hos Sånne som oss, Bianca Tønnessen Vestvik.

Manglende grenser vil ikke bare kunne gi barna mangel på trygghet, men også skape problemer for forholdet mellom foreldre og barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Barn trenger grenser. Er man dårlig til å sette dem i tidlig alder vil man få problemer etter hvert som barna blir eldre og får behov for å teste disse grensene. Mangel på grenser kan også oppfattes som at forelderen ikke bryr seg eller er ikke er interessert, forklarer Tønnessen Vestvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Barn er som dyre biler

Stol på magefølelsen

I enkelte situasjoner kan det føles ekstra sårt å være nummer to på popularitetsskalaen til barna. Spesielt ved skilsmisse kan det være vanskelig å holde på grensene. Det kan vært fort gjort å ty til friere tøyler for å kompensere for dårlig samvittighet eller for å skape nære relasjoner til barna.

– Da er det ekstra vanskelig å være den parten som skal holde på de faste grensene. Men man vil definitivt tjene på det i lengden. Man må stole på sin egen magefølelse og stå for det man tror er riktig, oppfordrer barnevernspedagogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk tid

Ønsker du å få et tettere forhold til barnet ditt, er det enkelte ting du kan gjøre for å starte prosessen.

Bianca Tønnessen Vestvik er utdannet barnevernspedagog, og jobber som familierådskoordinator i regi av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Hun holder også kurs og foredrag om samliv og relasjoner gjennom sitt eget firma Bianca Tønnessen Vestvik er utdannet barnevernspedagog, og jobber som familierådskoordinator i regi av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Hun holder også kurs og foredrag om samliv og relasjoner gjennom sitt eget firma "Sånne som oss".

– Det aller viktigste er å sette av tid. Ta deg tid hvis barnet vil fortelle historier fra dagen sin i barnehagen eller på skolen. Barn må føle seg viktige og prioritert. De syns det er viktig at foreldrene viser at de ønsker å være sammen med dem, mener Tønnessen Vestvik.

Humor og lek er også gode virkemidler for å knytte bånd til barna.

Barn er så fulle av latter og ler generelt mye mer enn voksne. Foreldre som er flinke til å leke og som går inn i barnas verden blir som regel satt stor pris på, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men voksne er veldig forskjellige når det gjelder barn og lek. Ikke alle føler seg komfortable med å leke slik barna gjør. Da er det viktig å by på noe annet som også er veldig populært hos barna, mener Tønnessen Vestvik.

– Det er også stor stas for barna når voksne inviterer dem inn i deres verden. Det kan være å hjelpe til med å lage middag, bake, eller gjøre andre voksne aktiviteter sammen. Det viktigste er at man byr på seg selv og velger å bruke tid sammen med barna, forteller hun.

Les også: Gravid som 14-åring

Skryt av barnet

Det er ikke alltid så lett å overse favoriseringen av den ene forelderen. Spesielt hvis man er den som kommer som nummer to på popularitetslista.

Men uansett hvor vondt det skulle føles, er det viktig å takle det på en god måte.

– Å spille på skyldfølelsen til barna er ikke greit. Barn bør få velge det som føles riktig for dem. I stedet for å gi uttrykk for at du er skuffet over at det alltid er den andre forelderen som får kos, kan du være flink til å skryte av barnet for omsorgen det viser, anbefaler Tønnessen Vestvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter kan man tilby barnet tid eller oppmerksomhet selv også.

Les også: Så lenge varer foreldrelykken

Ikke gi opp

Også Heine Vihovde Vestvik mener det er viktig at du som forelder tar ansvar for hvordan forholdet mellom deg og barnet blir.

Hvis du føler at barnet avviser deg og til og med kanskje gråter når du holder det, kan det være lett å gi det tilbake til den andre forelderen, og tenke at du ikke er så viktig eller bra for barnet, og at det kanskje er best at du holder deg unna. Dette er helt feil, mener Vihovde Vestvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slike tanker kan gjøre at du vil bruke mindre tid og vise mindre initiativ, mens det er nettopp det motsatte barnet trenger for å føle trygghet hos deg. Det betyr ikke at man skal tvinge barnet til seg, men jobbe for å skape trygghet over tid.

Det er nemlig viktig å skape en trygg relasjon mellom deg og barnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man kan ikke nekte barnet å gå til mor hvis det gråter og ønsker det. Dette kan gi motsatt effekt og skape utrygghet. Skap trygghet gradvis ved å bruke mer tid på barnet når det leker og har det bra, og vær sammen som foreldre om å trøste barnet i perioder, anbefaler Vihovde Vestvik.

– Gjentatte gode erfaringer med deg vil skape tettere bånd mellom deg og barnet, og vil etter hvert plassere deg høyere i trygghetshierarkiet, fortsetter han.

Les også:

Jo, du har et favorittbarn

Disse foreldrene får de lykkeligste barna

Slike barn blir best likt av andre

9 ting du ikke bør si til barnet ditt