Fornyelse av gulv

Nytt gulv på 1-2-3

GULL FOR GULVET: Det gamle tregulvet kan bli som nytt med en sprek gulvmaling. © FOTO: Espen Grønli/ifi.no og Scanox
GULL FOR GULVET: Det gamle tregulvet kan bli som nytt med en sprek gulvmaling. © FOTO: Espen Grønli/ifi.no og Scanox

Er du lei av den slitne, gule parketten? Se ekspertenes tips til fornyelse av gulvet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk gulvservice anbefaler

- Furu: Hvitpigmentert olje + matt/ultamatt vannbasert lakk

- Eik: Innfarging i valgfri nyanse (brun, grå, hvit, osv) + toppstrøk med Osmo hardvoksolje

- Teak, Merbau og andre eksotiske treslag har det ofte best med natur olje eller oljelakk

- Ask/ lønn: Eventuell innfarging kun med lys hvit/grå + hardvoksolje eller lakk

Er du i oppussingsmodus? Høsten er tiden for å starte med blanke ark, og mange går høsten i møte med oppussingsplaner. Noen vil male vegger og tak mens andre skal bytte ut kjøkkenet.

Ønsker du en stor endring av interiøret ditt vil en fornyelse av gulvet gjøre susen. Gulvet er tross alt den største flaten i boligen din, og farge, mønster og tekstur har mye å si for det helhetlige inntrykket.

Nytt gulv med farget olje

Mange velger å skifte ut hele gulvet, men en fornyelse av gulvet behøver ikke å være fullt så omfattende. Dersom det ikke er lakkert fra tidligere kan man ifølge Ifi (informasjonskontoret for farge og interiør) slippe unna med bare å stryke på farget olje. Dette er deres forlsag til fremgangsmåte:

Liker du at treverkets struktur og tekstur skinner gjennom, men ønsker en ny kulør, er farget olje et godt alternativ.

1. Rens gulvet med gulvrens for å fjerne alle rester av smuss og såpe.

2. Er gulvet tidligere lakkert eller er mer hakkete enn du ønsker, må flaten slipes.

3. Hell oljen over i et rullekar/malebøtte og legg maskeringstape langs listene. Listene kan eventuelt fjernes dersom det er enklere.

4. Påfør oljen feltvis 4-5 bord av gangen. Fordel oljen i hele bordets lengderetning. Langs veggene bør du bruke pensel, mens det ute på gulvet kan være mer hensiktsmessig med rull på forlengerskaft.

5. La oljen ligge blank og våt i 5-10 minutter.

6. Bruk en gumminal og trekk av oljen i hele bordets lengderetning. Overskytende olje kan overføres til neste felt.

GRUNDIG VASK: Om du ikke skal slipe gulvet, anbefaler ifi en grundig vask og behandling med gulvrens. © FOTO: ifi.no/Scanox GRUNDIG VASK: Om du ikke skal slipe gulvet, anbefaler ifi en grundig vask og behandling med gulvrens. © FOTO: ifi.no/Scanox

LANGS VEGGEN: Langs veggene bør du bruke pensel, mens på gulvet kan det være lurt med forlengerskaft. © FOTO: ifi.no/Scanox LANGS VEGGEN: Langs veggene bør du bruke pensel, mens på gulvet kan det være lurt med forlengerskaft. © FOTO: ifi.no/Scanox

PÅFØRING: Påfør oljen feltvis 4-5 bord av gangen. Fordel oljen i hele bordets lengderetning. © FOTO: ifi.no/Scanox PÅFØRING: Påfør oljen feltvis 4-5 bord av gangen. Fordel oljen i hele bordets lengderetning. © FOTO: ifi.no/Scanox

GUMMINAL: Bruk en gumminal og trekk av oljen i hele bordets lengderetning. Overskytende olje kan overføres til neste felt © FOTO: ifi.no/Scanox GUMMINAL: Bruk en gumminal og trekk av oljen i hele bordets lengderetning. Overskytende olje kan overføres til neste felt © FOTO: ifi.no/Scanox

Slipe gulvet

Magnus Johansen hos Norsk Gulvservice anbefaler å slipe gulvet først, og da helst av profesjonelle håndverkere.

- De fleste typer parkett, tregulv og trapper kan slipes og bli helt som nye, forklarer han.

- Heltre plank kan slipes mange ganger mens lamellparkett tåler 2-3 runder før slitesjiktet er borte. Dette kan være vanskelig å se og det er ofte best med en befaring fra ett kvalifisert firma for å avgjøre. Uansett kan det være nødvendig å ta forbehold om at man kan gå gjennom parketten underveis i slipingen, følgen av det er at gulvet må skiftes uten at sliper kan klandres for det.

