Gjenstandene du vasker for sjelden

Ja da, du vasker - men husker du disse?

MÅ GJØRES REN: Kraner er ett av de skitneste stedene i huset. © FOTO: Thinkstockphotos
MÅ GJØRES REN: Kraner er ett av de skitneste stedene i huset. © FOTO: Thinkstockphotos

Lampeskjermer, kraner og fjernkontroller - husk at helgevasken er mer enn gulv og tepper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hersker ingen tvil om at det alle beste med å gjøre rent er å bli ferdig, men ikke klapp deg selv på skulderen bare fordi du har tatt helgevasken . At både huset og ting i det krever rengjøring er noe de aller fleste av oss både er klar over og tar hensyn til, men er vi egentlig flinke nok til å holde jevnlig rent ? Og om vi nå husker på gulvvasken og vinduene, hvordan er det da med ting som lamper, vifter og fjernkontroller? Når vasket du egentlig disse sist?

Ifølge nettstedet Apartment Therapy er det nemlig nettopp de tingene som du ikke vasker så ofte - eller til og med glemmer å vaske - som er de absolutt skitneste i huset. Så neste gang du tar fatt på rengjøringen, ikke glem vaske disse:

1. Lamper og vifter

De fleste av oss husker på å tørke støv fra tid annen, men mange glemmer likevel disse.

- Det samles mye støv, og på sommerstid døde insekter, på lamper og vifter, forklarer Hilde Lima hos Renholdspartner til Bonytt.no.

- Derfor er det viktig å huske på å gjøre disse rene, i alle fall en gang i måneden.

Lima foreslår å bruke en støvkost for å fjerne løst støv, og så heller tørke over med en klut etterpå. Husk å slå av lampen før du vasker.

- En microfiberklut er fint til dette. Eventuelt, om du har en stålampe hvor støv og insekter samler seg oppe i skjerme, kan det være fint å støvsuge dette ut. Fjern munnstykket på støvsugeren og sug forsiktig ut støv og skitt.

På nettstedet Real Simple har man et smart tips for å fjerne støv fra lampeskjermer i stoff:

- Bruk en klesrulle på stoffskjerme, og løst støv vil klebe seg fast på rullen. Raskt og enkelt.

Smarte råd om rengjøring.

NÅR VASKET DU DENNE SIST: Lamper og skjermer er ofte fulle av støv og skitt. © FOTO: Thinkstockphotos

2. Håndtak og dørhåndtak

Tenk over hvor mange ganger i løpet av dagen du tar i de forskjellige håndtakene i hjemmet ditt? Både på dører og også skap og skuffer. Og ikke bare du, men også alle andre som bor i huset og ikke minst de som kommer på besøk.

- Håndtak og knotter kan skjule massevis av skitt og bakterier som man glemmer å huske på er der, forklarer Malin Skaar hos Lilleborg Forbrukerservice til Bonytt.no.

- Husk på hvordan man beveger seg gjennom huset og hva man egentlig tar i i løpet av dagen. På kjøkkenet for eksempel, hvor man kanskje holder på med råvarer og kjøtt, og så tar man nesten uten å tenke seg om i skuffehåndtak eller kjøleskapshåndtaket. Og på den måten kan bakterier spres.

Skaar minner også om forkjølelsesvirus som kan spres om man tar i håndtak uten å ha vasket hender godt nok.

- En kjapp måte å desinfisere disse på, er rett og slett å ta deg en runde og tørke over med antibakterielle engangskluter, forklarer Skaar.

Lima foreslår en antibakteriell rengjøringsspray til formålet.

- Men det er viktig å huske på å ikke forhaste seg, forklarer renholdseksperten.

- Tørker du av med en gang er det stor sjanse for at alle basseluskene ble igjen. Gir du derimot sprayen litt tid til å virke, er sjansen større for at du får med deg all skitten når du tørker av.

Også Folkehelseinstituttet advarer mot at smitte av blant annet Novovirus kan skje om noen som er smittet har tatt i døren, og dørhåndtak ikke vaskes jevnlig.

Husker du å vaske på disse stedene?

SMITTEKILDE: Alle tar i håndtakene, men ikke alle er like flinke til å vaske hender. Bakterier spres raskt med skitne håndtak og knotter. © FOTO: Thinkstockphoto

3. Fjernkontrollen

Denne dingsen er nok en av de absolutt mest brukte i ethvert hjem, men hvor ofte husker du på å gjøre den ren?

- Hvor mange er ikke skyldig i å spise foran Tv-en, spør Charlotte Sagvik fra CityMaid Hjemmeservice i Oslo.

- Og da kan man jo selv tenke seg at fjernkontrollen har både fettflekker og smuss som trenger å fjernes.

