Slik møter du den rette på nett

DATE I FANGET: Nettsjekking gir rom for å slappe av og tid til å bli godt kjent før dere eventuelt møtes ansikt til ansikt. © FOTO: Crestock.
DATE I FANGET: Nettsjekking gir rom for å slappe av og tid til å bli godt kjent før dere eventuelt møtes ansikt til ansikt. © FOTO: Crestock.

- Ikke overdriv og vær tålmodig, sier samlivsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik finner du den rette

Møt riktige mennesker på nett

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland gir deg rådene:

By på deg selv: For å vises i mengden er det avgjørende å fremheve det unike med deg selv. Og hva søker du hos en fremtidig kjæreste? Tenk gjennom hva som er viktig for deg og få det med i profilen. Ønsker du å møte en partner uten barn, få det med!

Ærlighet: Vær tydelig på hva du søker. Og vær ærlig om deg selv både i profilen og i dialogen med potensielle partnere. Er du kun ute etter en sommerflørt, så vær tydelig på det - og ikke skriv at du drømmer om et langvarig forhold.

Spør venner: Spør gjerne venner og familie om hva de tror du trenger, altså hva de vil definere som din drømmepartner og la dem begrunne hvorfor. Det er troverdig, fordi de kjenner deg også «bak glansbildet».

Positiv profil: Få frem deg og ditt liv på en positiv måte. At andre får et positivt førsteinntrykk er ofte avgjørende for første melding. Deretter er det viktig at du holder deg «edruelig» og ikke «overselger».

Nye bilder: Glem photoshop –og ikke minst gamle bilder. Mange har dessverre fått ødelagt første daten fordi bildet ikke stemmer med personen «in real life». Få gjerne med flere bilder som viser deg i ulike naturlige settinger.

Sjekk historien: Det er ikke uvanlig i dag at en har flere forhold bak seg. Om du gransker dem med et nysgjerrig blikk kan du finne gull! For eksempel: hva har gått galt i tidligere forhold? Hva trenger du for å trives i en kjæresterelasjon? Hva er typiske feller du har gått i tidligere? Bruk denne kunnskapen positivt slik at du ikke gjentar historien.

Date gjerne flere: Når du dater flere, er det lettere å kjenne hvem du er mest tiltrukket av, hvem du har det gøy med og slapper av – uten at det blir anstrengt. Og for all del – skulle drømmedaten dumpe deg, prøv å ikke ta det personlig, se heller på et møte som en lottokupong og gi drømmen en sjanse.

Gi daten din en sjanse: Ikke alle er like komfortable med dating, og det er ikke alltid kjærligheten viser seg fra sin beste side på første møte. Noen kan også bli veldig selvopptatte og skrytete, husk at det kan handle om usikkerhet. Gi daten gjerne 2-3 sjanser før du tar en endelig konklusjon – og så kan du jo hygge deg underveis.

Like barn leker best: Det er et stort pluss for kjærligheten at man har noen viktige ting felles. Så let etter en som har noen av dine verdier og interesser. Og da er det ikke så farlig om man er ulike på andre ting!

Ha det gøy: Gjør du datingprosessen til noe gøy blir det mer spennende enn stress, det vil også gjøre deg mer attraktiv. Og mens du leter etter den rette, møter du nye interessante mennesker, er ikke det flott?

Husk tålmodighet: Ikke sett livet ditt på vent fordi om du nettdater, da kan datingprosessen fort bli en stressfaktor. Bestem deg hvor mye tid du vil sette av til datingen, og prioriter å ha en innholdsrik fritid. Da unngår du å bli gretten og irritabel når den rette virker umulig å finne.

Ikke vent for lenge: Jo høyere forventninger, jo vondere fallhøyde.

Drømmedaten er nærmere enn du tror: Husk "less is more" – og ikke glem å ha det gøy!

Du har gjerne vært singel i en måned eller to år, og du gjør det beste ut av tilværelsen gjennom å være sosial med venner, trene og gå på byen - likevel føler du at en god kjæreste er det eneste som kan stagnere rastløsheten og ensomheten du kjenner på hver eneste søndagskveld.

Men å aktivt "lete" etter den rette, kan bli slitsomt, kjedelig og til tider veldig frustrerende i lengden.

Likevel kan du gjøre det lettere for deg selv ved å rigge deg til i godstolen med laptopen på fanget.

