Meny

Kosedyr

Barnet ditt trenger et kosedyr

Barnet velger sin favoritt, og lukt spiller en viktig rolle når barnet har en kosefavoritt. Foto: Colourbox.no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kosedyret gjør barnet ditt selvstendig, trygg og sosial.

De fleste barn har en bamse, en klut, en pute eller et utvasket putetrekk som kosedyr. Det er krise når kosekaninen eller kosekluten blir borte, og det finnes til og med en egen facebookgruppe for savnede kosedyr.

Koseobjektet representerer det trygge og kjente. Mange foreldre lurer veldig på hvilket kosedyr de skal gi til sitt barn, og hvilke kosedyr andre barn har. Men visste du at kosedyret har ulike funksjoner ut fra barnas alder?

1. Våger å gå fra mamma

– En liten baby vet ikke helt vet hvor han selv slutter og mamma begynner. Alt går på en måte i hverandre. Etter hvert skal grensene gås opp, og barnet skal bli et selvstendig lite menneske- og du skal bygge opp barnets selvtillit. Når dette skjer, kan det være god hjelp i et kosedyr eller en klut.

Kosen blir en forbindelseslinje tilbake til det trygge når han begynner å utforske sine omgivelser i større og større grad. Hvis kluten er med, kan han kanskje tørre å gå litt lenger, sier Lise Fjellstad, leder for PP-tjenesten i Nittedal kommune.

2. Kosedyret gir trygghet

Lukt spiller en viktig rolle når barnet har en kosefavoritt. Behovet for å kjenne en trygg lukt har vi i oss helt fra vi er nyfødt. Når mamma ikke er til stede, vil et spedbarn bli tryggere når han kan kjenne lukten av morsmelken på en klut. Det er derfor noen barn kan reagere kraftig dersom man skulle finne på å vaske kosen.

Selv om mamma eller pappa synes det lukter godt av en ren kos, kan tryggheten forsvinne for barnet.

3. Kosedyret er en samtalepartner

Når barnet blir litt større, får kosedyret noen tilleggsfunksjoner. Da kan den representere en fortrolig samtalepartner, eller en trøst når barnet har slått seg eller gruer seg til noe.

I løsrivelsesfasen, når barnet skal stikke de små føttene utenfor den trygge sfæren, kan kosedyret være spesielt godt å ha. For fantasivenner gir faktisk sosiale barn.

– Da kaller man kosedyret eller kluten for et overgangsobjekt på fagspråket, forteller Lise Fjellstad. Ikke alle har en favorittkos. Heldigvis er det også normalt. Ifølge Fjellstad skal man ikke bekymre seg dersom barnet ikke har behov for en koseting. De kan være like trygge som andre barn likevel.

4. Hjelper barnet til å løsrive seg

En annen form for kos kan være smokken, eller fingrene. Dette kosebehovet kommer egentlig fra barnets tidlige og livsviktige sugebehov, men fordi smokken brukes utover denne perioden, representerer den det trygge og gode lenge etter at sugebehovet har forsvunnet.

Mens hensynet til tannstillingen gjør at barn etter hvert må avvennes med smokken, spiller ikke slike hensyn inn når det gjelder kosedyr eller andre koseting. Når kosedyret ikke har en funksjon lenger, er barnet ferdig med det. Da blir kosen rett og slett parkert. Det får ikke være med i sekken, det får ikke være med på tur, det kan gjerne få sitte på en hylle, men det har mistet den viktige funksjon det en gang hadde. Barnet har løsrevet seg.

«I løsrivelsesfasen, når barnet skal stikke de små føttene utenfor den trygge sfæren, kan kosedyret være spesielt godt å ha.» Lise Fjellstad, leder for PP-tjenesten i Nittedal kommune.

5. Bra for tilvenning i barnehagen

– Kosedyret er en veldig god tygghet for mange barn når de skal tilvennes i barnehagen, sier Trine Sevaldrud, styrer i Nittedal kulturbarnehage.

Derfor er hun og kollegene hennes mer liberale med de små når det gjelder dette temaet:

– De minste får ha med seg kosedyrene når de sover. Men vi vil helst ikke at de større barna skal ha med seg kosedyr i barnehagen. De har ikke det samme behovet. Dessuten kan kosedyret fort bli borte, og det er langt verre for barnet enn at det må vente på hylla eller hjemme.

Little baby girl and teddy bear=

I løsrivelsesfasen, når barnet skal stikke de små føttene utenfor den trygge sfæren, kan kosedyret være spesielt godt å ha. Foto: Colourbox.no

Les også:

Sjekk hvordan barnas tegninger ble til kosedyr.

Ville du brukt parykk på babyen din?

Når søte melketenner blir et angrepsvåpen

Frokosten barna ikke kan motstå

Blir stresset av barnehagen

Denne saken er fra Klikk.no

Les mer om familien

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Helse og livsstil
Populært