Røde hunder

Sykdommen er så sjelden at selv legene sliter

RØDE HUNDER: Røde hunder kjennetegnes av et småprikket, rosa utslett. Prikkene er en til to millimeter i diameter. Foto: PD-USGov-HHS-CDC (CC-BY-SA) via Wikimedia Commons
RØDE HUNDER: Røde hunder kjennetegnes av et småprikket, rosa utslett. Prikkene er en til to millimeter i diameter. Foto: PD-USGov-HHS-CDC (CC-BY-SA) via Wikimedia Commons

Kan gi hjerneskade, blindhet, døvhet, hjertefeil og død hos fostre. Røde hunder er ingen spøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er symptomer på røde hunder:
  • Lett feber
  • Et småflekket utslett kommer til syne i ansiktet.
  • I løpet av et par dager sprer det seg til bryst, rygg, armer og ben.
  • Utslettet er lyserødt og flekken er et par millimeter i diameter.
  • Utslettet forsvinner oftest i løpet av få dager.
  • Barnet kan få hovne og ømme lymfeknuter på halsen, bak ørene og i nakken.
  • Noen får en forbigående leddbetennelse med hovne ledd i hender og føtter.
  • En sjelden gang kan sykdommen føre til hjernebetennelse.
  • Opp til halvparten av de smittede har få eller ingen symptomer.


(Kilder: Norsk helseinformatikk og Folkehelseinstituttet)

Slik ser utslettet ut. Denne barnesykdommen er i dag så sjelden at selv leger sliter med å stille diagnosen uten blodprøve.

Lett feber og et småflekket utslett. Prikkene vises først i ansiktet og sprer seg gjerne etter et par dager til bryst, rygg, armer og bein. Fargen er lyserød og flekkene et par millimeter i diameter. Etter noen dager er de borte. Men fordi sykdommen er svært sjelden og disse symptomene lett forveksles med tegn på andre barnesykdommer, tyr legene som oftest til blodprøver for å påvise om barnet har fått røde hunder, ifølge Folkehelseinstituttet.

Hjerneskade, blindhet, døvhet, hjertefeil og død

Gjennom barnevaksinasjonsprogrammet blir de fleste norske barn i dag vaksinert mot det smittsomme rubellaviruset som forårsaker røde hunder. Vaksinen varer trolig livet ut, og svært få opplever derfor å få sykdommen. De som likevel blir smittet har som regel få plager. Men årsaken til at vaksinen mot denne barnesykdommen ble innført er alvorlig: Røde hunder kan gi store skader hos fosteret hvis gravide blir smittet. Ni av ti barn som kommer til verden etter at moren har hatt røde hunder i svangerskapet har medfødt rubellasyndrom. Det kan innebære hjerneskade, blindhet, døvhet, hjertefeil og kan også føre til at fosteret dør.

Gravide må beskyttes

– Vi er opptatt av å beskytte mulige gravide med en vaksine, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåkning hos Folkehelseinstituttet.

Selv om de fleste kvinner er vaksinert, og dermed immune mot rubellaviruset, mener Folkehelseinstituttet at mellom fem og ti prosent av kvinner i fruktbar alder fremdeles ikke er immune.

Hvis du tror at barnet ditt har fått røde hunder, er det derfor viktig holde barnet unna gravide og kvinner som kanskje kan være det.

Kom deg til legen

Helsemyndighetene ønsker å overvåke rubellaviruset. Selv om det er lite sannsynlig at vaksinerte barn får røde hunder, råder Karin Rønning foreldre som mistenker smitte til å kontakte fastlegen.

– Det er vanskelig å skille mellom de ulike prikkesykdommene. Derfor bør man gå til legen ved mistanke. Det er kun for å konstatere sykdommen og for å finne ut om det er noen i nærmiljøet som kan være utsatt for smitte og som må beskyttes på en eller annen måte, sier Rønning.

For å sjekke om barnet har røde hunder kan legen ta blodprøve for å finne antistoffer. Det er også mulig å ta spyttprøver for å påvise virus, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Hovne lymfeknuter, leddbetennelse og hjernehinnebetennelse

I tillegg til det småflekkede utslettet, kan røde hunder føre til hovne lymfeknuter i halsen og øverst i nakken. Noen får også en forbigående leddbetennelse der små ledd i fingre og føtter hovner opp og blir ømme. Denne betennelsen kan henge i litt lenger enn selve sykdommen, som gjerne går over av seg selv etter fem til ti dager. I svært sjeldne tilfeller kan røde hunder føre til hjernebetennelse. De fleste som har hatt røde hunder blir immune mot sykdommen for resten av livet.

Røde hunder smitter via dråpesmitte, altså gjennom hosting, nysing og snørr. Sykdommen er mest smittsom uken før utslettet bryter ut og i fem dager etter at det kommer til syne. Det er derfor fare for smitte også før sykdommen viser seg. Fra man blir smittet til sykdommen bryter ut tar det to til tre uker.

Umulig å drepe viruset

Hvis barnet først er smittet av denne barnesykdommen, finnes det ingen effektiv behandling som dreper viruset. Det viktigste du kan gjøre er å lindre plagene best mulig og unngå at andre blir smittet.

Barnet kan vanligvis gå tilbake til skole og barnehage fem dager etter at utslettet kom til syne. Sykdommen vil da ikke være smittsom lenger. Men dersom alle de andre barna på skolen eller i barnehagen er vaksinert, er det ingen grunn til å holde barnet hjemme så lenge. Da holder det å vente til feberen har gått over. Her får du tips til hvordan du hjelper feberhete barn.

Mange velger å avbryte svangerskapet

For fosteret er røde hunder farligst de første tre månedene. Dersom sykdommen blir oppdaget innen 12. til 15. svangerskapsuke, velger mange kvinner å avbryte svangerskapet.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det stor oppslutning om MMR-vaksinen som forhindrer smitte av meslinger og kusma i tillegg til røde hunder. I 2010 var 93 prosent av toåringene og 95 prosent av 16-åringene vaksinert mot disse tre barnesykdommene.

Siste utbrudd var i Sogn og Fjordane

Det siste store utbruddet av røde hunder i Norge var på slutten av 70-tallet. Det siste mindre utbruddet kom i Sogn og Fjordane vinteren 1995–96. De få som er blitt registrert med røde hunder det siste tiåret er blitt smittet i utlandet.

Les også:

Mange barn merker ikke engang symptomene

Sjekk om barnet er for sykt til å gå i barnehagen

Send barna på smittefest

Les flere saker fra samme kategori her


Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy