Meny

Barn og søvn

Se hva desperate foreldre gjør for å få barna til å sove

BARN OG SØVN: De aller fleste foreldre har strevd seg gjennom noen søvnløse netter. (Foto: Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støvsuger-støy, nattlige kjøreturer og smokk med banansmak; hva gjør man ikke for noen timers uavbrutt søvn.
7 leggetriks det er verdt å prøve:
  • Pass på at barnet har vært i aktivitet og er trøtt og sliten når kvelden kommer. Lek, løp, lær, når både kroppen og hodet er sliten, da er det godt for både store og små og legge hodet på puta.
  • Innfør rolige rutiner før leggetid. Barn elsker rutiner, og finner trygghet i at det samme skjer kveld etter kveld. Hold på rutinene også når helgen kommer.
  • Ikke legg barna for sent. Mange foreldre synes det blir for kort kosetid på kvelden mellom jobb, skole, barnehage og leggetid, men overtrøtte barn er enda vanskeligere å få til å sove.
  • Få flere barn. En undersøkelse utført på Stavanger Universitetssykehus viste at mødre med flere barn sover bedre enn førstegangsmødre.
  • Bruk sengen kun til sovested. Barnet burde absolutt ikke spise, leke, gjøre lekser, se TV eller spille i sengen. Unngå også at legging blir forbundet med noe negativt, ikke bruk sengen til time-out.
  • Prøv vekkerklokketrikset: Still en vekkerklokke på barnerommet til å ringe rett etter at barnet vanligvis våkner. Ved å stille den til å ringe gradvis litt senere, vil barnet ofte sove lenger, fordi det har lært at det ikke er morgen før klokka ringer.
  • Dersom barnet ditt sover på dagtid, hold deg til faste sovetider og soverutiner, som for eksempel ute i vogn.

(Kilder: Parenting.com, Klikk.no, Stavanger Universitetessykehus og Sovekarin.no)

Har du barn, har du helst sikkert hatt noen runder med sene kvelder , nattevåk eller morgener som starter lenge før de strengt tatt burde. Og bare trøtte foreldre selv vet akkurat hvor desperate man kan føle seg når klokken tikker mot soloppgang og man har sunget bæ-bæ lillelam til stemmen sviktet, bysset og vugget, hentet 17 kopper vann, fått kink i nakken av å sitte på gulvet ved siden av sprinkelsenga og sagt god-natt så mange ganger at du har mistet telling.

På et eller annet tidspunkt vil de aller fleste foreldre slite med barn som ikke vil sove, enten det dreier seg om barn som ikke vil legge seg, barn som våkner flere ganger i løpet av natten eller barn som synes det er helt tipp topp å starte dagen lenge før hanen galer . Du forsøker kanskje iPhone-appen som skal få babyen til å sove?

Og er du desperat nok etter søvn er det utrolig hva du gjør for å ta nattesøvnen tilbake. Det forteller foreldre i vårt forum og på Foreldre & barn sin facebook-side.

Dette har desperate foreldre gjort i jakten på søvn

1. Finne opp en mekanisme som rugger barnevogna - selv når den står stille på gulvet inne i stua.

2. Gå rundt med babyen i bæresele mens man støvsuger huset. Babyen sovner til lyden av støvsugeren.

3. Tre smokken på et hårbånd som man fester rundt hodet på babyen - på den måten holder den seg på plass. (Anbefales ikke- på grunn av kvelningsfaren - red. anm.)

4. Dyppe smokken i moset banan. Mange ganger hver natt.

5. Bære babyen opp og ned trappene - fra første til 9 etasje. Helt til han sovet. "Plusset var strammere lår enn på lenge!"

6. Krype opp i sprinkelsengen sammen med babyen.

7. Sove på gulvet foran TVen sammen med babyen - med MTV på hele natten.

8. Ligger ved siden av babyen med hårføneren på.

9. Laste ned appen White Noise Baby, for eksempel, som har 15 forskjellige lydinnstillinger, som for eksempel hårføner, støvsuger, bilmotor-støy og air conditioner-lyd.

10. Sette på dusjen på det baderommet som ligger vegg-i-vegg med babyens rom.

11. Sette vognen ved siden av vaskemaskinen når den står på.

12. Satte vognen inn på vaskerommet, lot døren stå på gløtt ut til gangen og satte i gang vaskemaskinen og den gamle tørketrommelen som bråkte noe forferdelig

13. Kjøre biltur med babyen midt på natta - og kjører rundt og rundt i en rundkjøring.

14. Lar barnet sovne til Lady Gaga eller Red Hot Chilipeppers.

15. Kle på barnet bobledressen for at det skal sovne - og satt i stuen med alle vinduer åpne, i februar for at det ikke skal bli for varmt for den lille inne.

