Meny

Ukemeny med sommermat

Spekeskinke er lettvint og god sommermat. (Foto: Erik Hannemann)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det tid for sommer, grill og spekemat.

Ifølge værmeldingen har sommeren kommet. Her i landet må vi ta vare på den, for det kan godt hende at dette er alt vi får.

Derfor har jeg laget en ukemeny som det oser sol, bading, solkrem og sommer av!

Spekeskinke er for mange synonymt med sommer. Det er forbløffende hvor godt det er med god, salt mat i varmen. Derfor spiller spekematen flere roller i denne ukemenyen. Det gjør selvsagt også grillen.

Mandag: Stekt kjøtt med dukkah

Jeg klinker til med grillmat med en gang! Hva slags kjøtt du griller er ikke så viktig; lammekjøtt, svinekjøtt eller kylling. Her er det tilbehøret som er morsomt. Du følger godt med om du vet hva «dukkah» er, men det er altså en god krydderblanding som man bruker til å dyppe kjøttet i (eller brød, fisk, grønnsaker). Og her kommer poenget: Grill kjøttet, skjær det opp i biter, dypp det i olivenolje og så i dukkah.

Til dette kjøttet lager du en liten herlighet - nemlig spekeskinke med gratinert blomkål. Den fungerer også som saus.

Alle oppskriftene finner du nedenfor.

Tirsdag: Grillet laks med kult tilbehør

Det enkleste er ofte det beste. Det er i alle fall sant med laks på grillen. Når du ser hvordan Bent Stiansen griller laksen, er det vanskelig å ikke sette pris på enkelheten. Stiansen lager fileter av en hel fisk, men du kan selvsagt kjøpe ferdige biter.

Til denne laksen lager jeg et svært enkelt tilbehør: Kålrulader! Og da mener jeg enkle kålrulader. Kok store blader av nykål et par minutter og rull noen skiver med spekeskinke rundt. Voila!

Onsdag: Sommerlig potetsalat

Det blir ikke sommerstemning uten potetsalat. Denne varianten er grønn, kul og god med masse pesto! Pesto lager man vanligvis som en saus til pasta, men her har den altså havnet i en skål med deilige poteter.

Hva man lager til dette? Tja, her er fungerer nesten all slags grillet kjøtt og fisk - så jeg oppfordrer til slå seg løs!

Torsdag: Grillet bruschetta

"Ventepølse" heter bruschetta fra nå av. Og det lages på følgende vis: Pensle brødskiver (gjerne landbrød) inn med olivenolje, legg dem på grillen til de får skorpe og gni med litt hvitløk. Legg på tomatskiver, kanskje litt basilikum eller andre urter.

I oppskriften nedenfor finner du en utvidet utgave med spekeskinke og tomat, men det viktigste er at det er lett å lage.

Fredag

Man kommer fort i det italienske hjørnet når sommeren kommer. Og dermed kommer pastaen også på bordet.

Denne retten er en slank slektning av pasta carbonara hvor du får smaker fra sitron, pinjekjerner, parmesan og timian. Sommer, flott og enkelt.

Lørdag: Makrell med den beste potetsalaten

Å grille makrell skaper umiddelbar sommerstemning. Det enkleste er å bruke en grillrist som du får hele fisken inn i og som man legger på grillen. Da er det ikke fare for at den henger seg fast i grillristen.

I oppskriften er makrellen opprinnelig servert med multer og rømme. Det er supert (og må prøves!) , men til denne makrellen skal jeg lage den aller beste potetsalaten jeg vet om - og det er denne med pinjekjerner og grønne bønner.

Søndag: Lammelår med ratatouille

Du kan si hva du vil, men denne søndagen skal jeg forsøke meg på å grille et helt lammelår. Igjen støtter jeg meg på Bent Stiansen og videoen vi laget.

Jeg serverer lammekjøttet med en nydelig ratatouille.

Alle oppskriftene finner dere nedenfor!


Spekeskinke med gratinert blomkål

Her er en morsom måte å servere spekespinke på: Med deilige gratinert blomkål!

Til 4 porsjoner:

1 stk Blomkål

1.5 dl Fløte

Vann

1 ts Salt

1 knivsodd Muskat

1 ss flytende Kyllingkraft

8 skiver spekeskinke

Fremgangsmåte:

Del opp blomkålen i biter. Ha halvparten av blomkålen i en kjele.

Hell over fløten og ha i vann nok til at det dekker.

Ha i salt, muskat og kyllingkraft.

Kok i 7-8 minutter.

Kjør glatt med en stavmikser.

Ha i resten av blomkålen og la det trekke i 3-4 minutter.

