Hele verden heier på Amanda

Dette bildet har over 345 000 "likes" på Facebook

VÆR SNILL MED DEG SELV: Amerikanske Amanda Tyson fikk enorm oppmerksomhet etter å ha postet dette bildet av seg selv på sin Facebook side. © FOTO: Amanda Tyson/facebook.com/amandaleightyson
VÆR SNILL MED DEG SELV: Amerikanske Amanda Tyson fikk enorm oppmerksomhet etter å ha postet dette bildet av seg selv på sin Facebook side. © FOTO: Amanda Tyson/facebook.com/amandaleightyson

345 000 "likes", 30 000 kommentarer og 3500 "share"; Amanda Tyson er blitt Facebook-kjendis over natten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da amerikanske 23-åringen Amanda Tyson postet bildet av seg selv i bikini på Facebook siden sin for noen dager siden, ante hun ikke hvor enorm oppmerksomhet bildet skulle få.

Med denne teksten rørte og engasjerte Amanda hundretusener, som både har likt, kommentert på og delt bildet på sine egne sider:

"Enn så redd som jeg er for å poste dette bildet, vet jeg at jeg trenger å være MODIG. Jeg hever meg over alt det negative fra fortiden og OMFAVNER den personen jeg er i dag! Det er på tide å VÆRE SNILLE med oss selv. SELVTILLIT ER SKJØNNHET. Aldri la noen stjele selvtilliten din. I motsetning til forrige gang kommer jeg ikke til å slette dette bildet, det lover jeg. Husk alltid at DU, ja du, er vakker."

Kom ikke med på Biggest Loser

Ifølge sin egen blogg har Amanda slitt med vekten så lenge hun kan huske. Allerede i sjette klasse veide Tyson, som kommer fra delstaten Maine på USAs østkyst, mye mer enn sine klassekamerater. Vendepunktet kom for ett år tilbake, da vekta stoppet på hele 118 kg.

- Da visste jeg at det var nå eller aldri , forklarer 23-åringen i et intervju med nettavisen PhillyBurbs.

- Jeg bestemte meg for å ta en sjanse, og søkte på opptakene til sesong 12 av TV-programmet The Biggest Loser.

Amanda kom så langt som til castingen for det populære showet, men etter opptaksprøver i Los Angeles sammen med over 30 andre håpefulle, kom beskjeden: Amanda var ikke blant finalistene.

- Jeg ble først kjempeskuffet da jeg ikke kom med, forklarer Tyson, som til daglig jobber i en bagelbutikk i hjembyen Scarborough.

- Jeg hadde liksom lagt alt mitt håp til dette, og bestemt meg for at dette var min sjanse, mitt nye liv.

Gjør det på egenhånd

Men Amanda lot ikke skuffelsen over ikke å ha blitt en av finalistene ødelegge for seg. Til syvende og sist bestemte den tøffe ungjenta seg for at denne kampen, den skulle hun klare selv. NÅ var hennes øyeblikk.

- Jeg gjorde et poeng ut av å love meg selv at dette, dette skulle jeg klare. Og jeg skulle klare det helt selv.

Vel hjemme i Maine opprettet Amanda en blogg og en offentlig Facebook-side, hvor hun kunne dele opp- og nedturene hun hadde på veien mot et tynnere, lykkeligere og sunnere liv med stadig flere leser.

- Jeg begynte denne reisen i desember i fjor, og noen ganger må jeg klype meg selv i armen for å skjønne hvor langt jeg egentlig har kommet, forklarer Tyson.

- Jeg har gått ned over 30 kg siden jeg fikk avslag på å være deltaker i The Biggest Loser, men mer enn det, og mye viktigere, er at jeg for første gang elsker den jeg er.

Rørt over støtte og hjelp

Amanda forklarer til nettavisen at å dokumentere kampen sin på sosiale medier har vært både vanskelig til tider, men også det beste som har skjedd.

- Fikk jeg negative kommentarer til å begynne med, var det lite som skulle til før jeg mistet litt motet, og var redd for at jeg ikke kom til å klare det, røper 23-åringen.

- Men de stakkars få negative kommentarene og synspunktene er ingenting mot den enorme støtten, velviljen og kjærligheten jeg har fått, og som har hjulpet med til å holde motet opp, helt fra jeg gikk i gang til nå i dag.

Tyson forteller at hun også har hatt mye hjelp og støtte i sin "Biggest Loser-familie 2", som hun kaller deltakerne hun var sammen med i California i fjor mens opptaksprøvene for programmet pågikk.

- Disse menneskene snakker jeg med hver dag, og vi holder hverandres pågangsmot oppe, forklarer Facebook-sensasjonen.

- En av trenerne der sender meg fortsatt meldinger hver dag for å høre hvordan jeg har det, hva jeg spiser, hvordan jeg trener, og kommer med forslag og treningsplaner for å hjelpe meg holde motet oppe.

Snillere og flinkere ungdommer

Det er ingen tvil om at det har stormet rundt teamene skjønnhetsidealer og kropp de siste årene, noe som kanskje forklarer den enorme oppmerksomheten Amanda Tysons bilde har fått.

I årevis har moteindustrien og media vist et bilde av kvinneskjønnhet som svært få kvinner rundt om i verden kunne identifisere seg med. Modeller som på skranglebein viste kreasjoner på catwalken, size zero-debatten og nå en skjønnhetsindustri som endelig har begynt å forstå at skjønnhet kan være så mangt; det er tydelig at dagens unge kvinner ønsker et oppgjør på idealene.

- Ja, det tror jeg er tydelig, og det tror jeg både media og kanskje spesielt skjønnhetsindustrien har begynt å skjønne litt mer, forklarer trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye i Eye;Watch til Kamille.

- Og til de som mener at ungdom og unge mennesker blir verre og verre, sier jeg som før: De vet ikke hva de snakker om. Denne generasjonen bryr seg mer, tar mer ansvar, både for egen helse, omgivelser og verden rundt seg, enn både foreldregenerasjonen i dag og de før det igjen har gjort.

Øye mener den positive oppmerksomheten Tyson har fått på bildet hun viste frem er et godt eksempel på nettopp dette:

- Ungdommen i dag er rett og slett snillere. Jeg tror det er mer rom for å vise medmenneskelighet og omtanke, og at dette i dag er regnet som mye mer IN enn å være kritisk og plukke på feil.

Det er tydelig at bildet har rørt i noe viktig.

Øye forklarer at selv om vi lever i et samfunn hvor det ytre fortsatt har mye å si, så er det tydelig at man har blitt flinkere til å også ha fokus på andre verdier.

- Noen tør å gå foran og si at: Se; det går an å være annerledes, det er helt greit å ikke se ut sånn og sånn, og vakker er jeg likevel, forklarer trendeksperten.

- Sosiale medier innbyr jo også til å være interaktiv, og å støtte opp om personer og ideer på denne måten har jo blitt mye mer synlig med å kunne "like" og "dele".

Nesten i mål

I dag, bare knappe 10 måneder etter at hun begynte på slankeprosjektet sitt, er Amanda nesten ved idealvekten.

- Men det er ikke vekten som er det viktigste, understreker hun.

- Det er følelsen av å ha klart noe sånt selv. Det er en fantastisk følelse å for første gang kunne se seg selv i speilet og si: "Du er vakker, Amanda!" Jeg hadde aldri trodd det var mulig.

Nå elsker 23-åringen at hun inspirerer andre.

- Jeg gråter nesten når jeg får mail av noen som forteller at de har slitt med vekten så lenge de kan huske, og at de nå har fått nytt mot av å lese min historie eller se på mine bilder, forklarer Tyson.

- Da kjenner jeg at jeg har klart noe, ikke bare for meg selv, men for andre også.

Og det viktigste av alt:

- Jeg vil rope det ut over tretoppene, til alle: Det viktigste du kan gjøre er å være glad i deg selv og snill med andre, forteller Tyson, som selv opplevde å bli mobbet gjennom hele skolealderen.

- Vær snill - be kind - mot deg selv, mot andre. Si til deg selv: Jeg kan klare dette, for jeg fortjener det.

Mediestorm

For noen år tilbake publiserte amerikanske Glamour Magazine et bilde av en kvinne som fikk oppmerksomhet langt utenfor landets grenser.

20-år gamle Lizzie Miller, med sine normalt store lår og en synlig bulk på magen, ble en sensasjon over natten, og blåste uten tvil nytt liv i debatten om den ideelle størrelsen.

Miller var vakker, men verken sylslank eller avmagret, og kvinner verden over ropte hurra og identifiserte seg umiddelart med henne.

Men kritikken lot heller ikke vente på seg. Fra andre redaksjonelle kilder. Fra eksperter som hevdet at det er like usunt å promotere at å være lubben er sunt, som det er å si at det er vakkert å være avmagret.

Bladet solgte ut fra nesten hver en kiosk og butikk, og ble Glamours mest-selgende blad noensinne.

Det normale hadde blitt oppsiktsvekkende.

Samme mediestormen ble det da amerikanske PLUS Model Magazine, et e-magasin dedikert til modeller og klær i kategorien plus size, publiserte en billedserie av plus size-modellen Katya Zharkova poserende sammen med en modell som faller innenfor størrelsen på dagens catwalk modeller. Forskjellen er rimelig iøyenfallende. Og oppmerksomheten lot ikke vente på seg.

Dette hadde sjefredaktør Madeline Figueroa Jones å si om bildene:

- Jeg gråt da jeg fikk høre at fotografen hadde vært i kontakt med flere titalls magasiner om å publisere disse bildene, og fått nei overalt. Da skjønte jeg hvor viktig det var å vise at skjønnhet er så mangt, og å protestere mot en mote- og skjønnhetsindustri som fortsetter å fronte supertynne idealer som slett ikke alltid er sunne, og som dermed fremmedgjør seg for mange av kundene sine.

Innlegget ble publisert i en bloggpost på magasinets hjemmeside med tittelen: "Hva er galt med kroppene våre". Etter noen timer hadde innlegget over 300 000 sidevisninger. I dagene som fulgte ble innlegget delt i det uendelige på sosiale medier som Facebook og Twitter.

Kanskje gode gamle Audrey Hepburn sier det best:

«For vakre øyne, se etter det vakre i andre. For en flott kropp, del maten din med dem som sulter. For vakkert hår, la et barn dra fingrene gjennom det en gang om dagen. Den ekte skjønnheten til en kvinne gjenspeiles i hennes sjel. Det er omsorgen hun gir andre, lidenskapen hun viser. Og denne skjønnheten vokser seg bare større og større med årene.»

Les også:

Sniktitt på LIndex sin Missoni-kolleksjon

Her er jeansen som gir den fineste rumpa

Alt du må vite om skostørrelser

Den fineste skjønnheten kommer innenfra

Personvernpolicy