
Fem gode kjøttdeigmiddager

Kjøttdeig kan du bruke til det meste. Her er fem gode oppskrifter.
- Kjøttdeigen er matverdens svar på Supermann - den er anonym før førvandlingen, men alltid til stede når det gjelder, skriver matansvarlig for klikk mat Christopher Sjuve.
Og det stemmer nok bra.
Kjøttdeig er en råvare som kan varieres i det uendelige, krydres med det meste, og serveres med all slags tilbehør. Bare fantasien setter grenser.
Under har vi samlet fem gode oppskrifter med kjøttdeig. Fra alle verdens hjørner.
Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!
Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her.
Les også:
Slik steker du kjøttdeig riktig
Middagsoppskriftene for hele uka
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Oppskrift på kjøttsaus fra Burgund
Hovedrett
Kjøttsaus fra Burgund
Gryten fra Burgund – Boeuf Bourguignon – er utgangspunktet for denne kraftige kjøttsausen. Server den med potetmos, kokte poteter eller pasta.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFremgangsmåte:
Rens og hakk løk, hvitløk og gulrot. Skjær selleri og bacon i strimler.
Stek grønnsaker og bacon i olje, tilsett kjøttdeigen og stek den mens du rører slik at den smuldrer seg.
Hell på vann, fond, vin, soyasaus og krydder og la sausen småkoke under lokk i ca. 30 minutter.
Rens løken og brun den sammen med soppen i litt olje. Legg over i gryten og kok videre i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Til 4 porsjoner:
400 g kjøttdeig
1 stk løk
2 stk Båter hvitløk
1 stk gulrot
2 stk Stilker stangselleri
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen2 stk skiver bacon
1 ss olivenolje
2 dl vann
3 ss Oksefond eller 1 stk buljongterning
2 dl rødvin
2 ts soyasaus
2 ts timian, tørket
2 stk laurbærblad
1 pose Små løk
200 g sjampinjonger
1 tsb salt
0.5 ts pepper
Oppskrift på kjøttboller fra Marokko
Hovedrett
Kjøttboller fra Marokko
Deilig krydrede kjøttboller som kokes rett i den kraftige tomatsausen med kanel og rosiner. Bulgur eller couscous passer til, eller våre hjemlige byggryn.
Artikkelen fortsetter under annonsenFremgangsmåte:
Start med sausen. Hakk løk og hvitløk og fres det i olje i en stor stekepanne et par minutter, uten at det blir brunt.
Tilsett tomatpuré, tomater, vann, buljongterninger, krydder og rosiner. La sausen småkoke i ca. 20 minutter.
Smak den til med salt og pepper. Rens og finhakk løken til kjøttbollene og rør alle ingrediensene sammen. Form farsen til 12 kjøttboller.
Kok kjøttbollene i sausen, ca. 15 minutter. Snu dem et par ganger. Dryss hakket koriander eller persille over.
Til 4 porsjoner:
500 g kjøttdeig
0.5 stk løk
2 stk Båter hvitløk, presset
1 stk egg
1 ts salt
0.25 ts pepper
1.5 ts Malt spisskum
1 stk sitronskall revet *
3 ss koriander, frisk, hakket *
Tomatsaus
2 stk løk
2 stk Båter hvitløk
1 ss olivenolje
1 ss tomatpuré
2 bokser hakkede tomater
1 dl vann
2 stk buljongterning
0.5 ts spisskum
1 stk kanelstang
Artikkelen fortsetter under annonsen1 dl rosiner
1 ts salt
0.5 ts pepper
koriander, frisk, hakket
Oppskrift på kreolsk kjøttdeiggryte
Hovedrett
Kreolsk kjøttdeiggryte
Den kraftige chorizopølsen gir ekstra smak til kjøttdeigen. Server ris eller byggryn til.
Fremgangsmåte:
Rens og skjær løken i båter, paprikaene i strimler.
Artikkelen fortsetter under annonsenBrun kjøttdeig og løk i smør, stek pølse og paprika med på slutten.
Dryss på mel, rør om og spe med fløte og vann. Tilsett buljongterninger og oregano og kok kjøttet under lokk i 10–15 minutter.
Bland i oliven, agurk og sylteløk etter halve koketiden. Smak til med salt og tabasko.
Tips!
Cornichons er de små franske, salte sylteagurkene. Bruker du vanlige norske sylteagurker må du passe på ikke å bruke for mye, de er nemlig ganske søte.
Til 4 porsjoner:
500 g kjøttdeig
200 g chorizo
1 stk løk
1 stk paprika rød
1 ss smør
1 ss hvetemel
2.5 dl matfløte
2 dl vann
2 stk buljongterning
2 ts oregano tørket
Artikkelen fortsetter under annonsen1 dl oliven sort
1 dl Små sylteagurk
1 dl Syltet løk
1 ts salt
3 dråpe tabasco
Oppskrift på chèvregratinerte kjøttkaker
Hovedrett
Chèvregratinerte kjøttkaker
Aller best blir disse kjøttkakene om du bruker kvernet lammekjøtt, men vanlig kjøttdeig går også bra. Norsk chèvre, hvit geitost, passer godt til dette.
Fremgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 225 grader.
Rens og finhakk løk og hvitløk, hakk aprikos og pistasjkjerner. Bland med kjøttdeig, salt, pepper og eggeplommer til en jevn farse.
Form fire store, flate kjøttkaker, brun dem pent i smør. Legg kjøttkakene i et ildfast fat, eller på bakepapir på stekebrett.
Legg en skive chèvre på hver kjøttkake og stek dem høyt i ovnen i 7–10 minutter.
Drypp honning over før servering. Server godt brød og salat til.
Til 4 porsjoner:
500 g Kvernet lammekjøtt uten ben
1 stk Liten løk
2 stk Båter av hvitløk
Artikkelen fortsetter under annonsen1 dl Tørkede aprikos
0.75 dl Kjernen av pistasjenøtter
Artikkelen fortsetter under annonsen1 ts salt
0.25 ts pepper
2 stk eggeplomme
1 ss smør
2 ss Flytende honning
Oppskrift på nordisk viltwok
Hovedrett
Nordisk viltwok
Einebær, timian, kål og sopp er velsmakende ingredienser i denne woken. Potetmos, gjerne smakt til med revet ost, er godt til.
Fremgangsmåte:
Skyll og skjær purren i strimler, rens og strimle kålen. Skrell gulrøttene og skjær dem i tynne staver, del soppen i mindre biter.
Stek kjøttdeig og grønnsaker i olje og smør i en wok eller stor stekepanne.
Rør inn krydder, fond, soyasaus og vann, og la det hele småkoke i ca. 5 minutter.
Rør inn tyttebær og smak til med salt og pepper.
Til 4 porsjoner:
500 g Kværnet viltkjøtt eller kjøttdeig
1 stk purre
300 g kål
2 stk gulrøtter
200 g sjampinjonger
1 ss olje
1 ss smør
10 stk Grovstøtte einebær
2 stk timian, tørket
1 ss soyasaus
1 ss Viltfond eller viltbuljong
2 dl vann
2 dl Fryste tyttebær
1 ts salt
0.5 ts pepper
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no