Meny

Voff, voff – redningen er på vei

DOFFEN PÅ ØVELSE: Christina Skarpnes Olsen (i midten) holder i båndet mens kaptein Dag Børslien, redningsmann på 330-skvadronen, gir Doffen et vennlig klapp på hodet. (FOTO: Erlend Aas / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Går du deg bort i fjellet i høst, er det kanskje Doffen og Sigrid som finner deg. De er blant 200 norske redningshunder som hver dag deltar i redningsoperasjoner.
Dette er en redningshund

* Redningshund er en fellesbetegnelse for hunder som er trent til livreddende oppgaver. De er trent til søk i terreng eller vann, i ruiner eller snøskred. De kan også redde folk fra drukningsdød. En hundeekvipasje består av hund og fører.

* Alle hunder har god luktesans og kan brukes som redningshund, men må likevel ha visse fysiske forutsetninger for å kunne virke i felten. Likevel er det typiske brukshundraser organisasjonen Norske Redningshunder (NR) har lyktes mest med. Men de må tidlig i prosessen gjennom lydighetskurs hvor hundeekvipasjen må dokumentere at hunden er førbar.

* Hundene starter treningen som valp og må trene i cirka tre år før den blir godkjent. I trening blir hunden premiert, for eksempel med lek eller ved å få en leksak, når den finner et spor. Leksaken ved slutten av et spor, er hundens motivasjon for å løse en søkeoppgave.

* Hunden søker etter mennesker, ikke en spesifikk person. Mennesker legger fra seg spor som fettpartikler og lignende som hunden kan følge. Når hunden har funnet det han skal søke etter, tar den et kobbel i munnen og vender tilbake til føreren. Så viser hunden føreren hvor gjenstanden eller personen er funnet.

* Det stilles strenge krav til hunden og fører, de må gjennom flere tester før de kan bli satt ut i jobb. Redningshundene må etter første godkjenning dokumentere at de oppfyller Norsk Redningshunders krav annethvert år.

* Kun to av ti hunder som starter i trening blir godkjent. Klarer de ikke å oppfylle et eller flere krav, kan de trene ytterligere i ett år og forsøke seg på nytt.

* Cirka 200 hunder er i dag godkjente til å delta i rednings- eller søksoperasjoner. Norske redningshunder er en landsdekkende organisasjon med døgnbemannet beredskap. Det er politi og Hovedredningssentralen som ber om assistanse fra organisasjonen.

Kilde: Norske redningshunder (www.norske-redningshunder.no), Wikipedia

Doffen er overhodet ikke stresset til tross for at 330-skvadronens helikopter lager vind i orkans styrke rundt ørene. Han har fått på seg vest og er straks klar til å øve på å la seg heise seg ned fra helikopter. Det kan være praktisk å kunne for en redningshund som ham selv.

Det er to år siden han tok eksamen som redningshund, men nå er han på øvelse på Kongsvinger. Her skal han få en såkalt regodkjenning for å kunne fortsette arbeidet som redningshund. Halen virvler like raskt som helikopterpropellen. Han sitrer der han venter entusiastisk på neste oppgave.

– Han er veldig grei. Det er som han sier at «Hvis det er dette du vil, så er det greit for meg», sier hundefører Christina S. Olsen.

Finner mange mennesker

Redningsorganisasjonen Norske Redningshunder (NR) utdanner redningshunder som brukes i søk- og redningsoperasjoner i terreng, vann, snøskred og ruiner. Utdannelsen tar to til tre år. Hunden må trene minst 20 timer per uke for å kunne kvalifisere seg som redningshund.

– Man må gjennom et godkjenningsprogram. Når vi trener opp hunden, bruker vi lek og moro som motivasjon, så hunden synes det er gøy å være ute å finne folk, sier Olsen.

Hundeføreren må også gjennom kurs i orientering, førstehjelp og hundehold. Verken hund eller fører får betalt for trening eller utført jobb.

Les også: Hund redder valpene fra en grusom død

– Dette er frivillig arbeid. Jeg er med fordi jeg synes det er fint å gjøre en innsats. Det er også fint å se hvilken ressurs hundene er i redningsarbeid, sier Olsen.

Doffen har funnet flere mennesker som har kommet seg bort, og ifølge NR brukes hunder som ham stadig oftere i redningsaksjoner. I juli i år hadde NR deltatt på 270 leteaksjoner mot 406 aksjoner i løpet av hele 2011.

– Hundene gjør en viktig jobb, slår Olsen fast.

Liten hund, stort mot

De fleste redningshundene er typiske brukshunder. Schæfere, retrievere, border collier og rottweilere, opplyser Hege Tjernshaugen, organisasjonssekretær i NR.

Til tross for at alle er skarptrente, slipper et par av rottweilerhannene ut noen desperate ul foran helikopteret. Men den lille amerikanske cocker spaniel-prinsessen Sigrid, med hvit krøllete pels på ørene, er ikke bare født med et fordelaktig utseende. Hun har nerver av stål.

– Jeg hadde ikke tenkt at Sigrid skulle bli redningshund, men NR var det eneste stedet hvor jeg kunne trene henne på Rjukan, hvor jeg bor. Vi så at hun var flink til å følge spor. Folk lo litt, men Sigrid er den første hunden fra Rjukan som har nådd så langt, forteller eier Anette Mathiesen.

Les også: John dysser hunden sin i søvn

Nå håper hun på at Sigrid skal få A-godkjenning som gjør henne kvalifisert til å delta i søk i sitt distrikt. Mathisen tar på Sigrid vesten hun skal fires ned i, men den nette kroppen sklir rett gjennom vestens beinåpning. Hun er for liten! Hvordan skal hun komme gjennom øvelsen? Jo, eieren putter henne ned i en ryggsekk. Bare hodet stikker opp når hun snører igjen i toppen. Sekk eller vest, det er det samme for Sigrid, hun har bestemt seg for at det er redningshund hun skal bli i livet. Mens helikopterpersonellet heiser skjønnheten ned, følger hun rolig med på de fremtidige kollegene langt der nede.

Harde tester

Kun to hunder av ti som forsøker, kommer seg gjennom programmet.

Doffen klarte regodkjenningen, men Sigrid manglet litt på utholdenhet for å klare godkjenningen i år.

– Vi fortsetter å trene og prøver igjen til neste år, konkluderer Anette Mathiesen.

Les også: Slik får du en barnevennlig hund

Les mer om dyr

Les flere nyheter

Helse og livsstil
Populært