Åpen for alle - alltid

Bildegalleri:Utrolige røntgenbilder

Dette bildet fra 13. Februar 2011 viser en rusten 10 centimeter lang kniv som sitter fast i hodeskallen til kinesiske Li Fuyan. Kirurger klarte å fjerne kniven som ifølge mannen hadde sittet fast i skallen hans i fire år. (Foto: AP Photo / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En røntgenundersøkelse er et viktig medisinsk verktøy - og resultatet kan ofte være svært fascinerende. Sjekk dette bildegalleriet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige uke skrev ABC Nyheter om kvinnen som fikk latterkrampe og svelget en kniv. De utrolige røntgenbildene viser kniven som først var i spiserøret og så beveget seg ned til magesekken.

I galleriet over kan du se andre spesielle røntgenbilder.

Røntgenstråling ble oppdaget av den tyske fysikeren Wilhelm Conrad Röntgen. Han stod også for verdens første røntgenbilde i 1895.

Bildet som Röntgen tok av sin kones hånd, viser tydelig beina inni hånda hennes og gifteringen på fingeren hennes.

Allerede kort tid etter at røntgenstrålene var oppdaget, tok man dem i bruk for å undersøke sykdommer og skader i skjelettet, samt for å påvise fremmedlegemer.

Oppdagelsen revolusjonerte diagnosefeltet innenfor medisin, og den tyske fysikeren ble i 1901 den første til å motta Nobelprisen i fysikk.

Les også: Fikk latterkrampe - svelget kniv

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik virker det

Verdens første røntgenbilde viser hånda til kona til fysiker Wilhelm Contrad Röntgen som oppdaget røntgenstråling. (Foto: NASA)Verdens første røntgenbilde viser hånda til kona til fysiker Wilhelm Contrad Röntgen som oppdaget røntgenstråling. (Foto: NASA)

Røntgenstråling er kortbølget elektromagnetisk stråling.

Når røntgenstråler trenger gjennom kroppen, vil stråleenergien svekkes i forskjellig grad for forskjellig vev.

En gjennomlysningsskjerm eller røntgendetektor plassert bak en person som utsettes for røntgenstråling, vil gjengi et bilde avhengig av strålesvekkelsen i de forskjellige vevene.

Når energistrålen fra røntgenmaskinen passerer gjennom pasientens kropp, når fotonene fra strålen filmen og utløser en kjemisk reaksjon: områdene der røntgenenergien passerer gjennom kroppen blir svart, mens områder der energi absorberes av ben blir hvite. Denne prosessen lager et radiografisk bilde, noe vi til vanlig omtaler som røntgenbilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnen til at bein synes så tydelig på røntgenbilder er at de har høyt innhold av kalsium og dermed er lite gjennomtrengelige for røntgenstråler.

En digital røntgendetektor registrerer disse forskjellene, og signalene fra detektoren danner et elektronisk bilde.

Kilder: Store norske leksikon , About.com , NHI.no

Les også:

Overlevde spyd gjennom hodet

- De som trenger det mest, får ikke pleiepenger

Tusenvis av norske kvinner lider i skjul

Ny smittetrussel fra flått

Les mer om helse i ABC Nyheter

Les flere nyheter