Les også: Derfor bør ikke barn ha leker i senga

Vask og tørk

Alt desparate foreldre ønsker seg er 6 magiske leggetriks.

- Om jeg satte vognen ved siden av vaskemaskinen når den sto på, sov datteren min som en stein, forteller mamma Helen-Mari Gundersen.

- Du vet du har et problem når du har en baby i huset og tenker: Jeg skulle ønske vi hadde mer skittentøy!, sier Tina Øvre, som er mamma til én og gravid med nummer to og forklarer:

- Emilie ville bare sove om det var mye bråk og støy i bakgrunnen. Vi hadde en tørketrommel da hun ble født som egentlig var ødelagt og skramlet noe fryktelig da den ble satt i gang. Denne var det eneste som fungerte for å få Emilie til å sove. Jeg satte vognen inn på vaskerommet, lot døren stå på gløtt ut til gangen og satte i gang tørketrommelen. Vips, så sov hun.

Bråkete hvitevarer ble også Eva Tollefsens redning.

- Sønnen min sov aldri så godt som når vaskemaskin eller oppvaskmaskin tromlet og gikk like ved der han lå og sov, forteller hun.

Les også: Disse sekkene er best for barn

Ut på tur

For andre igjen er det bilturer som fungerer som den kjappeste måten å bysse babyen i søvn på. For hva gjør man ikke for å få barnet ut av ektesengen? Bilmotorduren samt de dyssende bevegelsene man får når man sitter i bil er som sovemedisin på trøtte småttiser.

- Jeg aner ikke hvor mange mil vi egentlig har kjørt bare på sånne desperate sove-turer. Noen ganger holdt vi på å bli gale og tenkte at nå kommer politiet snart til å stoppe oss og spørre hva i alle dager det er vi holder på med, der vi kjører rundt og rundt den ene rundkjøringen i sentrum klokken 2 om natten, røper Anne-Kathrine Hansen.

Les også: Sommerbarn gir hodebry ved fødeavdelinger

Spilte Lady Gaga

For andre igjen er det musikk som er tingen for å få de søte små til å sovne. Og ofte holder det ikke med So-ro eller Bæ-bæ.

- Poker Face med Lady Gaga, jeg vet ikke hva det var med den sangen, men Noah sovna med en gang han hørte den, forklarer Lise Moe til Foreldre & Barn.

- Det var så ille at både jeg og pappa'n følte at vi nynnet den sangen i søvne til slutt.

Bjørn-Eirik Pedersen hadde samme opplevelse:

- Med minstejenta var det Red Hot Chilipeppers, på med en av deres CDer og hun roet seg umiddelbart, det var nesten komisk.

Les også: Slik lurer du barnet til å sove

På med bobledressen

Live Lunde måtte kle på datteren bobledressen for at hun skulle sove - og så hutre med vinduene åpne med minstejenta sov.

- Ja, Thea ville ikke sove, uansett hva vi gjorde så var hun like våken og urolig. Men så oppdaget vi hvor godt hun begynte å sove når det ble kaldere ute, og vi måtte på med bobledressen for å trille tur. Når dressen kom på sovnet hun med en gang. Så vi begynte å prøve det samme på kvelden, og til slutt er du der at du ikke kan slutte, for da vet du det er tilbake igjen til søvnløse netter.

Lunde forklarer at hun satt i stuen med alle vinduer åpne, i februar, fordi hun var redd for at datteren skulle bli for varm med bobledress på inne. En mager trøst når du har hørt at selv spebarn kan lære å sove hele natta.

Se også: - Bevist at lite søvn gjør deg feit

Sliter på familielivet

- Du hører om mange rare ting folk gjør når de blir desperate og babyen ikke vil sove, forklarer søvnterapeut Caroline Lorentzen Teigen, som driver rådgivningstjenesten Sovehjelp.no.

- Foreldre blir kreative når situasjonen krever det, og hvis barnet roer seg med en høy lyd, voldsom bevegelse eller begge deler, så prøver du jo det.

