Meny

Dette visste du ikke om fødsler

HELT NATURLIG: Unasett hva som hender under en fødsel, er det helt naturlig. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstegangsfødende kan få seg en overraskelse eller to.

Det er mye som skjer under en fødsel og mange førstegangsfødende opplever at det hender ting som de ikke var forberedt på.

Her er fire finurlige ting om fødselen, som du kanskje ikke visste.

1. Du unngår å bæsje på babyen

Enkelte lekker litt avføring under fødselen. Men kroppen ordner som regel opp selv, og for å unngå å få avføring på babyen, presses tarmen flat.

- Tarmen presses helt flat når babyens hode kommer, slik at den tømmes for avføring før babyen kommer ut. Dermed kommer ikke babyen i kontakt med mors avføring når den blir født, forteller jordmor Siri von Krogh ved Overgang.no.

- Jordmor tørker underveis hvis det er noe der, men mange har løs mage og må en del på do i starten av fødselen.

2. Ikke nødvendig å barbere seg

Tidligere har det vært vanlig at jordmor barberer vekk kjønnshårene før fødselen. Høygravide som føler magen er i veien for å ta intimbarberingen selv, har de siste årene hatt en økende tendens til å velge brasiliansk voksing, slik at de er hårfrie nedentil under fødselen.

- I Bergen anbefaler vi ikke intimbarbering siste måned før fødsel, da vi regner med at dette kan øke infeksjonsrisiko ved keisersnitt, forteller jordmor Kjersti Irgens ved jordmor-kjersti.no til Barn i Magen.

- Risikoen for infeksjon øker ikke bare hos den kvinnen som har intimbarbert seg, men også blant andre barselkvinner på avdelingen. Derfor har vi som mål at alle gravide kvinner skal få vite at de ikke bør fjerne pubesbehåringen (hårene rundt de ytre kjønnsorganene) den siste måneden før fødselen, forteller klinikkoverjordmor Gunn Gabrielsen ved kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus.

Hun vil heller ikke anbefale voksing til gravide som ikke har gjort det før, da det kan oppstå infeksjoner i hårsekker, og understreker at det ikke er et problem at man ikke er nybarbert før en fødsel.

- Fødsel går akkurat like fint selv om man har hår. Dersom det er mye kan det være litt i veien ved sying etter fødselen, men da klipper vi bare litt, sier Irgens.

- Før trodde man at det var mer renslig, nå mener WHO at det lager små sår som er infeksjonsporter til mors kropp under fødselen, og anbefaler det derfor ikke, bekrefter jordmor Siri.

3. Babyens hode "skrus" ut av mora

Når babyen fødes, roterer hodet ned i bekkenet. Dette er de såkalte kardinale bevegelsene.

Fosterets hode er den største benete delen av fosteret. Kranieknoklene har ved fødselen ikke forbeinet seg, og vil derfor forme seg noe etter fødselskanalen, skriver Universitetet i Bergen.

- Kort fortalt betyr det at babyens hode følger minste motstands vei, forteller von Krogh.

4. Får orgasme under fødsel

Enkelte kvinner får orgasme under fødselen. I Klikk.nos egen avstemning, svarer 15 prosent av leserne at de har opplevd å få orgasme under fødsel. 1906 personer har svart til nå.

- Jeg opplevde dette med min førstefødte for snart 17 år tilbake. Jeg var ikke trygg under fødselen, ikke hadde jeg spesielt stor selvtillit eller godt selvbilde heller. Det som skjedde var en helt teknisk greie som heller ikke hadde noe med min mann å gjøre. Det bare skjedde et eller annet sted i løpet av fødselen. Jeg har i etterkant tenkt at det nok var hodet som sto fast et øyeblikk på et "riktig" punkt og dermed bare gikk det som det gikk, skriver en kvinnelig leser til oss.

Visste du at...

...slimproppen kan komme stykkevis over flere dager? Den ser ofte ut som en glassmanet og er iblant litt blodtilblandet. Det er vanlig at man føder 1-7 dager etter at slimproppen har gått.

...store livshendelser, som det å føde et barn, kan utløse en bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv lidelse), som kan starte som en barselpsykose? En barselpsykose er en akutt psykotisk reaksjon som vanligvis inntreffer like etter eller i løpet av de første ukene etter fødselen. Tilstanden krever ofte sykehusinnleggelse på psykiatrisk avdeling.

...den gjennomsnittlige fødende kvinne i Norge var 30,4 år i 2007?

...det er imidlertid stadig mer vanlig å bli gravid i en alder av 50 pluss? Årsaken er den teknologiske utviklingen innenfor assistert befruktning. I USA ble det i perioden mellom 1997 og 1999 rapportert om 539 fødsler av mødre over femti år.

...den eldste moren en vet om er Maria del Carmen Bousada fra Spania? Hun fødte tvillinger ved hjelp av prøverørsmetoden da hun var 66 år i 2006.

...en betydelig mengde forskning fra flere land har funnet ut at god, kontinuerlig støtte fra en erfaren fødselspartner kan hjelpe kvinner og deres partnere til en raskere og bedre fødselsopplevelse med færre komplikasjoner samt mindre bruk av medisiner og operative inngrep? I mange land, også i Norge, finnes en egen profesjon for fødselshjelpere, kalt en doula. Doulaen er et supplement til jordmor/fødselslege og det medisinske teamet. Doulaen er kontinuerlig tilstede og gir emosjonell, fysisk, informativ og praktisk støtte til kvinnen og hennes partner under hele fødselsprosessen, og også i tiden før og etter fødselen.

(Kilde: Mammanett.no, Fhi.no, Wikipedia)

Saken er skrevet for Kvinneguiden.

Les også:

Far kan ødelegge fødselen

Dette er førstegangsfødende redde for

Unngå alvorlige rifter

Sex får i gang fødselen

Råd og tips til deg som har fått baby

Les flere saker om kropp og helse

Derfor fødes barn på vei til sykehuset

Få kontroll over din egen fødselssmerte

Slik unngår du å få en mann som slår

Helse og livsstil
Populært