Meny

Framtidshuset er her allerede

AKTIVHUS: Familien Langhelle, Oluf, Trude og Veslemøy, styrer huset via en applikasjon på iPad-en. De overvåker også strømforbruket. Målet er å bruke minst mulig strøm. (FOTO: Kent Skibstad / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huset til Oluf og Trude Hammer Langhelle er ikke passivt. Det åpner og lukker vinduene automatisk, produserer sin egen strøm og stenger badevannet av seg selv.
Slik skal framtiden bygges
* Passivhus skal bruke kun 25 prosent av den energien vanlige hus bruker. Beregnet årlig energibehov skal ikke overstige 15 kilowattimer per kvadratmeter per år. For å nå målet isoleres husene godt, og bygningskroppen er vindtett. Det er få luftlekkasjer (som for eksempel kald trekk fra vinduer og dører). Vinduene er superisolerte og vendes mot sola. Husene krever såkalt balansert ventilasjonssystem med varmegjenvinning. Hustypen gir energiattest A som angir lavt energiforbruk. Kritikerne mener hustypen gir for tette hus med dårlig inneklima. Passivhus koster mellom 500 og 1500 kroner mer per kvadratmeter å bygge, men SINTEF Byggforsk mener husene vil gi huset bra verdistigning.


* Nullenergihus kan ha solcellepanel, solfanger og/eller varmepumpe. Det produserer like mye energi som det har bruk for. Det skal også være karbonnøytralt. De første norske nullenergihusene bygges nå.

* Aktivhus er et energigjerrig og miljøvennlig hus, men det finnes i dag ingen tekniske standarder for utforming. Aktivhusene skal puste og bygges stort sett i tre, og det settes inn mange vinduer for å sikre dagslys. Ideen er å unngå materialer laget av fossile stoffer. Husene skal ha energiattest A, og kan bruke flere ulike typer teknologiske løsninger for å oppnå målet.

(Kilde: Høgskolen i Narvik)

– Du kan styre persienner, markiser og vinduene med fjernkontrollen. Men du kan også forhåndsprogrammere vinduene til å gjøre det samme, forklarer Oluf Langhelle, innehaver av et såkalt aktivhus i Sandnes i Rogaland.

Dette huset skal selv produsere 17 prosent av dets eget strømforbruk. Strømmen familien selv ikke bruker, sendes direkte ut på det åpne strømmarkedet for salg.

Energigjerrige løsninger

I regjeringens stortingsmelding «Norsk klimapolitikk» går det fram at regjeringen ønsker å bruke byggteknisk forskrift aktivt for å redusere utslipp som påvirker klimaet. Energikravene skal skjerpes – og det raskt.

Allerede i 2015 skal alle nye hus være såkalte passivhus, og i 2020 skal alle nybygg være såkalt nullenergihus. En nullhus skal ifølge Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening, være karbonnøytralt når det gjelder utslipp fra bygningsmaterialer og fra selve byggeprosessen. I tillegg skal det produsere like mye energi som husholdningen bruker.

Les også: Stiligere aktivhus skal du lete lenge etter

Familien Langhelles nye hus, som faller inn under kategorien aktivhus, er 175 kvadratmeter stort og kostet 5,85 millioner. Boligen har en rekke raffinerte og energigjerrige løsninger som gjør at de ligger godt i forkant med tanke på regjeringens miljøambisjoner. Huset er utstyrt med flere aktive elementer, blant annet solfangere som varmer opp halvparten av deres forbruk av varmtvann og 10 prosent av varmen de trenger i huset.

Luft-til-vann-varmepumpen varmer opp vann til radiatorer og til gulvvarmen. En såkalt jordkollektor, eller jordvarmefanger i form av et rørsystem under huset er koblet til ventilasjonsanlegget og skal bidra til å holde en jevn temperatur.

Mindre strøm i større hus

I tillegg produserer solcellepanelene strøm. Og det balanserte ventilasjonsanlegget gir frisk luft og minimalt med varmetap.

– Vi regner med å bruke halvparten av den strømmen vi brukte i vår gamle hus som var 50 kvadratmeter mindre, opplyser Oluf Langhelle.

Men det var ikke bare strømregningen familien tenkte på da de valgte nytt hus.

– Vi er opptatt av miljøspørsmål og ville vekk fra bruk av fossile brensler. Det er likevel ikke sånn at vi må gi opp noe for å bo slik. Tvert imot er det veldig godt å bo her. Det er høyt under taket og jevn temperatur, meddeler han.

– Lyset her er fantastisk. De mange vinduene lager et godt naturlig lys, legger Trude Hammer Langhelle til.

Les også: Hytta er hele familiens fristed

Fra iPad og mobiltelefon kan barnefamilien følge med på hva de produserer og forbruker av strøm. De kan også styre temperaturen og programmere når vinduene skal åpnes og lukkes.

Mobilstyrer lys- og tenåringer

Tenning og slukking av lys kan også fjernstyres, noe familien har hatt glede av.

– Da datteren vår hadde fest uten å avtale med oss da vi var bortreist nå i sommer, skrudde vi av alt lyset fra iPaden. Vi fant nemlig ut at hun hadde fest da vi så et bilde fra huset på Facebook. Men det gjorde jo ingenting at hun hadde fest, så vi skrudde det fort på igjen, humrer tenåringsforeldrene.

Men huset gjør også mye av jobben selv.

– Når vi skal fylle badekaret, bestemmer vi temperatur og mengde vann. Så kan vi gå og gjøre oss klare fordi vannkranen stenger av seg selv. Dusjen sier også ifra med et lys når vi bruker for mye varmt vann, sier Trude Hammer.

Les også: Ni utedusjer for ekte sommerdager

Vinduene er utstyrte med regnsensorer, og lukker seg når det begynner å regne.

Framtiden har innhentet huseierne.

– Det var slik vi forestilte oss at vi skulle kunne gjøre i framtiden. Dette er fantastiske hus. Men det er også mange andre måter å bygge miljøvennlige boliger på, understreker Trude Hammer Langhelle.

Les mer om bolig og interiør

Helse og livsstil
Populært