Meny

Oppskrifter på grillmat

Fem forslag til grillmaten i dag

Fem forslag til grillmaten i dag

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ja, det er lov til å grille pølser, men her er andre godsaker du også kan prøve.

Det første man tenker når været tillater grilling er pølser. Det sitter i ryggmargen på nordmannen. (På samme måte som den første snøen får oss til å finne fram ski og staver. Nordmannens sjel vil alltid være et mysterium for sosialantropologene).

Men, så fort de første pølsene er fortært får jeg lyst til å grille noe annet. Noe helt annet.

Dette ambivalente forholdet pølser preger alltid sommeren, føler jeg. Pølser på grillen har mange forlokkende egenskaper; pølser i lompe krevet ikke noe annet enn å handle. Du trenger ikke kniv, ikke kjøkkenbenk, ikke fjøl og det blir ikke oppvask - og du blir mett. Og smaken er slettes ikke verst. Dette er et godt batteri med argumenter for pølser på grillen. Så, hva er motargumentene?

Vel, selv om pølser er godt blir jeg altså fort lei. Når det ligger asparges, nykål, reker og krydder foran meg på benken fylles jeg med energi. Bare synet av dette gir meg mer enn en pølse noen gang kan bidra med. Spør deg selv (eller kanskje ikke): Hva har egentlig pølser å tilby det åndelige deg?

Asparges, derimot?

Spareribs på grillen

Så la meg komme med noen forslag til hva du kan grille. Det aller første jeg tenker på er spareribs. Du prøve deg på de gutte-kule spareribsene til Jan Vardøen - med mørkt øl og chili, selvsagt. Nedenfor finner du et annet forslag som er litt enklere å lage, nemlig med sennep og honning.

Til spareribsen er det klassiske tilbehøret coleslaw. Coleslaw er en 70-tallsklassiker som har overlevd seg selv. Du lager det ved å skjære opp kål, helst nykål, og blande dem med finrevet gulrot, eple, majones, crème fraîche, sylteagurk og litt krydderier (oppskrift nedenfor).

Spareribs med honning og sennep

Her har du noe deilig å gnage på!

Ingredienser:

1 kg Spareribs

1.5 dl Honning

1.5 dl Sennep

Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen til 200 grader.

Dersom spareribsen kommer i store stykker, så skjær dem mellom bena slik at det blir mange biter.

Bland sammen sennep og honning. Vend spareribsen i blandingen.

Legg en rist på langpanna. Legg spareribsen på risten. Stek i ovnen i ca 30 minutter eller til de er gylne og gjennomstekt. 

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Grillspyd

Om du har fulgt med på TV-serien 4-stjerners middag husker du kanskje de asiatiske grillspydene. De får du også oppskriften på her. Dersom det ikke frister har vi en annen twist fra Asia, nemlig indisk grillspyd.

Asiatiske grillspyd

 

Her får du oppskriften på noen asiastiske grillspyd av kylling.

Ingredienser:

2 stk kyllingbryst, delt i terninger

Marinade

2 stilk sitrongress

2 stk sjalottløk

2 fedd hvitløk

1 ss revet ingefær

1 ss korianderpulver

2 ss koriander, fersk og hakket

1 ts chilipulver

1 ts gurkemeie

0.25 dl kecap manis

1 ss østerssaus

Fremgangsmåte:

Du trenger 8-10 satayspyd/bambusspyd til denne retten.

Marinade

Alt kan kjøres sammen i en liten blender og helles over kyllingbitene. Personlig liker jeg å finhakke løk, hvitløk og blande med krydderne/sausene og etpar stilker knust sitrongress (som da bare kan løftes ut, uten at du sitter igjen med de trevlete bitene i marinaden). Hell over kyllingbitene og la marinere i 12 timer opp til 1 døgn (men kan også brukes med en gang!).

