Meny

Spis opp hagens ugress

LØVETANNJAKT: Løvetannblomstene er gjort seg ferdig for lengst. Men det er ikke så vanskelig å finne løvetannblader på den store tomta hos Ingvild Flesland og mannen Olaf Rademacher. (FOTO: Berit Roald / NTB scanpix) Foto: Berit Roald

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du ikke kan bli kvitt det for godt, er det kanskje like greit bare å spise det.
Brennesle
Brennesle er kjent fra naturmedisinen og har mange bruksområder. Blant annet blir den brukt som vanndrivende og blodstillende middel og ved leddsmerter. Brenneslen inneholder blant annet jern og C-vitamin, og på grunn av det høye nitrogeninnholdet er neslen også egnet til kompost.


Tidligere ble brennesle ofte brukt som dyrefôr. Brennesle har også blitt brukt mot mange typer helseproblemer. I folkemedisinen har te av brennesle blitt brukt mot nyresykdom og gikt. Te av rota har blitt brukt mot kikhoste.

(Kilde: Nifab.no/ Marportalen.no)

Oppskrifter

Ugresspesto

Ingredienser:

200 gram skvallerkål med stilk

70 gram vårløk

2 fedd hvitløk

25 gram havsalt

0,5 dl sitronsaft

170 gram parmesan

0,5 l olivenolje

Fremgangsmåte:

Ha ingrediensene (minus oljen) i en mikser. Tilsett oljen litt etter litt.

(Kilde: Bente Westergaard)

Løvetannsmoothie

Ingredienser:

En stor neve ferske løvetannblader

3 kopper eplejuice

1 moden mango

Framgangsmåte:

Kjør alle ingredienser i en hurtigmikser helt til smoothien får konsistens som melk.

(Kilde: Boka «Norwegian Woods»)

Gomasio med brennesle

Ingredienser:

1 dl sesamfrø

Litt tørket brennesle

1 ts havsalt

Framgangsmåte:

Rist sesamfrø i en stekepanne. Tilsett tørket brennesle og salt. Knus blandingen i en morter. (Gomasio, som er japansk for sesamsalt, brukes som krydder.)

(Kilde: Ingvild Flesland)

Brenneslesuppe

Ingredienser:

0,5 kg brennesleblader

2 ss smør eller olje

1 løk, hakket

4 ss gressløk, hakket

5 dl kylling- eller grønnsakskraft

3 ss mel

2,5 dl vann

Salt og pepper

2,5 dl fløte

Framgangsmåte:

Smelt smør og ha i løken. La løken surre til den blir myk. Tilsett så gressløk og mel og bland det godt. Tilsett kraften litt etter litt mens du rører til en jevn blanding. Ha i resten, unntatt fløten og krydder, og la suppen putre i 20 minutter. Smak til med salt og pepper og kjør suppen i mikser. Tilsett fløten.

(Kilde: Boka «Norwegian Woods»)

En liten sjekk

Noen planter kan være lette å forveksle med andre, så før du serverer det til deg selv eller andre, bør du være sikker på at du vet hva du har tilberedt. På www.bioforsk.no/korsmo kan du søke etter plantenavn og lære mer om ugresset du har plukket.

En klar og varm sommerdag lå Ingvild Flesland i hagen og solte seg. Da hun så opp mot himmelen, var lufta tettpakket av nysprungne løvetannfrø på leting etter nye plasser å slå seg til.

– Jeg tenkte at «vi kan jo ikke bekjempe dette»! Og hvorfor skal vi det, når vi kan lage mat av det og bli friske og sunne, sier Flesland fra den samme hagen flere år senere.

Nærmat

Nå var ikke løvetanndagen noe vendepunkt for familien, som alltid har latt naturens urter, også ugress, få spillerom på kjøkkenet. Her kan dagen gjerne starte med en fersk juice av brennesle, eple, gulrot og ingefær, eller en limonade med løvetannblomster når det er sesong for det.

– Å bruke ugresset i mat er lite arbeid og bare glede. Og ugresset er næringsmessig kraftigere enn mye av maten vi kjøper i butikken, hevder Flesland.

Når veien fra høsting til matfatet blir kortere, er maten også friskere.

Men er vi flinke til å utnytte de grønne plantene som spretter opp overalt? Nei, ikke i det hele tatt, mener Flesland, som sammen med mannen Olaf Rademacher har skrevet boka «Norwegian Woods», en slags hagebok med inspirasjon til et grønt liv.

– Jeg tror det henger sammen med at vi er helt rimi- og kiwi-fisert. Vi har ingen forbindelse til maten der den kommer fra, sier Rademacher.

Se også: Betaler rått for nakenmiddag

Frykten for å feile er for mange den største sperren mot å ta i bruk ugresset, tror Bente Westergaard, som driver spisestedet Hellviktangen Grønn Gourmet på Nesodden.

– Er smaken litt kraftig, gjelder det å pakke den inn. Det kan gi en intens og god smak. Og så lønner det seg å kombinere det med noe kjent og behagelig, sier Westergaard.

Våren

«If you can't beat them – eat them», blir det sagt om blant annet ugress. Løvetann, skvallerkål, brennesle og meldestokk er alle vanlige ugressplanter som også kan spises. Det er våren som er høytid for ugresset, men du kan opprettholde veksten ved å kutte det ned gjennom sesongen.

– Har du en løvetanntue, kan du ta bort bladene å la det gro opp igjen. Setter du en bøtte over, får du hvitere og mildere blader, sier Westergaard.

Les også: Hjemmelaget blomkålsuppe

Løvetannsmaken er litt skarp og bitter. Men i likhet med sjokolade, som er bittert av natur, blir det noe helt annet hvis vi tilsetter noe søtt. Et godt tips er derfor å servere løvetannretten med en søt dressing.

– Brennesle har god smak i seg selv og er en skikkelig helsebombe. Meldestokk er enda bedre og har samme bruksområder som spinat, fortsetter Westergaard.

Vær likevel obs på at plantene blir skarpere og mer trevlete sent i sesongen. Da kan det være lurt å fjerne stive stilker og kjøre ugresset i mikseren.

Ugresspesto

På kjøkkenbenken foran Flesland ligger en nyhøstet haug av løvetannblader. Snart skal bladene i morteren og bli til en ugresspesto sammen med blant annet mandler, olivenolje og hvitløk. Litt skvallerkål går også i morteren.

Løvetannen har sjelden problemer med å sprette tilbake så snart gressklipperen er parkert. Og når våte somre gjør sitt til at de andre hageplanter sliter tungt, kan kanskje det være en ekstra god grunn til å gi ugresset en sjanse?

– I år har ingenting annet fungert i hagen, sier Flesland.

Les også: Minipavlova med limekrem og bringebær

Og som for å bevise sin lyst til å vokse, har en grønn brennesletue inntatt den ubeplantede krukken ved inngangsdøra til huset.

Les mer om mat og drikke

Helse og livsstil
Populært