Meny

Lavkarbo på grillen

Grillmat med lite karbohydrater og mye kjærlighet

DIETT: Tilbehøret til grillmaten er viktig når du går på lavkarbo. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sunn grillmat du kommer til å elske. Her er oppskriftene.

– Om sommeren er det verdens enkleste sak å leve på lavkarbo. Det er bare å legge noe på grillen og ta en deilig, fet saus eller ostegratinerte grønnsaker ved siden av. Og vips, så har du et festmåltid som både smaker godt og gjør godt for helsen din. Det samme har du om du foretrekker spekemat. Fete spekepølser, skinke, fenalår, eggerøre, rømme og salat. Kan det bli bedre?

Lege Sofie Hexeberg og ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen er begge opptatt av at mat skal smake godt og at den samme maten skal være vår fremste medisin.

– Og bedre matmedisin enn et kosthold med lite karbohydrater og mye naturlig fett finnes ikke, sier de to ekspertene.

Hexeberg driver sin egen klinikk med kosthold som en del av den medisinske behandlingen. Sakariassen er ernæringsterapeut ved Heggeli Helhetsmedisin.

Hvis du er usikker på hvordan du skal komme i gang med lavkarbo, kan du lese vår nybegynnerguide.

Lavkarboekspertenes beste sommertips:

1. Fråts i sommerens grønnsaker. Spis dem rå, legg dem rett på grillen, bak dem i folie eller putt dem i en salat. Velg helst grønnsaker som vokser over jorden og spis gjerne hele regnbuen hver dag.

2. Spis bær! Bringebær er selve superbæret for den som vil ha minst mulig karbohydrater. Spis bærene naturell, lag is av dem (se oppskrift lenger ned), putt dem i en blender og lag smoothie, eller spis dem sammen med nøtter og frø og yoghurt naturell, crème fraîche eller kesam.

3. Kos deg med gode oster, fete pølser og skinke.

4. Bruk grillen flittig og eksperimenter med tilbehør i form av gode sauser, kryddersmør, spennende salater og rømmedressinger.

5. Kos deg gjerne med et glass vin, litt mørk sjokolade eller nøtter.

Disse mørke sjokoladene er sunnest.

6. Rør litt på deg hver dag.

Et annet lavkarboalternativ er å gjøre som Sveriges lavkarbodronning Annika Dahlqvist, som spiser en tykk skive smør til lunsj.

Les også: Oppskrift på gazpacho

Ostegratinert brokkoli med tomat

4 porsjoner

  • 500 gram brokkoli
  • 3 tomater
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss olje
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper
  • 75 gram hvitost, revet

Rens brokkoli og skrell de groveste delene av stilken.

Skjær i mindre biter og kok dem så vidt møre i saltet vann.

Hell av kokevannet og fordel brokkolien i en ildfast form penslet med olivenolje.

Skjær tomatene i skiver og legg dem oppå brokkolibitene.

Hakk hvitløken, legg den i olivenoljen og drypp blandingen over grønnsakene.

Dryss på salt, pepper og revet ost.

Gratineres i stekeovnen ved 250 grader i ca. 8–10 minutter.

Variasjon:

Bruk blomkål i stedet for brokkoli.

Les også: Prøv dette i stedet for pølser på grillen

Grillstekte grønnsaker med fetaostkrem

4 porsjoner

  • 1 squash
  • 2 paprika
  • 4 løk
  • 4 tomater
  • Olivenolje til pensling
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper

Skjær squash og paprika i skiver og del løk og tomater i to.

Pensle grønnsakene med olivenolje og grillstek dem i ovnen ved 180 grader i ca. 15 minutter.

Dryss på salt og pepper.

Les også: Slik lager du prinsessekake

Fetaostkrem

  • 100 gram fetaost
  • 1 ss fetaostlake
  • 1 ss vann
  • 1–2 ss chilipasta
  • ½ ts pepper

Bland ost og væske i en food processor.

Smak til med chilipasta og pepper.

Variasjon:

Chèvre og Philadelphiaost kan brukes i stedet for fetaost.

Rør inn basilikumblader og hakket hvitløk om du ønsker mer smak.

Les også: Nordmenn vil ha spesialmat

Mozzarellasalat (“Caprese”)

4 porsjoner

  • 5 tomater
  • 400 gram mozzarellaost
  • 4 ss olivenolje
  • Nykvernet pepper
  • Noen blader frisk basilikum

Skjær tomater og ost i skiver og legg lagvis på et serveringsfat.

Fordel olivenoljen ved å sprinkle den forsiktig over.

Kvern pepper over salaten, og pynt med friske basilikumblader.

Les også: Denne fisken er rå, men kokt

Soppsaus

4 porsjoner

  • 400 gram fersk sjampinjong
  • Smør til steking
  • 2 dl kremfløte
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 ss grønnsakkraft eller buljong
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 4 ss hakket bladpersille

Rens sopp, skjær den i skiver og fres med smør i en panne.

Hell over fløte, crème fraîche og kraft/buljong.

Tilsett krydder og persille.

La sausen småkoke i 10 minutter på svak varme.

Variasjon:

En blanding av ulike soppslag kan brukes.

4 ss portvin hever smaken.

Les også: Sterkt, rått og godt

Kryddersmør

150 gram romtemperert smør smaksettes etter eget ønske.

Ingredienser som kan blandes i smøret (velg blant disse):

  • 3 ss finhakket persille
  • 1–2 fedd finhakket hvitløk
  • 3 ss dill og 2 ss sitronsaft
  • 1 ss finhakket chili
  • 3 ss finhakket ruccolasalat

Bruk:

Smøret kan brukes på dampkokt fisk og grønnsaker og på grillet eller stekt kjøtt.

Sommerens sunneste is

4 porsjoner

  • 300 gram frosne bær
  • 1 dl sukrinmelis (helsekostbutikker)
  • 3 dl kremfløte

Bland alt i en blender og kjør til en fast is.

Variasjon:

100 gram smeltet sjokolade blandet med fløten gir sjokoladeis.

Alle oppskriftene er hentet fra boken "Frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter", Cappelen Damm. Forfattere er Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen.

LES OGSÅ:

Lavkarbo-diett som virker

Ned 6 kilo på 4 uker med lavkarbo

Rask og enkel lavkarbomat

Ned i vekt med suppekur

Helse og livsstil
Populært