KveitemiddagKveitemiddag med persillerøtter

OPPSKRIFT PÅ KVEITEMIDDAG: En kveitemiddag smaker enda bedre med persillerøtter. © Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ KVEITEMIDDAG: En kveitemiddag smaker enda bedre med persillerøtter. © Foto: Erik Hannemann
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik blir kveitemiddagen din super.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag skal vi ha kveitemiddag,

Tygg litt på det. Høres ikke det flott ut?

Det blir litt mer høytidelig enn å bare si "vi skal ha kveite til middag". I dag er det nemlig ikke pasta med røykelaks , italiensk hurtigkylling eller noe annet, men kveitemiddag. Det er en hverdagsfest på gang.

Nå er det ikke etablert noen fasit om innholdet og dramaturgien i en kveitemiddag. Hovedsaken er at hovedrollen spilles av kveite. Kveite er en enkel fisk å ødelegge. Behandler du den ikke pent, ja, da får du svi i form av dørgende kjedelig, tørr og bedrøvelig fisk. Det er det ingen som vil ha.

Les også: Mat for konger og bønder

En kveiteregel

En kveiteregel som motvirker begredelighetene er greit å ha: Kveite behøver ikke mer enn 50 grader og blir tørr om den blir mer enn 60.

Noen vil til og med si at kveita ikke trenger mer enn 40 grader. Det gir deg en idé.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så, hvordan kan man vite når kveita er 50 grader? Eller 60? Det er bare en måte du kan vite det på. Steketermometer. Ferdig snakka.

Sett det i den tykkeste delen på fisken. Husk også at temperaturen ofte stiger litt etter at du tar den ut av ovnen. Hvor mye den stiger avhenger av hvor varm ovnen er, jo lavere, jo mindre.

Les også: Tomatsalat med dill og brødkrutonger

Hva serverer til du kveitemiddagen?

Stekte persillerøtter. Den spesielle suppekvast-smaken gjør at det kjennes som noe som om noen har kokt suppe side frokost, bare for deg, mens du i virkeligheten bare har stekt dem i noen minutter i smør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sausen er det enkleste i denne oppskriften på kveitemiddag. Men det er et suksesskriterium: romtempererte eggeplommer. Om de er for kalde, så vil det ikke blande seg med oljen. Skal emulsjonsprosessen (at oljen blandes med væsken) fungere må alt ha samme temperatur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppskrift med persillerøtter

MOS. Slik gjør du persillerot til mos.MOS. Slik gjør du persillerot til mos.

Persillerot blir mos

Rotgrønnsaker blir godt på denne måten.

Ingredienser:

2 stk Persillerøtter

1 stk Løk

50 g Smør

Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Bak løken, med skall, i ovnen på 180 grader i omtrent en time. Del den i to og ta ut innholdet.

Skrell persillerøttene og skjær dem i skiver. Kok dem møre i saltet vann, ca ti minutter. Mos, gjerne med stavmikser, persillerøtter og bakt løk sammmen med smør. (Persille røttene skal være varme, så gi dem eventuelt ett oppkok slik at at de varmes).

Smak til med salt og pepper.

Dersom du vil ha poteter til denne kveitemiddagen, så kan jeg foreslå hasselbackpoteter eller potetmos med selleri.

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Her er de nye Cola-flaskene

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Les mer om mat og drikke

Les flere nyheter