Sjekking på nett har nemlig tatt helt av i løpet av de siste årene, og for mange er det nå så vanlig at det gjelder å finne gode måter som gjør at du kan skille deg ut i mengden blant de som leter.

Les også: Vil holde kjærligheten i live med medisiner

Edru joggebukse-sjekking

Det forteller samlivsterapeut ved Åpen Dialog, Kate Elin Søyland:

-Dersom du ønsker en kjæreste er nettdating absolutt en mulighet du bør prøve ut. Tilbakemeldinger jeg får viser at stadig flere leter etter kjærligheten online - og finner den. Det er blitt veldig vanlig, og det er jo ikke rart, for å gå på kjærestejakt på nettet har sine absolutte fordeler, sier Søyland til Kvinneguiden.

Hun mener at det først og fremst handler om at du ikke er beruset på byen, men heller sitter hjemme og prater med din potensielle partner klink edru.

- Du får innblikk i personen og dens liv i forkant før du velger om du skal involvere deg, det er lettere å "sondere terrenget" uten å knytte tette bånd. For travle mennensker er det et absolutt pluss man kan gjøre det henslengt i sofaen iført en slitt joggebukse mens man er svært tilgjengelig, sier hun.

Dette er noe Cecilie Kjensli, sexpirator ved Cpunktet.no, støtter.

- Jeg tror at du har større sjanse for å finne en kjæreste på nett i dag enn på byen eller via venner. Det som er bra med nettdating er at man kan bli litt kjent før man møtes. Det er jo hyggelig å ha en hverdagsflørt på gang, man kan hygge seg hjemme, usminka og edru foran pcen! Før var man på jakt i helgene, mens nå kan man sprite opp hverdagen, mener Kjensli.

Hun tror at man møter den rette på nett ved å bruke litt tid på egen nettprofil:

- Like barn leker best, men ulike finner også hverandre, og det finnes ingen garantier for hvordan finne den rette. Bruk litt tid på profilen din, spør en venn du er fortrolig med om han/hun syns den passer til deg, og ha i bakhodet at dating skal være litt gøy. Mulig du ender på noen kleine dater, men det gjør vel ikke noe. Du vil fort gjenkjenne typen du ikke har lyst til å våkne opp i samme seng med dagen etterpå, sier Kjensli.

Unngå dette

Skal du lykkes med nettsjekking bør du derimot ta dine forholdsregler. Det er nemlig flere feller å falle i, forteller Søyland.

- Typiske feller er for eksempel det å ha for høye eller for lave forventninger til en ny partner, at du selv eller den du snakker med fremstilles i en virituell rosa boble og at dere dermed lander med et smell i hverdagen, at en eller begge pynter på sannheten, eller at du finner unnskyldninger for å ikke involvere deg. Sistnevnte handler ofte om frykt for å bli avvist, at du holder avstand i stedet for å åpne opp for nærhet og relasjonell progresjon, sier samlivsterapeuten.

Søyland tror ikke at man finner kjærligheten med skyhøye krav. Derimot er det bra å være litt kresen;

-Det viser bare at du er bevisst på hva du trenger for å trives i en så intim relasjon. Men ikke glem å være høflig med personen du chatter med, og husk at "den perfekte" også bare er et vanlig menneske, ikke bli skuffet, bli heller glad når du oppdager det.

Kjensli mener at du ikke trenger å date alle du får kontakt med, og at det kan være lurt å samtidig skru ned forventningene et par hakk.

- Ta heller en kaffe eller øl midt i uka fremfor å kaste bort helgen på noe som ikke funker. For øvrig tror jeg man bare må prøve seg fram og lære av sine egne erfaringer, som at det ikke alltid er lurt å være for utfordrende og rødvinsbedugget når man sitter og chatter, sier hun.

Første date

Hanna Bergholm ved nettdating-tjenesten Match.com mener det er smart å ikke holde mailkonversasjonen for lang før dere møtes i det virkelige livet. Hun har flere tips til hvordan du takler det første møtet med daten din. Det starter med å komme presis, og deretter må du forsøke å være så avslappet som du klarer;

-Det viktigste er å huske på at du må være deg selv, det er jo for den du er du ønsker å bli elsket, ikke sant?, sier Bergholm og tipser videre:

- Sett en datinggrense på 45 minutter. Det er faktisk bra å holde daten kort. På 45 minutter rekker du å kjenne om interessen finnes, og skulle daten ikke være interessant, kan du gå uten å kjenne deg ubekvem. Er daten fantastisk vil du mest sannsynlig snart gå på date nummer to med samme person, sier hun.

