Slik blir du kvitt møll

PASS PÅ: Sjekk brukte eller arvede tepper nøye, så du unngår klesmøll. (Foto: Anticimex)
PASS PÅ: Sjekk brukte eller arvede tepper nøye, så du unngår klesmøll. (Foto: Anticimex)

De liker seg i klær, møbler og tepper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide: Hull i ulltøyet? Det kan være møll som har skylden. Møll kan både irritere og gjøre skade på tekstilene dine, men med noen enkle grep kan du bli kvitt dem. Her er rådene både for å forebygge og behandle mot møll.

– Vi får stadig vekk inn tilfeller med møll, og årstid har ingen stor betydning, forteller fagsjef for skadedyr i Anticimex, Stein Norstein, til DinSide.

Det er heller ikke spesielle steder de oppholder seg, men de sprer seg ofte fra loft og kjeller, fortsetter han. Bor du i leilighet kan også møll komme til gjennom rør og oppganger.

Hull i ulltøy kan også bety at du har fått brune pelsbiller på besøk.

Gjør rent

Møll foretrekker stoff og klær som er skitne, så det første du bør gjøre er å sørge for at klærne er rene når du legger dem vekk for en lengre periode. Dessuten bør du pakke inn klær du ikke bruker jevnlig, først og fremst tøy av ull, i tette poser av enten plast eller papir. Og da er det viktig å sørge for at klærne er fri for møll før du pakker. Du kan også bruke møllhengere, som er papirstrimler impregnert med insektgift.

Møll rammer ikke bare klær. Derfor bør du også sjekke gamle tepper eller ulltekstiler før du tar det inn i hjemmet.

– Det viktigste er å sjekke tepper før du kjøper eller arver dem. Det kan være klesmøll i et gammelt teppe, og det er viktig å være nøye når du sjekker det for møll, sier Norstein. Du bør banke og riste teppene godt, for så å se etter om de ser rene og pene ut. Og er du i tvil bør du sende det inn til rensing, råder han.

Veggedyrene: De aller dyreste insektene å få på besøk

Tips om du har fått møllen i hus

Skulle møllen være i hus, er det ingen grunn til å få panikk. Det du først og fremst må gjøre, er å finne frem teppebanker og støvsuger. Eggene vil ligge ganske løst og er ikke spesielt solide, så de fleste vil bli ødelagt når du banker og støvsuger tepper og møbler. Etter å ha gjort dette bør du behandle med møllmiddel, og det er da viktig å følge bruksanvisningen.

Er det minusgrader ute kan det være lurt å ta ut møbler og tepper over natten for så å ta de inn i varmen om dagen. Det kan være lurt å gjenta dette, for når møllen utsettes for store temperaturforskjellene flere ganger overlever den ikke.

– Det er også vanskelig å finne ut av om det er møll i møbler, det avhenger av stoffet. Det er som regel bare ull og skinn som er utsatt, med bomull og kunstfiber er det ingen fare, sier Norstein.

Det er også viktig å finne ut hvor møllen oppholder seg. Som regel finner du insektene på loft og i kjeller hvor du har klær liggende, og selv om du har stor plass kan det være verdt å gjøre jobben om du er plaget.

Se også: Disse bor i matskapet ditt

Vær ekstra nøye i klesskapet

For å beskytte klærne tømmer du først og frem skapet for klær, deretter bør du støvsuge i sprekker, skuffer, ved lister eller oppbevaringsesker. Dette fordi larvene lett kan ha gjemt seg der. Når dette er gjort må du behandle skapet med et flytende møllmiddel, og passe på så du ikke får middelet på klærne.

Du kan også vaske eller fryse klærne, for på denne måten dør møll, larver og egg. Skulle det være klær av ull som ikke kan vaskes, bør du levere til rens.

Les også: Mangfoldig mosaikk er tilbake

Finner du andre skapninger?

Og skulle det dukke opp andre insekter du ikke kjenner til, har Stein Norstein et tips:

– Er det et insekt du er usikker på så fang det og legg det i en boks, og send det inn til et skadedyrfirma. Da kan vi se på det, og gi deg tilbakemelding på om det er noe skadelig eller ikke, avslutter han.

Bananfluer? Slik blir du kvitt dem

Les også:

Interiørbloggernes beste høsttips

500 år gammelt hus ble designleilighet

Tips for en ryddig gang


Les flere boligsaker i Livet-seksjonen

Les flere nyheter

Personvernpolicy