Slik vasker du håndklærne dine

ELSKET AV BAKTERIENE: Lar du det våte håndklær bli liggende på gulvet, skaper det grobunn for bakterier. © illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS
ELSKET AV BAKTERIENE: Lar du det våte håndklær bli liggende på gulvet, skaper det grobunn for bakterier. © illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS

Derfor bør du vaske håndklærne dine regelmessig. Og slik gjør du det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I likhet med spørsmålet om hvor ofte du bør skifte sengetøy, er oppfatningene om håndklehygiene delte. Og selv om håndklær gjerne forbindes med hygiene og renhold, trenger ikke det bety at de er spesielt rene.

Nordmenn glemmer nemlig ofte hygienen når de vasker tøy. Det viser en nordisk undersøkelse utført av Userneeds for flekkfjerneren Vanish.

Bakteriene overlever 40 grader

Ifølge undersøkelsen for Vanish vasker syv av ti nordmenn tøyet på for lave temperaturer til at bakteriene fjernes. Miljøhensyn har ført til at nordmenn har skiftet ut kokevasken med en vask på 30 eller 40 grader. Noe som er bra for miljøet, men dårlig for helsen.

Disse tallene skyldes nok primært uvitenhet om hygiene på dette feltet. 53 prosent av nordmenn tror feilaktig at bakteriene forsvinner når man vasker tøyet i maskinen.

- Lave temperaturer er ikke nok for å fjerne bakteriene. Våre undersøkelser i laboratoriet viser tvert i mot at mange bakterier overlever på 40 grader. Lave vasketemperaturer fører til at bakteriene sprer seg, og det kan gi infeksjoner, uttaler leder av studien og overlege i mikrobiologi ved Uppsalas Universitetssykehus, Åsa Melhus.

Når den svenske forskergruppen dyrker bakterier i laboratoriene sine, vokser de fleste optimalt rundt 42 grader.

Bakteriefrie håndklær

Innkjøper/produktutvikler i Princessgruppen, Hege Hansen, bekrefter at en 40 graders vask ikke er tilstrekkelig for håndklærne.

- De bør vaskes på 60 grader, ved lavere temperatur dreper man ikke bakterier.

hvordan vaske håndklær HENG DET OPP: Det er viktig å henge opp håndkleet etter bruk. På denne måten unngår du unødvendige bakterier. ©

Skift håndklærne regelmessig

Leder for forbrukerservice i Lilleborg, Malin Skaar, får ofte spørsmål om hvor ofte badehåndklær og håndklær bør byttes ut, og hva som er "vanlig" i de norske hjem.

Hun anbefaler å skifte håndklærne 1-2 ganger i uken.

- Om du velger å gjøre det noe oftere eller sjeldnere kommer naturligvis an på hvor mange det er i husholdningen, og om du har barn i huset.

Skaar påpeker at også badehåndklærne bør byttes ut 1-2 ganger i uken, og også her kommer det litt an på antall bad/dusj i løpet av en uke.

Ifølge tall fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) bruker vi badehåndklærne i 4,6 (2010) dager før vi vasker de. I 2002 nøyde vi oss med å bruke de sammenhengende i 2,7 dager.

- 2010 tallene er ikke like sikre som 2002, da denne undersøkelsen ikke er representativ for hele befolkningen. Mindre antall respondenter, og at de er litt yngre enn gjennomsnitt, gjør at endringen fra 2002 sannsynligvis er mindre enn det ser ut som her, påpeker overingeniør i SIFO, Kirsi Laitala.

Til sammenligning brukte nederlendere badehåndklærne (2002) kun i 1,8 dager før utskifting.

Heng håndklærne opp

Det er viktig å henge håndklet opp etter bruk, slik at det tørker godt mellom hver gang. Lar du det ligge i en våt haug på badegulvet, eller henge i masse fukt, får nemlig bakteriene tid til å feste seg og gro.

- Husk også at håndkleet kan være en smittekilde, spesielt hvis det brukes av mange i husholdet. Skift håndkle ekstra ofte ved sykdom i familien, påpeker Skaar.

- Slik unngår du at det overføres bakterier fra kroppen til håndklærne.

Nye håndklær bør vaskes

Hansen fra Princesgruppen forteller videre til bonytt.no at hvor ofte du bør kvitte deg med de gamle håndklærne for å kjøpe nye, også er indivduelt.

- Mange liker «gamle, stive og utvaskede» håndklær da de mener disse tørker bedre, mens andre liker nye.

- Alle nye håndklær bør, i likhet med andre intimprodukter, vaskes før første gangs bruk, og oppnår ikke full absorberingsevne før det har blitt vasket et par ganger.

Les også:

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Gjør dette riktig og spar masse arbeid

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i vår interiørguide

Les flere nyheter

Personvernpolicy