Åpen for alle - alltid

Dette er kvinners ereksjon

HEMMELIGHET: At det er lubrikasjonen i skjeden og ikke klitoris som er kvinnens egentlige svar på mannens ereksjon, kan norske seksualrådgivere skrive under på. © FOTO: Thinkstock
HEMMELIGHET: At det er lubrikasjonen i skjeden og ikke klitoris som er kvinnens egentlige svar på mannens ereksjon, kan norske seksualrådgivere skrive under på. © FOTO: Thinkstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

En god elsker bør vite det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved seksuell stimulering blir klitoris stiv (klitorisereksjon) på lik linje som mannens penis, noe de fleste kvinner vil kjenne ved at klitorishodet blir hardt, veldig følsomt å ta på, og at lystfølelsen øker.

Likevel er det ikke ereksjonen av klitoris som er den raskeste reaksjonen på seksuell stimulering hos kvinnen, men fuktigheten i skjeden. Dette er kvinnens egentlige «svar» på mannens ereksjon.

En forutsetning

Ovenstående leser vi i et informasjonshefte utgitt av Ditt Apotek, skrevet av lege og sexolog Kjell-Olav B. Svendsen som har drevet seksualundervisning i mer enn 25 år.

Det er også ordrett fra Gyldendal sin grunnbok i sykepleie 2003/2004, skrevet av Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning og daglig leder av Sex og samfunn, et ressurssenter for seksualitet

- Litt av bakgrunnen for å si at fuktigheten eller lubrikasjonen er det egentlige svaret på mannens ereksjon, er at det er det som må til for å få gjennomført et samleie uten at det medfører ubehag, smerte eller skader for kvinnen, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lubrikasjonen er kort og godt en forutsetning for at et samleie skal kunne foregå slik som det bør, blir vi fortalt – for at det skal «gli».

Les også om sexen damer faker at de liker.

Seduction=

VÅT: Når kvinnen er kåt, er hun gjerne våt, sies det. Det er likevel lett å glemme at hun bør være skikkelig våt for å kunne nyte seksuelt. © FOTO: Thinkstock

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Våte lyster

- Man kan ikke bare tenke fysiske mekanismer, påpeker Gamnes.

For selvsagt kan man sammenligne en klitorisereksjon med en penisereksjon, ifølge seksualrådgiveren, som at blodet samler seg i svamplegemer og holdes tilbake der til orgasmen er et faktum.

Men klitorisereksjonen krever som oftest mer direkte stimulering enn en penisereksjon, skriver Gamnes om dette. Lubrikasjonen derimot, er et direkte utslag av det som skjer i hjernen.

- Dette har man sett ved ganske enkle laboratorieforsøk. Lysten, som starter i hodet, har da vist seg først ved fuktighet i kvinnens skjede, sier sexolog Thomas J. Winther, kjent fra tv-programmet Trekant på NRK1.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsøkene har skjedd ved at kvinner har sittet helt stille i en stol og sett opphissende filmer som passer deres seksuelle preferanserammer, og uten å røre ved seg selv.

Supermann vet

- Kvinners seksualitet har vært undertrykt, mens mannen har vært hovedfokus. Siden klitoris synes mest er det den som har fått mest oppmerksomhet etter hvert, mens lubrikasjonen er blitt litt mer sidestilt, sier Winther.

- Kvinnen har stilt veldig mye opp for mannen når han har vært kåt, men etter hvert er vi blitt mer bevisst på at kvinner trenger å klargjøres, fortsetter han.

- Å være en god elsker er jo dessuten forbundet med mannsollen, med Don Juan, og noe som er gjevt, stort og viktig for mannen, men neglisjerer man lubrikasjonsbiten hos kvinnen - ja da nyter hun aldri seksualiteten sin fullt ut, mener sexologen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tankekors er det kanskje også at tørrgnikking av klitoris ikke akkurat tenner kvinnen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nettopp, og er man ikke klar kommer man ikke dit uansett. Det starter i hodet uansett hvordan man vrir og vender på det. Man får ikke lyst mellom bena, det er en reaksjon som skjer oppi hodet, sier Winther.

Lyst og lystproblematikk

Sexolog Thomas J. Winther synes temaet er veldig viktig.

- Jeg snakker mye om dette i terapi. Det er så viktig at kvinner skal være klare for å ha sex, før de har det. Det skaper problemer for kvinner ved å presse seg for ofte til å ha sex hvis man ikke er klar for det, sier han.

Smerter er en ting, men smertene og ubehaget kan faktisk få musklene til å trekke seg sammen, informerer seksualrådgiverne - skjeden kan i verste fall gå i lås.

- Presser man seg gjentatte ganger kan samleiet bli fryktelig vanskelig eller helt umulig. Kvinners seksualitet har vært lite ivaretatt siden tidenes morgen, og det er oppsiktsvekkende mange kvinner som sliter med det, oppsummerer Winther.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bruk derfor god tid. Ikke gnikk på klitoris en time, men bruk tid på stemningen, råder han.

Kvinnens lodd, og kvinnens fordel

Hva gjelder glidemidler, så kan kvinner føle seg presset til samleie fordi det «bare» er å bruke litt glidemiddel.

- Lubrikasjon er på mange måter blitt både kvinnens lodd og kvinnens fordel, ifølge Gamnes.

- En fordel med glidemiddel er jo at kvinner som sliter med fuktigheten grunnet medikamenter og spesielle medisiner, infeksjoner i underlivet og slike ting kan ta glidemidler til hjelp, og i overgangsalderen får dessuten gjerne kvinner tørrere slimhinner. Glidemiddel kan hjelpe en kvinne som er seksuelt tent, til å gjennomføre samleiet selv om hun sliter med å få lubrikasjonen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For en kvinne der alt ligger til rette, hun er seksuelt tent og lubrikasjonen kommer, er det ingen grunn til at man trenger glidemiddel ved vaginalsex, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva gjelder analsex derimot, må man tilføre fukt i form av et glidemiddel.

- Det er også interessant at potensmiddel for menn bare virker sammen med tenning. Det skjer ingenting om man gir en mann som ikke er tent potensmiddel. Den seksuelle tenningen må være der. Dette kan sidestilles med kvinner – er hun ikke seksuelt tent, og ikke får lubrikasjon, så bør det heller ikke samleie gjennomføres, selv ikke med glidemiddel, sier hun.

- Det er viktig at det er gjensidig godt, avslutter Gamnes.

Følg Klikk Helse på Facebook

Denne saken er opprinnelig skrevet for klikk.no.