Tre på spyd og stek/grill til kyllingen er gjennomstekt men saftig. Server med peanøttsaus, litt salat og evt litt lime.

Oppskriften er hentet fra: 4-stjerners middag | Kokk: Ole Martin Alfsen

Asparges

Så var det asparges! Dersom du vil at aspargesen skal ha hovedrollen kan du lage en herlig rett med asparges og reker. Om du vil ha dem som tilbehør får du også en kul rett med grillet asparges, bacon og chèvre.

Og bare for å ha sagt det: Dette funker også til pølser.

Asparges med bacon og chèvre

Så enkelt og så godt kan tilbehøret til grillmaten være.

Til 2 porsjoner:

6 stk asparges

100 g chèvre

1 stk sitron

Timian

Persille

1 stk paprika

Olivenolje

2 skiver bacon

Fremgangsmåte:

Del opp paprikaen og fjern det hvite. Legg den med skinnsiden ned på grillen. Legg den til side og avkjøl når den er brent. Fjerne det svarte, hakk opp paprikaen og legg til side.

Grill aspargesen til den får pen grillfarge (pensler du med olje på grillen går det lettere). Grill baconet.

Legg aspargesen på serveringsfat. Del opp chèvren og baconet og legg på aspargesen. Ha over den hakkede paprikaen og dryss over timian, persille (eller noen andre urter som gressløk, merian, basilikum).

Ha over litt olivenolje og klem over sitronsaft.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

Asparges med reker

Du kan grille dem eller steke dem i panna. Og så må du ha god saus...

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

20 stk pillede reker

2 ss løyrom

Olivenolje

Hollandaise

200 g smør

2 stk egg

1 stk sitron

Cayennepepper

Salt og pepper

Sausen:

Klare smøret: Smelt smøret i en kjele. Fjern det øverste laget med en spiseskje. Hell smøret forsiktig over i en beholder og stopp slik å helle når det hvite, melkeaktige kommer. (100 gram smør pr eggeplomme en fin tommelfingerregel).

Skill eggeplommene fra eggehviten.

Ha eggeplommene i en bolle som tåler varme.

Kok opp en liten kjele med vann.

Ha bollen med eggeplommene over kjelen med kokvarmt vann. Pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Pisk kraftig i ca 30 sekunder med noen vanndråper i eggeplommene. Fortsett å piske til det blir tykkere og du kjenner litt motstand.

Ha i litt og litt av det klarede smøret. Pisk smøret inn mellom hver gang du har i smør.

Smak til med sitronsaft, cayennepepper, salt og pepper.

Aspargessen

Fjern det nederste på aspargesen. Vend dem i olje. Stek dem i stekepanne, grillpanne eller på grillen i ca. 3-4 minutter.

Legg aspargesene på fat, ha på løyrom og reker. Og servér med sausen.


Coleslaw

 

Foto: www.mat.noFoto: www.mat.no

Dette er Bent Stiansens geniale oppskrift på den gode klassikeren coleslaw. Perfekt til grillmat.

Til 4 porsjoner:

300 g sommerkål eller vanlig kål

1 stk gulrot

1 stk grønt, syrlig eple

2 ss finhakkede sylteagurk

0.5 dl majones

0.5 dl crème fraîche

1 ss sitronsaft

1 ss sukker

1 ss HP-saus

Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Rens grønnsakene og finsnitt kålen.

Gulrot og eple rives på rivjern.

Bland majones sammen med creme fraiche, sitronsaft, sukker, H.P. sauce, finhakkede sylteagurker, salt og pepper.

Ha sausen i de finsnittede grønnsakene og bland godt.  

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Bent Stiansen


Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Les mer om mat og drikke i ABC Nyheter

Les også:

Nydelig champagne-dessert

Denne kan du lage på 30 minutter

Sterkt, rått og godt

Slik lager du perfekt barnaisesaus

Verdens beste restaurant

Menyen som gjør uka til en lek
Helse og livsstil
Populært