Forvarm ovnen til 250 grader.

Heller over i små ildfaste former (dersom det ikke er nok kan du ha i litt mer vann).

Hakk halvparten av spekeskinka og fordel i formene. Legg ost på toppen og gratiner i ovnen til osten blir lett gyllen.

Server med spekeskinke.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

Dukkah

Dukkah er den nye dippen. Den brukes til brød, kjøtt, grønnsaker og fisk.

Ingredienser:

4 ss Pistasjenøtter

2 ss Sesamfrø

2 ss Korianderfrø

1 ts Kuminfrø

0.5 ts Salt

Fremgangsmåte:

Ha alle ingredensene i en tørr stekepanne på middels varme. Rist alt i omtrent fem minutter (det må ikke brenne seg) mens du rører litt rundt.

Knus alt sammen med en morter. Det går også an å gjøre det i en kjøkkenmaskin, bare vær forsiktig så det ikke blir pulver.

Servering: Ha en skål med olivenolje og en med dukkah. Dypp brød, grønnsaker, kjøtter eller fisk først i olje, så i dukkah.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Grillet laksefilet med olivenolje og sitron

Dette er Bent Stiansens fantastiske oppskrift på grillet laks. Enkelt og perfekt!

Til 4 porsjoner:

800 g Laksefilet

2 ts Salt

0.5 ts malt, hvitt pepper

0.5 dl Olivenolje

2 ss Sitronsaft

Fremgangsmåte:

Pensle grillristen først med olivenolje. Rens laksefileten og skinn og ben og del den i fire biter.

Bland sammen salt, pepper, olje og sitronsaft. Smør på laksefiletene.

Legg laksestykkene på en varm grill og grill de i tre minutter på hver side.

De skal gjerne være litt rosa inni, da blir de saftigst og best.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Bent Stiansen


Kålrulader med spekeskinke

Her kommer spekeskinke og kål sammen i perfekt harmoni. Nydelig!

Ingredienser:

4 stk spekeskinkeskiver

4 stk blader Nykål

2 ss Smør

Fremgangsmåte:

Ha kålbladene i en kjele med smøret og noen spiseskjeer med vann.

Legg på lokk og la dampe i 2-3 minutter.

Vend godt og krydre med salt og pepper.

Rull skinkerullene rundt kålbladene. Servér.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

Potetsalat med pesto

En potetsalat med to ingredienser. Voila!

Til 2 porsjoner:

500 g Potet

1 dl ferdiglaget Pesto

Fremgangsmåte:

Del opp potetene i biter. Kok dem møre i godt saltet vann. Sil av.

Mens potetene fortsatt er varme, ha dem i en bolle med pestoen og bland godt.

Server straks. Ha gjerne litt ekstra parmesan på.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Grillet bruschetta med spekeskinke og tomat

Bruschetta blir enda bedre når de lages på grillen...

Ingredienser:

8 skiver Spekeskinke

4 skiver Landbrød eller loff

6 ss Olje til pensling

4 ss Aioli (majones med hvitløk)

8 stk Cherrytomater

1 ts grovt Salt

Fremgangsmåte:

1. Pensle brødskivene med olivenolje på begge sider. Grill dem på grillen til dem har fått en gylden stekeskorpe.

2. Legg tomatene i en ildfast form. Ha over olivenolje og strø på salt. Sett det på grillen med lokk over i 8 -10 minutter.

3. Ha aÏoli og spekeskinke på skivene. Topp det hele med bakte tomater.

Oppskriften er hentet fra: matprat.no


Sitronpasta med pinjekjerner

Så enkelt er det å lage pasta med mye, god smak.

Ingredienser:

250 g Pasta

3 stk Egg

100 g Parmesan

1 stk Sitron

75 g Pinjekjerner

eventuelt litt Timian til pynt

Fremgangsmåte:

Pisk sammen eggene i en stor bolle (som også skal romme pastaen) som tåler varme.

Ha pinjekjernene i en stekepanne på middels varme (uten olje eller smør). Dytt lit rundt på dem til de får farge, men ikke svir seg. (om man ikke rister dem slik gir de nesten ikke fra seg smak).

Ha de ristede pinjekjernene i bollen med eggene. Ha i saften fra en halv sitron, salt og pepper.

Kok pastaen slik du liker den, sil av og ha den straks i bollen med eggene. Vend godt rundt slik at eggene danner en saus (eggene "kokes" av den varme pastaen). Smak eventuelt til med litt mer sitron.

Ha over parmesanflak og pynt eventuelt med litt timian.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Makrell med rømme og multer

OBS! OBS! Det høres rart ut, javisst, men multer og makrell er en superkombinasjon!

Ingredienser:

2 stk Makrellfilet

Salt og pepper

2 ss Rømme

2 ts multesyltetøy

Fremgangsmåte:

Krydre fisken med salt og pepper.

Stek (eller grill) makrellen, ca 3 minutter på hver side (avhengig av hvor varm pannen eller grillen er).

Ha rømme og multesyltetøy på filetene.

Servér gjerne med grillede eller stekte grønnsaker som squash, tomater og asparges.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Ingredienser:

500 g Potet

3 stk Sjalottløk

150 g lange, grønne bønner

50 g Parmesan

70 g Pinjekjerner

2 ss finhakket gressløk

5 ss Olivenolje

1 ss Sitronsaft

Smør/olje, til steking

Fremgangsmåte:

Skrell potetene, del dem i biter (store terniger) og kok dem møre i godt saltet vann. La de grønne bønnene koke med de siste fem minuttene.

Mens potetene kokker lager du resten:

Ha pinjekjernene i en stekepanne (uten olje/smør) på middels varme. Dytt litt rundt på dem til de får litt farge. Legg i en bolle (som er stor nok til å romme potetene.

Skrell sjalottløken, skjær den i skiver og stek den gyllen i litt smør og ha i bollen med pinjekjernene. 

Ha i gressløk, fint revet parmesan, olje, sitronsaft, salt og pepper.

Sil av poteter og grønne bønner. Ha i bollen og vend godt rundt.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Helstekt hvitløksspekket lammelår

Dette er Bent Stiansens oppskrift på helgrillet lammelår.

Til 6 porsjoner:

1 stk Lammelår

1 stk helt Hvitløk

2 ss Timian

2 ss Rosmarin

2 ss Salt

1 ts malt, hvitt pepper

1 dl Olivenolje

2 dl Hvitvin

2 dl Vann

Fremgangsmåte:

Ben ut nøkkelbenet på lammelåret.

Rens hvitløken og skjær den i skiver. Stikk mange små hull/lommer med en liten kniv i lammelåret og putt inn skiver med hvitløk.

Bland sammen hakket timian, rosmarin, pepper salt og olje og smør dette ut over lammelåret.

Legg lammelåret midt på grillen. Fordel grillkullene til to sider av grillen og legg lammelåret i midten (slik at det ikke steker rett over kullene).

Bruker du gassgrill gjør du på samme måte og slukker gassbrenneren i midten av grillen og beholder de to på sidene på medium styrke.

Dersom du har en aluminiumsform, sett den under steken og la lammekraften dryppe ned i den.

Sett på lokket og la steken stå der å steke for seg selv i 45 minutter.

Hell hvitvin over steken og la den renne ned i aluminiumsformen. Fyll på vannet i formen også.

Sett på lokket igjen og fortsett å grille i 30 minutter. Da er steken ferdig.

Skjæres i skiver og serveres sammen med lammesjyen som har samlet seg i formen.

Det er smart å la steken hvile i 20 minutter før du skjærer skiver av den.

(Dersom du vet hvordan mørbraden ser ut: Skjær den av før du begynner å grille hele låret. Mørbraden tilbredes på samme måte som steken, men trenger bare 25 minutter på grillen. Ta den ut av grillen og pakk den i al-folie til lammesteken er ferdig)

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Bent Stiansen


Bent Stiansens ratatouille

Mesterkokkens ratatouille kan anbefales på det sterkeste.

Til 4 porsjoner:

1 stk løk

3 fedd hvitløk

1 stk rød paprika

1 stk grønn paprika

1 stk squash

0.5 stk aubergine

1 dl olivenolje

2 ts tomatpuré

1 ts timian

1 ss sukker

1 ss hvitvinseddik

1 stilk rosmarin

0.5 bokser hakkede tomater

0.5 dl grovhakket basilikum

Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Rens grønnsakene og kutt dem i terninger.

Varm oljen i en kjele og fres grønnsakene i tre minutter.

Tilsett tomatpure, timian, sukker, eddik, rosmarin og hakkede tomater.

Kok opp og smak til med salt og pepper.

La ratatouilleen koke i fem minutter og tilsett grovhakket basilikum. Kan serveres både varm og kald.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Bent Stiansen

Les mer om mat og drikke i ABC Nyheter

Les også:

Nydelig champagne-dessert

Denne kan du lage på 30 minutter

Sterkt, rått og godt

Slik lager du perfekt barnaisesaus

Verdens beste restaurant

Menyen som gjør uka til en lek
Helse og livsstil
Populært