Sjekk hvilket kosttilskudd barnet ditt har godt av

Sjekk hvilket kosttilskudd barnet ditt har godt av
Sjekk hvilket kosttilskudd barnet ditt har godt av

Vitaminbehovet øker om høsten. Vi har sjekket 16 ulike kosttilbud til barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

3 kategorier i testen:

TRAN OG FISKEOLJETILSKUDD

Fine å bruke for å sikre inntaket av vitamin D (som vi lett får for lite av i norsk kosthold) samt de viktige omega-3 fettsyrene man får for lite av om man ikke spiser mye fet fisk.

GENERELLE VITAMINTILSKUDD

Bidrar med de fleste vitaminene kroppen trenger, men ingen mineraler. Kan være greie å gi til generelt småspiste barn, eller barn som på grunn av allergi/intoleranse utelater flere viktige matvaregrupper.

GENERELLE VITAMIN- OG MINERALTILSKUDD

Noen av disse preparatene inneholder nesten alle vitaminer og mineraler, mens andre mangler enkelte. Barnet skal altså spise svært lite av "alt" for å trenge dem – ellers blir de unødvendig innholdsrike.

Foreldre & Barn har har fått Marianne E. Mathiassen, klinisk ernæringsfysiolog, til å vurdere 16 ulike kosttilskudd til barn på markedet: 6 produkter i kategorien tran- og fiskeolje, 5 produkter i kategorien vitamintilskudd og 6 produkter i kategorien vitamin- og mineraltilskudd.

Bortsett fra tran, er alle produktene rettet spesielt mot barn.

Flere av dem har en innpakning, et utseende og en smak som kan få barn til å oppfatte dem som et slags godteri.

Ganske unødvendig

– De fleste barn trenger i utgangspunktet ikke å bruke kosttilskudd, sier Mathiassen til Foreldre & Barn.

– Men det finnes noen unntak. Barn som er veldig småspiste , kan ha behov for tilskudd som inneholder de fleste vitaminene og mineralene. Det samme gjelder barn som er svært selektive i matveien på grunn av ting de ikke tåler, eller som ikke liker en eller flere viktige matvarer, forklarer hun.

– Og hvis barnet ikke har et regelmessig inntak av fet fisk, vil tran eller lignende tilskudd være viktig for å sikre inntaket av vitamin D og langkjedete omega-3 fettsyrer.

Bare små mengder

Alle vitaminer og mineraler har sine bestemte oppgaver i kroppen. Bare små mengder av hvert stoff trengst normalt for å dekke det daglige behovet. Sammen med energigivende næringsstoffer som protein, karbohydrat og fett vedlikeholder og bygger de kroppen vår.

Anbefalt mengde vitaminer og mineraler varierer med alderen. Her har vi tatt utgangspunkt i behovene til barn i alderen 2–9 år.

Følg anbefalt inntak

Hva skjer om barna mine får for mange vitaminer? lurer kanskje noen på.

– Dersom man gir kosttilskudd, er det svært viktig å gi den dosen som er anbefalt i forhold til barnets alder, påpeker Mathiassen.

– Hvis barnet får i seg for mye av ett eller flere stoffer, kan det i verste fall være direkte helseskadelig, sier hun.

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien, bekrefter dette:

– Norske helsemyndigheter har definert øvre grenser for anbefalt inntak av vitaminer og mineraler. Disse grensene kan lett overskrides om man tar flere typer kosttilskudd daglig.

Skilles ikke ut fra kroppen

Øien forklarer at man særlig må være varsom med tilskudd av fettløselige vitaminer.

– Barn tåler mer av de vannløselige vitaminene B og C enn av de fettløselige A og D. Der de vannløselige lett skilles ut gjennom urinen om man får i seg for mye, vil de fettløselige bli lagret i kroppen. Også mineraler lagres i kroppen, utdyper hun.

– Men hovedregelen er at friske barn med normal appetitt og et normalt aktivitetsnivå ikke trenger noen kosttilskudd – med unntak av tran.

I Foreldre & Barns vurdering av 16 kosttilskudd, blir samtlige satt opp mot myndighetenes anbefalte inntak av vitaminer og mineralerstoffer. Vi har tatt utgangspunkt i produsentenes oppgitte dosering.

Preparatene er tilgjengelige enten i dagligvarebutikker, helsekostbutikker og/eller på apotek.