Helgefrokosten står i fare

Nortura garanterer tilgang på bacon til norske forbrukere. (Foto: Colourbox.com)
Nortura garanterer tilgang på bacon til norske forbrukere. (Foto: Colourbox.com)

Men bare hvis du skal nyte frokosten utenlands – Nortura kan nemlig garantere bacon til norske forbrukere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide Europeiske bønder reduserer sine svinebestander grunnet stigende priser på grisefor. Det er tørken i områder som produserer hvete og soya, ingredienser i griseforet, som skaper den store prisøkningen. Resultatet kan bli en global mangel på bacon, melder Wall Street Journal.

Les også: - Denne retten bør du spise minst en gang i måneden

Produksjonen på full fart nedover

Nye tall fra EU viser at grisebestanden faller i en markant fart, samtidig som denne trenden også oppleves i resten av verden. En global knapphet på svinekjøtt og bacon er uunngåelig, melder den britiske organisasjonen National Pig Association. Den britiske organisasjonen for svineavl har advart EU-parlamentet om at en reduksjon på 2 prosent i antall slaktede griser, vil føre til en prisstigning på 10 prosent. Videre anslår de at antall slaktede griser kan gå ned med hele 10 prosent. Dette kan gi en prisøkning på hele 50 prosent for europeiske forbrukere.

Les også: Sjekk fryseren - E.coli funnet i kjøttdeig solgt på Østlandet

Garanterer bacon

Men som med en del andre ting vi nordmenn er forskånet for, er heller ikke mangel på bacon noe vi trenger å bekymre oss nevneverdig for. – Situasjonen i Norge er vel heller stikk motsatt. Vi har faktisk en overproduksjon av svin i Norge, forteller Eli Strand, informasjonssjef i Nortura til DinSide. Det er nemlig kylling og storfe som er mest i vinden blant norske forbrukere om dagen.

Les også: Sjekk den prisforskjellen på kylling

For mens norske bønder har satset stort på svineproduksjon, har ikke etterspørselen fra norske forbrukere vokst i samme takt. Grisens anatomi er heller ikke slik Nortura aller helst skulle ønske seg:

– De ulike delene av grisen har helt forskjellige bruksområder. Det er for eksempel bare 13 prosent av grisen som kan brukes til produksjon av ribbe. Og det er ribbe vi har hatt størst utfordring med å levere de siste årene. Priskrigen dagligvarebutikkene gjerne har på ribbe før jul, gjør at etterspørselen blir vanskelig for oss å møte, sier Strand.

Men Nortura garanterer at norske forbrukere ikke trenger å bekymre seg for bacon i tiden fremover. Norske bønder skal til og med klare å møte den økte etterspørselen som følge av nordmenns lav-karbo hysteri.

Så da er det bare å ønske god helg og god frokost, med eller uten bacon.

Les også:

Ny giv for ølfestivaler

Mat for konger og bønder

Forbyr store brus

Himmelsk kombinasjon

Les mer om mat og drikke

Les flere nyheter

Personvernpolicy