Test av leverpostei:Denne leverposteien får terningkast 6
Vi har testet 18 typer.
Foreldre & Barn har testet leverpostei, og vi fant store forskjeller i næringsinnhold mellom de ulike typene som er på markedet.
Varierende fettinnhold
Det som først og fremst skiller de ulike typene leverpostei, er hvor mye fett de inneholder. Testvinneren – Gilde Go og mager – ovnsbakt leverpostei, inneholder kun 9 prosent fett, mens mange av de andre typene inneholder godt over 20 prosent. Dette gjør at det er store forskjeller i kaloriinnhold.
- Barn trenger litt fett, men i likhet med oss voksne helst ikke for mye mettet fett. Jeg mener derfor det er greit at man velger de magreste typene leverpostei, både til barn og voksne, sier klinisk ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen. Hun jobber til daglig med spiseproblemer hos barn ved Oslo Universitetssykehus. Hun har tidligere testet ketsjup , babymat på glass og barnekjeks for Foreldre & Barn.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDe fleste barn i dag får i seg nok fett gjennom sitt daglige kosthold. De feteste leverpostei-typene kan du derfor trygt styre unna, og i hvert fall dersom du har et barn som har litt lett for å legge på seg.
Alle barn bør ha i seg disse matvarene i sitt daglige kosthold.
God jernkilde
Det er derimot et utbredt problem at barn får for lite jern. Leverpostei med høyt jerninnhold vil derfor være et verdifullt tilskudd. Også når det gjelder jerninnhold er det store forskjeller mellom de ulike typene.
- Dersom leverposteien inneholder kjøtt i tillegg til lever, vil dette få opp jerninnholdet. Svinelever inneholder også mer jern enn lever fra storfe og lam, forklarer Thomassen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEt barn bør få i seg cirka 8 mg jern pr dag. For å få til dette, holder det ikke med en leverposteiskive, de må også få jern fra andre kilder. På en brødskive bruker du kanskje 10-20 gram leverpostei. Hvis jerninnholdet er 10 mg pr 100 gram, vil dette gi bare 1-2 mg jern. Med andre ord trenger barnet også jern fra andre kilder, som grovt brød, andre kjøttprodukter eller jernberiket prim og brunost.
Artikkelen fortsetter under annonsenIkke velg postei med spekk
- Til både barn og voksne bør man velge leverpostei som er tilsatt fett i form av olje, og ikke spekk, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet, som legger til at leverpostei er en god kilde til både jern og andre næringsstoffer som vitamin A og vitamin B12.
Mat med vitamin B er en av flere matvarer som er bra for utviklingen av barna hjerne.
Jern er et næringsstoff som det lett kan bli lite av i norske barns kosthold. Lav jernstatus ble i en norsk undersøkelse funnet hos 12 prosent av ettåringer og 17 prosent av toåringer, ifølge Øien.
Hun mener likevel ikke at barn bør få lov å spise så mye leverpostei de vil:
- Det er fint å variere kosten til barn, så gi helst ulike pålegg som magert kjøttpålegg, fiskepålegg og ost med mindre fett, i tillegg til leverpostei. Leverpostei på flere brødskiver om dagen hver dag kan gi et uheldig høyt inntak av vitamin A.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også:
Fiskepinnene som er best i test.
Fiskegratengen som er best inneholder dobbelt så mye fisk som taperen.
Artikkelen fortsetter under annonsenDISSE BLE TESTET: Det finnes svært mange forskjellige typer leverpostei på markedet, vi har testet noen av dem. © Foto: Tore Fjeld
DAGENS FANGST: Leah og Mats Hansen har "fanget" veldig mye leverpostei. © Foto: Tore Fjeld
BEST I TEST: Mats er helt enig med ernæringsfysiologen om at Gilde Go og mager er den beste leverposteien. © Foto: Tore Fjeld
FRA DEN ROSA BOKSEN: Leah fant raskt sin favorittpostei - Norgården økologisk postei i rosa boks. © Foto: Tore Fjeld
SUNT, MEN GODT: Mats synes leverpostei smaker godt, til tross for at det er sunt! © Foto: Tore Fjeld
MATER STOREBROR: Leah (4) synes det er veldig gøy å mate storebror Mats (8) med brødskiver. © Foto: Tore Fjeld
Artikkelen fortsetter under annonsenGilde Go og mager – ovnsbakt leverpostei
Testvinneren er nøkkelhullsmerket og inneholder lite mettet fett.
Produsent: Gilde Pris: 23,80
Grilstad ekte, grov leverpostei - mager
Lite fett og lavt kaloriinnhold.
Produsent: Grilstad Pris: 23,90
Finsbråten MerSmak leverpostei
Gluteb- og laktosefri og er derfor et trygt valg for allergikere.
Produsent: Finsbråten Pris: 12,10
Inneholder mye mettet fett fra ulike kilder.
Produsent: Stabburet Pris: 18,90
Gilde ekte ovnsbakt leverpostei
Bra jerninnhold og mye kjøtt.
Produsent: Gilde Pris: 23,90
Artikkelen fortsetter under annonsenBjerke leverpostei Grov ovnsbakt
Inneholder ikke kjøtt, bare lever og spekk.
Produsent: Bjerke Pris: 29,50
3 stjerner leverpostei – Grovhakket dansk type
Høyt jerninnhold og relativt lite fett.
Artikkelen fortsetter under annonsenProdusent: Brødrene Michelsen Pris: 34,50
Tulip Dansk grov leverpostei – 25% mindre fett
Produsert uten melk og gluten.
Produsent: Tulip Pris: 27,20
Inneholder vegetabilsk olje, som trolig er palmeolje.
Produsent: Mills
Test av leverpostei
Høyt proteininnhold og bra med jern.
Produsent: Gilde Pris: 24,50
Grilstad ekte grov leverpostei
Mye fett og middels innhold av proteiner.
Produsent: Grilstad Pris: 21,30
Finsbråten gullpostei leverpostei
Inneholder mye fett både fra svin og lam.
Produsent: Finsbråten Pris: 12,90
First price ovnsbakt leverpostei
Får pluss for mye jern.
Pris: 17,90
Norgården økologisk leverpostei
Litt høyt saltinnhold til små barn.
Produsent: Nortura Pris: 21,90
Artikkelen fortsetter under annonsenVita hjertego ovnsbakt leverpostei
Den leverposteien i testen som gir mest kalorier.
Produsent: Mills Pris: 23,00
Finsbråten Gullpostei – ferskpakket leverpostei
Mye kjøtt og lever - men også mye fett.
Produsent: Finsbråten Pris: 18,90
Oppgir ikke innhold av mettet fett, men dette vil ligge høyt siden fettkilden er spekk.
Produsent: Tulip Pris: 27,20