Bergholm understreker at du må forsøke å ikke bare prate om deg selv. Ja, svar på spørsmålene du får fra din date, men vær snar med å stille spørsmål tilbake, by inn til konversasjon og vis interesse for din date:

- Prøv å kjenne på den andre personens signaler. Ikke bli for fysisk og ikke sitt for nær hverandre om du ikke får tydelige signaler om at dette er greit. Det er også lurt å unngå å prate om tidligere forhold. Får du spørsmål om din eks er det aller best å svare noe nøytralt og ikke gå inn på at han er dum, fantastisk eller slitsom, sier hun.

Bergholm mener også at du bør kle deg i noe som du trives i og føler deg fin i.

- I tillegg kan du forsøke å holde så mye øyekontakt som mulig. Ta gjerne opp emner fra personens profil som du husker, for eksempel interesser eller reiser han har vært på - vis at du bryr deg, sier hun mens hun understreker:

- Ikke drikk for mye selv om du er nervøs! Og for all del; hold deg til sannheten, ikke lyv om din jobb, alder eller noe annet. Og til slutt; tilby deg å betale din del av daten.

Aktivitetstips

Bergholm mener at det er lurt å håpe på det beste, men samtidig holde forventningene på et rimelig nivå. Tenk på at det er første date og at dere begge trolig er nervøse. Døm derfor ikke for hardt om ikke alt blir perfekt.

Her er hennes aktivitetstips til daten:

 • Møt hverandre på et offentlig sted. En gyllen regel er at dere begge møtes på nøytral mark. By deretter på deg selv og ha det morsomt. Gå inn med innstillingen om at dette er en morsom date som kanskje kan lede til noe mer.
 • Dere kan gjøre mye på første daten. En lunsj midt i arbeidsuken er perfekt for deg som har mange jern i elden. Om du vil spandere på daten din, vil ikke en lunsj ruinere deg heller. Spis et lett måltid over et glass vin, for eksempel. Velg gjerne et sted hvor det er mye folk, men tenk samtidig på å finne et sted hvor dere kan sitte og prate uforstyrrende med hverandre.
 • Dere kan også møtes for en gåtur sammen. Det er trivelig, og det gjør at dere ikke behøver å sitte mot hverandre. Under en gåtur kan dere slappe av, ta gjerne med en take away-kaffe til daten din, så får du litt plusspoeng i boken.
 • Gå på en kunstutstilling eller på museum - det er en perfekt måte å ha noe å prate om, på denne måten kan du se om daten din har samme smak og interesse også.
 • Ta daten din med på konsert! Er du og din date musikkinteressert, kan en konsert med favorittbandet eller en vakker konsert være en skikkelig fulltreffer.
 • En annen mulighet er stikke på stand-up sammen. Vil du være sikker på at du og din date har samme humor, så er dette et sikkert trekk.
 • Dere kan også prøvesmake vin, whiskey eller sjokolade sammen. Det er viktig å gjøre noe sammen som dere begge kan like.
 • Noe så enkelt som å pakke ned et piknikteppe og litt mat og stikke på date i parken, kan fungere kjempefint.
 • Vil dere gjøre noe mer actionfylt kan dere kjøre gocart eller klatre i en klatrevegg. Å gjøre en aktivitet sammen som gir et adrenalinkick, kan øke sjansen for å bli forelsket i hverandre. Hvorfor ikke prøve dette på neste date?
 • Unngå kino. Det er vanskelig å bli kjent med hverandre i mørket uten å kunne prate med daten.
 • Trenger du flere nettdating-tips eller er du singel og ønsker å dele dine erfaringer med andre? Sjekk ut Kvinneguidens singelforum!

Les også:

Ulykkelig singel

Aldri mer sexnekt

Når passer det å få barn?

Metoden minsker faren for utroskap

Derfor er sexpauser sunt

Når parlivet er gørrkjedelig

Dette gjør forholdet sexy

Les også: – Derfor er du evig singel

Les flere nyheter

Les også: Vil holde kjærligheten i live med medisiner

Personvernpolicy