- Dersom gleden over å gjøre ting selv er viktigere en sluttresultatet vil nok de fleste få til et i egne øyne ok resultat. Men totalt sett er det kun noen tusenlapper å spare på et i beste fall middelmådig sluttresultat, sier han.

Når gulvet er slipt står man fritt til å farge inn gulvet før sluttbehandling.

- Både furu/gran og eikegulv egner seg godt til innfarging, påpeker Johansen. For gulvplank i furu er det vanlig å gå for en lys innfarging med en god vannbasert lakk som toppbehandling. Vi bruker ofte en hvitpigmentert olje som grunning og matt vannbasert lakk.

Les også: 500 år gammel hus ble designerleilighet

GULVSLIPING: Johansen anbefaler å bruke profesjonelle håndverkere til gulvsliping, for å få det beste resultatet. © FOTO: Per Erik Jæger GULVSLIPING: Johansen anbefaler å bruke profesjonelle håndverkere til gulvsliping, for å få det beste resultatet. © FOTO: Per Erik Jæger

FØR OG ETTER: Når gulvet er slipt har man et godt utgangspunkt for fargesetting. © FOTO: Per Erik Jæger FØR OG ETTER: Når gulvet er slipt har man et godt utgangspunkt for fargesetting. © FOTO: Per Erik Jæger

Vær forsiktig med pigmentert lakk

Videre råder han folk til å være skeptiske til pigmentert lakk som eneste metode for innfarging.

- Det har en tendens til å bli skjoldete og ujevnt. Farge i lakken egner seg best som et supplement til grunnfargingen dersom man ønsker et hvitere resultat. Det er også mulig å lage en rekke andre mørkere farger på furu, men det er viktig å være klar over at dette setter svært høye krav til finish på slipingen.

Eik tar til seg farge bedre og man kan lage en rekke flotte farger ganske enkelt. Det er ulike serier farger som bør velges med utgangspunkt i valg av sluttbehandling. Vi bruker mye Osmo hardvoksoljer som skal ha klar hardvoksolje som toppbehandling. Er det planen å ha oljelakk som sluttprodukt er det andre merker innfarging som er å foretrekke.

Nytt gulv med maling

Ønsker du et heldekkende uttrykk kan du fint male gulvet. En ny farge vil gi rommet en helt ny stemning. Her kan man leke seg med både farger og glansgrader.

- Dersom gulvet skal males kan man oppleve heftproblemer dersom det ikke slipes i forkant, understreker Johansen. En vanlig feil her er å bruke for grov finish på slipingen fordi man tror at malingen vil dekke dette. Vi bruker samme finish på slipingen som når vi skal lakkere gulvet. Man bør være klar over at støv og smuss blir veldig synlig på lyse, malte flater. Men malte gulv kan være et tøft innslag i en toppetasje eller et enkelt rom eller en trapp. Dersom et malt gulv skal slipes for å velge en annen overflate setter også dette langt større krav til slipeprosessen ettersom malingen er svært vanskelig å få bort.

Skal man male gulvet bør man velge en slitesterk maling som tåler både søl, sliasje og aktivitet. En egen egnet gulvmaling anbefales.

Hvilke gulv kan males?

- De fleste gulv kan males under forutsetning av at underlaget er rent og tørt, sier ifi.

Tregulv blir flott med maling, og både parkett og plank kan males enten det er ubehandlet, oljet eller lakkert fra før.

Betong og linoleumsgulv kan også gjerne males. Tidligere sa man at maling ikke ville feste til laminat, men også disse gulvene kan nå males med enkelte malinger. Det anbefales imidlertid ikke å male på vinylgulv fordi myknere i belegget kan påvirke tørke- og herdetiden, noe som kan medføre skjemmende merker hvis gulvet blir tatt i bruk for tidlig.

Fliser kan også males i tørre rom, men man bør være oppmerksom på at det kun ansees som en kortsiktig løsning da det ofte er vanskelig å få god heft.

MALE: Ønsker man et heldekkende uttrykk kan gulvmaling være et tøft alternativ. © FOTO: Espen Grønli/ifi.no og Scanox MALE: Ønsker man et heldekkende uttrykk kan gulvmaling være et tøft alternativ. © FOTO: Espen Grønli/ifi.no og Scanox

Les også:

Slik får du det rent mellom flisene

Interiørbloggernes beste høsttips


Les andre boligsaker

Les andre nyheter

Personvernpolicy