Hun forteller om et par som hadde laget en slags huske-liknende sak i stuen som de la babyen oppi, og gav den en kraftig dytt i ny og ned. Det ble nesten sånn Tusenfryd opplevelse.

Teigen mener at en av grunnene til at mange føler at de sliter med søvn og soving er tidspress og forventninger.

- Noen forteller at de skal tilbake i jobb om en måned, og at da må barnet sove. Andre har en forventning om at barnet skal sove natten gjennom, for det står skrevet i bøker eller de har hørt det av andre mødre, forklarer Teigen.

Over halvparten av alle barn legge for sent.

Søvnterapeuten er opptatt av at foreldre alltid må lete etter en årsak til at barnet gråter og ikke vil sove.

- Du må finne grunne til uroen. Hva er årsaken til at barnet sliter med å sove? Det er alltid en grunn til det, og jeg er opptatt av å eliminere fysiske plager, forklarer søvnterapeuten.

Rutiner er viktig forklarer Teigen.

- Barn lærer om livet i hvilken rekke følge ting skjer. Så rutiner må gjentas mange ganger, slik at babyen kan lære.

Barna trenger faste søvnrutiner.

Søvnterapeuten advarer også mot å sammenligne barnet sitt med andre barn.

- Noen trenger enkelt og greit mer rugging og bæring enn andre. Hvis barnet har hatt kolikk i tre måneder kan det for eksempel trenge lengre tid på å finne søvnen selv enn de som aldri har hatt smerte, sier søvnterapeuten.

- Det er ikke et barn som ikke VIL sove, men et barn som ikke KLARER å sovne. Det kan være en forklaring og som vi som foreldre må forholde oss til.

Faste leggerutiner kan få barnet til å sove halvannen time lengre.

Foreldrenes stress påvirker barnet

Søvnterapeut for barn og helsesøster Karin Naphaug driver Sovekarin Barne- og Familiesenter på Majorstuen i Oslo. Her kan barnefamilier få hjelp av både familieterapeut, barnepsykolog, kostholdsveiledning og helsesøster.

Soveeksperten ser mange fortvilte familier som sliter med søvnløse netter.

- Dårlig og lite søvn påvirker både appetitt, konsentrasjon og evne til samspill med andre, både for barn og foreldrene, forklarer Naphaug til Foreldre & Barn. For faste leggetider gir smartere barn.

- Dette er noe vi ser helt tydelig her på senteret, hver eneste dag. Og jo mer stresset foreldrene blir på dette med søvn og mangel på det, dess verre blir ofte problemene. Barna plukker raskt opp at foreldrene er stresset og har det vanskelig.

Naphaug forklarer at de ofte ser familier som har store problemer med dårlig adferd og oppførsel hos barn, fordi barna ikke sover når de skal sove.

- Det er klart at dette gjør noe med familielivet. Og blir du trøtt og desperat nok, prøver du jo det meste.

Men Naphaug er sikker på én ting: Alle barn kan lære å sove godt.

- Det som er mest slående med disse barna og disse familiene, er å se den forandringen som skjer når de får hjelp, når de endelig får sove skikkelig om nattten.

- Da er det ofte som å skru av en knapp, forklarer Karin Naphaug.

Trøtte foreldre er sure foreldre

Helsesøster Nina Misvær har tidligere forklart til Foreldre og Barn hvordan mangel på søvn kan få konsekvenser for foreldrenes samliv.

– Jeg var med på å gjøre en undersøkelse om småbarnsforeldres parforhold i 2009. Der kom det blant annet fram at over halvparten av foreldrene siste måned hadde opplevd det som et problem at de hadde vært for trøtte til å ha sex.

Mødre med barn som sover dårlig, har dessuten høyere risiko for å utvikle depresjon.

Søvnløse netter tærer på hele familien, men ifølge den erfarne helsesøsteren kan alle barn lære å sove godt.

– Å lære barn å sove er noe svært mange strever med. Husk at barn kommer rett fra en tilværelse i livmoren og trenger hjelp til å tilpasse seg livet utenfor. Å protestere på endringer er helt normalt. Ved å innføre rutiner og legge til rette for god søvn, får du tryggere og mer fornøyde barn, forklarer Nina Misvær.

Les også:

Slik sjekker du om barnet sover nok

Her er søvnrådene du ikke skal høre på

Derfor er barn som snorker mer aggresive enn andre barn

Disse leggetriksene er gull verdt

Alt om barn og søvn


Les mer om Livet

Les flere nyheter

Helse og livsstil
Populært