På nettstedet Real Simple foreslår man å tørke forsiktig av fjernkontrollen med en fuktig klut. Gjerne fuktet med en blanding av eddik og vann.

- Vær forsiktig med knappene, forklarer nettstedet.

- Og vil du gå skikkelig til verks, ja så kan du prøve å rengjøre forsiktig mellom knappene med en Q-tips.

4. Sminkekoster

De står fremme på badet eller ligger inneklemt i sminkepungen, og du bruker de på huden hver eneste dag. Men husker du egentlig på å vaske sminkekostene regelmessig?

- Forurensing, talg og annet smuss legger seg igjen i sminkekosten, og bakterier dannes, forklarer hudpleier og skjønnhetsjournalist Monika Tøraasen til Bonytt.no.

- Når disse bakteriene blir gnidd utover huden hver dag vil de irritere og kan blant annet gi kviser - og i verste fall infeksjoner.

Kostene vasker du enkelt og greit med spesialvaskemiddel beregnet på nettopp dette formålet, eller bare litt lunkent vann og babysjampo. Rens godt og la tørke før du tar i bruk igjen.

Smart rengjøring hjemme.

JO, DEN MÅ OGSÅ VASKES: Hopper du over fjernkontrollen når du vasker? Ikke bra sier ekspertene. © FOTO: Thinkstockphotos

Du kan få kviser av å ikke vaske sminkekostene dine.

BAKTERIEBOMBE: Her samles smuss, fett og døde hudceller. © FOTO: Thinkstockphotos

5. Kraner

Grunnen til at kraner blir så skitne hele tiden, er jo rett og slett det at man skrur dem på - for å vaske seg - når man er skitten på hendene.

- Disse burde absolutt desinfiseres regelmessig om du skal holde dem rene, forklarer Sagvik til Bonytt.no.

- Har man for eksempel laget mat og vet at man har tatt i kranene, ja, så burde man tørke over kranene også når man er ferdig, ikke bare benken og skjærfjølen.

Slik gjør du:

1. Vask over med en fuktig svamp og en rensemiddel som ikke lager riper i metall, men som likevel er kraftig nok til å ta skitten.

2. Om du vet at det er omgangssyke eller forkjølelse i huset, kan det lønne seg å bruke en antibakteriell spray eller vaskeservietter som er antibakterielle for å tørke over.

3. Om du er plaget av kalkrester, kan det hjelpe å tørke over med en klut fuktet med eddik.

Noen steder er skitnere enn andre.

KRANER: Her skrur man på med skitne fingre og igjen med rene. Og vips; du er like skitten på hendene som før vasken. © FOTO: Thinkstockphotos

6. Mobiltelefonen

Skitne fingre, skittent hår, fett fra sminke; det er ikke måte på hvor mye grums som til enhver tid er å finne på mobiltelefonen. Og hvor mange av oss husker egentlig på å rengjøre den lille dingsen vi ikke klarer oss uten til enhver tid?

- Mobiltelefoner har ofte gode kår for bakterier, samtykker professor i sykehushygiene og smittevern ved Ullevål universitetssykehus, Bjørg Marit Andersen, til Bonytt.no.

- Faktisk kan mobiltelefoner være rene ”smittebomber" når det kommer til bakterier, og derfor bør disse tørkes av med spritklut eller lignende som rutine.

7. Kjøkkenvifte

Vi er nokså flinke til å holde kjøkkenet rent, men hva med kjøkkenviften? Denne trenger nemlig å vaskes oftere enn du tror.

- Vasker du kjøkkenviften mer enn bare én gang i året, så slipper du at det danner seg masse fett som blir vanskelig å få bort, forklarer Lima.

- Lager man mye mat, blir det jo naturligvis mye fett som danner seg oppe i vifta, og få ting er jo mer udelikat enn en kjøkkenvifte som er full at fett og skitt.

Lima fremhever at det første man bør gjøre er å lese bruksanvisningen på viften.

- Vask opp de delene som kan vaskes opp, enten for hånd eller i oppvaskmaskin.

Det er viktig å skylle i rent vann og tørke delene. Utvendig kan du rengjøre viften med en microfiberklut fuktet med kaldt vann eller en filtklut fuktet med rengjøringsspray.

Defor bør du vaske mobilen.

SKITTEN: Mobiltelefoner er noe av det skitneste vi tar i. © FOTO: Thinkstockphotos

Kjøkkenvifter bør rengjøres ofte og regelmessig.

SAMLER FETT: Rengjør du denne regelmessig slipper du de helt store skippertakene. © FOTO: Thinkstockphotos

Les også:

Slik fjerner du gammel tapet

På jakt etter interiørinspirasjon? Sjekk disse kule bildene

Slik vasker du klærne riktig

Denne rengjøringen er gjort i en fei

Personvernpolicy