Rettssak mot pønkejenter i gang i Moskva

Artistene i punkbandet Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova,  Maria Aliokhina og Yekaterina Samutsevich, i tiltaleburet i rettssalen i Moskva mandag. Foto: Scanpix/EPA/YURI KOCHETKOV
Artistene i punkbandet Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova, Maria Aliokhina og Yekaterina Samutsevich, i tiltaleburet i rettssalen i Moskva mandag. Foto: Scanpix/EPA/YURI KOCHETKOV

Pønkejentene i Pussy Riot ber folk som har fått sine religiøse følelser krenket av det russiske bandets opptreden om tilgivelse. Men president Vladimir Putin får ingen unnskyldning for angrepene mot ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken mot de tre medlemmene av bandet begynte mandag. De tre bandmedlemmene sa seg ikke skyldige etter tiltalen og sa at de ikke hadde vært ute etter å krenke kristne, men bare ville angripe det de kalte Putins autoritære og antifeministiske politikk.

– Det vi gjorde, var et desperat forsøk på å endre det politiske systemet, og vi ønsket ikke å såre noen. Selv om vi ikke sier oss skyldige etter tiltalen, er vi villige til å innrømme at vi gjorde en etisk feil, sa en av de tre i retten.

Demonstrasjon

Rettslokalet i Moskva var omgitt av sikkerhetsfolk da saken begynte, men tilhengere av Pussy Riot greide likevel å holde en demonstrasjon. Inne i rettssalen avviste dommeren en anmodning fra forsvarerne om å avvise saken på grunn av dårlig etterforskningsarbeid.

Rettslokalet i Moskva var fullpakket av tilhørere. De tiltalte – Marija Alekhina, Jekaterina Samsevitsj og Nadezjda Tolonnikova – var plassert på tiltalebenken inne i et glassbur.

De er tiltalt for å ha skapt offentlig uro, etter at de i februar i år tok seg inn på et område reservert for prester i en russiskortodoks domkirke i Moskva. Her spilte de en låt med hard kritikk av president Vladimir Putin og ba om at jomfru Maria måtte jage ham bort. De er varetektsfengslet fram til januar neste år og risikerer å bli dømt til sju år i fengsel.

Les også: Holder «Pussy Riot» bak lås og slå én måned til

Politistat?

– Det var ingen forbrytelse, og de bør ikke kastes i fengsel. Saken viser at vi ikke lever i en demokratisk stat slik grunnloven beskriver den, men i en politistat, sier Vitalij Zalomov, som deltok i demonstrasjonen til støtte for Pussy Riot mandag.

Statsminister Dmitrij Medvedev sier i et intervju med London-avisen The Times at domstolen nå bør få ro til å behandle saken. Han tilføyer at enkeltmenneskers rettigheter og friheter er en viktig side ved behandlingen av kvinnene, som er mellom 22 og 29 år gamle.

Russlands ortodokse kirke, som har fått en ny stor oppblomstring etter kommunismens fall og Sovjetunionens oppløsning, mener Pussy Riots opptreden ikke bare var et angrep på kirken og på Putin. Kirkens talsmenn stempler bandet og dets tekster som «russiskfiendtlige».

Se også: Her får Pussy Riot-fansen bank

Les flere nyheter

Personvernpolicy