Pai med bacon, chèvre og brie

Rustikk pai med bacon, chevrè og brie smaker godt til sommerlunsjen. Foto: Ina Shelby
Rustikk pai med bacon, chevrè og brie smaker godt til sommerlunsjen. Foto: Ina Shelby

Pai smaker godt og kan varieres etter hva som befinner seg i kjøleskapet. Bare lær deg noen enkle knep, så har du den perfekte piknikmaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne paien er god til lunsj alene, men kan også være en del av et bord med flere småretter. Den klassiske paideigen består av tre deler hvetemel, en del smør, noen klyper salt og litt vann. Jeg har funnet ut at dette mengdeforholdet gir et perfekt sprøtt og fint paiskall som ikke virker for fett. Oppskriften passer til en form på 24 cm.

Les også: Basilikum-pesto

Dette trenger du:

Paiskall:

180 gram mel

60 gram romtemperert smør

2 klyper salt

Litt vann

Fyll:

Bacon, en god porsjon

1-2 løk

Chili

Fersk timian

Persille

Nykvernet pepper

4-6 egg

Litt tyrkisk yoghurt, crème fraiche, H-melk eller fløte

Jarlsbergost, revet Chèvre

Brie

Les også: Prøv kyllinglår i eplemost

Slik gjør du:

Begynn med paiskallet. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med kniver. Ha romtemperert smør i terninger i bollen. Tilsett mel og salt og kjør det godt sammen. Etter en stund vil det se ut som smuldredeig, og det er da vannet skal tilsettes.

Ha i litt og litt vann, det er greit å bruke spiseskjeer. Stopp når deigen har blitt til en fast, men føyelig klump. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time, gjerne lenger.

Lag fyllet i mellomtiden.

Stek baconstrimler, finhakket chili og løk. Visp sammen egg, yoghurt/melk/fløte/crème fraiche og tilsett litt revet ost, nykvernet pepper og fersk timian. Det er ypperlig å lage pai dersom man trenger å bruke opp litt rester. Derfor er ikke mengdeangivelsene så presise.

Bruke gjerne ekstra eggehviter eller plommer om du har det, pass bare på at det er begge deler i fyllet. Jeg bruker vanligvis en ordinær kakeform til pai. Da får jeg et rustikt utseende, og det er enkelt å ta paien ut av formen.

Om du heller vil bruke paiform, så er det selvsagt fritt frem. Ha bakepapir i bunnen av formen. Kjevle ut deigen og legg den ned i kakeformen. La deigen henge litt over på utsiden av kanten, slik at den ikke detter ned når den forhåndsstekes.

Deigen prikkes med en gaffel og settes inn i ovnen på 210 grader varmluft. Pass på at sidene ikke siger ned, ta de i såfall opp igjen og "hekt" dem på plass. Forhåndsstekes i ti minutter.

Ta formen ut av ovnen og ha stekt bacon, løk og chili i paiskallet. Hell over eggestanden og legg biter av brie eller chèvre på toppen. Dryss over persille og sett paien inn i ovnen.

Stekes til den er ferdig, omtrent 25-35 minutter. Om du synes den ser mørk ut, er det bare å legge et stykke bakepapir over paien mot slutten.

Serveres med et ekstra dryss hakket persille og litt grønn, frisk salat.


Ina Shelby (40) er jurist, matblogger og opptatt av at maten familien spiser skal være laget med kniv og ikke med saks. Har fokus på gode råvarer - gjerne kortreiste, sesongbaserte og økologiske - dyrevelferd og gleden ved å lage maten selv. Kjøkkentjeneste handler om en families vei fra halvfabrikata til mest mulig hjemmelaget og ren mat. Mye om nysgjerrighet, entusiasme og glede over å lære nye ting, mindre om kokkefaget. Ina deler husholdning med mann, tre gutter i alderen åtte, ti og tolv år, to hunder og en liten hønseflokk.

Les Inas blogg KjøkkentjenesteLes alt om mat og drikke i ABC Nyheter


Personvernpolicy