Meny

Speil, speil på veggen der

SER ALT OK UT?: Speilet i gangen brukes ofte som en siste sjekk før man forlater boligen. (FOTO: Pontus Lundahl / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Si meg hvilket speil som vakrest er.
Nettbutikker
Scandinavian Design Center: www.scandinaviandesigncenter.no eller www.designonline.se

ROOM21: www.room21.no

IKEA: www.ikea.com

Bohus: www.bohus.no

Lagerhaus: www.lagerhaus.se

Spiti: www.spiti.se

SMD Design: www.smddesign.se

Alvas Hus: www.alvashus.se

Klong: www.klong.se

Svenssons i Lammhult: www.svenssons.se

Speil har i dag sine naturlige plasser i våre hjem. Det føles ikke helt komplett uten et speil på badet og i gangen – og ofte på soverommet.

Men det er ikke så lenge siden at speilene ble ansett som et luksusmøbel.

Verdifullt glass

De aller første speilene ble ikke laget av glass, men av metall. Blankpolert sølv, tinn eller bronse ble brukt som hendige lommespeil i de gamle egypternes tid – allerede for 5000 år siden!

Speil tilvirket av munnblåst glass – og belagt med en tynn folie av kvikksølv – begynte man å lage på 1300-tallet. Lenge var selve speilglasset minst like verdifullt som dets ramme.

Vi tenker på rammen

Det dyrebare speilglasset ble en slags unnskyldning for de rikt utsmykkede speilrammene. Også i dag kan speil være kostbare, selv om det ikke lenger er noen kunst å lage speilglass. Speil lages nå også av billig plast.

I våre dager er det imidlertid speilets innramming som står høyest i kurs, til tross for at det til sjuende og sist er selve speilet som er det viktige. For hvem kan tenke seg et hjem uten en eneste mulighet til å reflektere sitt eget speilbilde?

Les mer om bolig og interiør

Helse og livsstil
Populært