Uteplass i hagenUteplass med høy kosefaktor

OVERBYGGET TERRASSE: Familien laget en lun, liten hagestue i forlengelse av terrassen. © FOTO: Maria Reme
OVERBYGGET TERRASSE: Familien laget en lun, liten hagestue i forlengelse av terrassen. © FOTO: Maria Reme
Artikkelen fortsetter under annonsen

Praktisk overbygd uteplass på terrassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du plass og anledning til å lage en overbygd uteplass på terrassen, er det lett å la seg inspirere av hva denne familien har fått til.

Den sjarmerende hagestuen er ganske liten, bare 2 x 4 meter. Men takket være sin frodige innredning, har den upretensiøse, lille bygningen en stor og varm utstråling.

Stuen er bygget på en terrasse i en bratt, unyttig skråning. Det enkle skråtaket er belagt med takpapp, og stuen har tre vinduer av garasjetypen.

Ved å plassere disse rett over hverandre, fikk beboerne både en rimelig vindusløsning og en utrolig panoramautsikt over landskapet omkring.

Hagestuen er planlagt for å være stor nok til hele familien, men også liten nok til at den skal bli fort varm på kalde kvelder.

Med elektriske stråleovner montert i taket, er de godt forberedt på eventuelle kjølige dager og kvelder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SELVLAGET: Bordet er snekret av patinerte forskalingsmaterialer. Den fastmonterte benken er bygget av terrassebord. Veggene av rupanel har fått kun ett strøk hvit base slik at treets struktur skinner gjennom. Lysekronen er laget av dekortrepinner fra Ikea. Biopeisen New York Tower kommer fra Decoflame.

SELVLAGET: Bordet er snekret av patinerte forskalingsmaterialer. Den fastmonterte benken er bygget av terrassebord. Veggene av rupanel har fått kun ett strøk hvit base slik at treets struktur skinner gjennom. Lysekronen er laget av dekortrepinner fra Ikea. Biopeisen New York Tower kommer fra Decoflame. © FOTO: Maria Reme

Landlig utekos

De innvendige veggene er kledd med liggende rupanel. De ble malt med kun ett strøk hvit interiørmaling, som gjør at kvister i treet skinner gjennom alt det kritthvite.

- Dette enkle grepet ga rommet akkurat det lune, rustikke preget vi ønsket oss, forteller eierne. Hagebordet midt i rommet trekker i den samme trivelige retningen. Topplaten laget familien selv av forskalingsmaterialer i dimensjonen 2 x 9 tommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Populært sted: Denne putekroken måler 140 x 120 cm og er en elsket plass i utestuen. Den er bygget i sittehøyde slik at den også fungerer som benk når de sitter til bords. I front av putekroken finnes det en utfellbar, 70 cm lang lem med påmonterte bein på baksiden. Slik har familien sikret seg en ekstra sengeplass.

Populært sted: Denne putekroken måler 140 x 120 cm og er en elsket plass i utestuen. Den er bygget i sittehøyde slik at den også fungerer som benk når de sitter til bords. I front av putekroken finnes det en utfellbar, 70 cm lang lem med påmonterte bein på baksiden. Slik har familien sikret seg en ekstra sengeplass. © FOTO: Maria Reme

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Ved å pusse ned overflaten med en stålbørste, fikk treet den grove strukturen de ønsket seg. For å få frem den ettertraktede, slitte drivvedeffekten ble materialene dratt lett over med gråmaling.

Til slutt ble bordet vasket med grønnsåpe og satt inn med olje.

Bordet er uvanlig smalt, bare 70 cm. Eierne ville ikke kaste bort verdifull plass på et begrenset areal med et stort bord.

Sene sommerkvelder: Fra stuen, som har fri forbindelse til en åpen kjøkkenløsning, leder terrassedørene rett ut til den utvidede plattingen med den nye hagestuen.

Sene sommerkvelder: Fra stuen, som har fri forbindelse til en åpen kjøkkenløsning, leder terrassedørene rett ut til den utvidede plattingen med den nye hagestuen. © FOTO: Maria Reme

Peis hører med

Men ingen hagestue er komplett uten peiskos. Og når denne varianten enkelte steder ligger nesten fem meter over bakken i det bratte terrenget, var det klart for familien at en ordinær pipe og peis ville bli en temmelig dyr affære. I et kunstatelier så de en biopeis signert designeren Kjell Thomsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På hjul: Det gamle trillebårhjulet har fått ny funksjon som vinglasstativ.

På hjul: Det gamle trillebårhjulet har fått ny funksjon som vinglasstativ. © FOTO: Maria Reme

Sjarmerende fra sjøen: Med gamle bunnsnører, skjell og stearinlys fikk den eldgamle krabbeteinen nytt liv og funksjon.

Sjarmerende fra sjøen: Med gamle bunnsnører, skjell og stearinlys fikk den eldgamle krabbeteinen nytt liv og funksjon. © FOTO: Maria Reme


Fra stuen, som har fri forbindelse til en åpen kjøkkenløsning, leder terrassedørene rett ut til den utvidede plattingen med den nye hagestuen.

Gjenstandene i den er en blanding av arv, loppefunn, dansk design og billigfunn i bruktbutikker. Hjemmelagde møbler og puter hører også hjemme i familiens personlige miks.

Les også:

Hele hytta er bygget i stein

Her er Bonytts store bildebank

Derfor klikker naboen

Her er hyttene vi klikker på

Denne saken er fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter